Čestná zmínka

Čestná zmínka: Yitzhak Dadon & David Shapira (zastavení teroristy ve škole v Jeruzalému)

Yitzak Dadon se 6. března 2008 nacházel v náboženské škole (ješivě) Mercaz HaRav v Jeruzalémě. V 8:30 večer se věnoval samostudiu v místnosti s tórou. Z náboženského rozjímání ho vytrhl hluk výstřelů, které se rozléhaly skrz prostranství mezi školními budovami.

Yitzhak Dadon s pistolí proti teroristovi s AK-47

Hluk střelby se ozýval z prvního patra. Zatímco skupina studentů utekla východem k ulici, Dadon tasil svou legálně drženou pistoli, natáhl závěr a opatrně zamířil k dalšímu východu, který vedl dovnitř školního komplexu.

Dadon se podél stěn vydal k vedlejší budově. Zde vylezl na střechu naproti jídelny, z níž měl výhled do oken protější školní knihovny, kterou se rozléhaly salvy z útočné pušky.

S ohledem na počet výstřelů jsem si myslel, že je na místě více ozbrojených teroristů. Kdybych věděl, že je jen jeden, tak bych šel po něm dovnitř.

Dadon asi pět minut ležel s pistolí v ruce a čekal, než uslyšel další salvu z AK-47 zevnitř knihovny. To zrovna terorista vystřelil na policistu, který dorazil na místo.

Zatímco policista se stáhl zpět na ulici před školou, Dadon zůstával na střeše a čekal na svou příležitost.

Terorista se vyklonil ze dveří a poslal dávku směrem k Dadonovi, avšak minul. Dadon se schoval za okraj střechy, a když chvíli nic neslyšel, opět zaujal střeleckou pozici.

Na prostranství mezi budovami si všiml muže s puškou M-16. Zakřičel na něj: “Nestřílej na mě.”

Ozbrojenec níže mu odpověděl dotazem: “Kde je terorista?” Dadon odpověděl: “Buď je v místnosti s tórou, nebo je v knihovně.”

Ozbrojenec nejprve nakoukl do knihovny a následně vyšel ke dveřím místnosti s tórou. Dadon si v té chvíli všiml pohybu v oknech knihovny a zaregistroval pachatele s AK-47 ve vstupních dveřích, načež jeho směrem poslal dvě střely. O zlomek vteřiny později na pachatele vystřelil i ozbrojenec.

Pachatel po zásazích zavrávoral a spadl na zem, kam za ním Dadon pro jistotu poslal všechny zbývající střely ze svého zásobníku.

David Shapira ignoruje příkaz policistů nevstupovat do školy

David Shapira, důstojník IDF, toho času mimo službu, byl na cestě domů, když zaregistroval policistu kryjícího se za zdí u vstupu do místní ješivy. Neváhal, nabil svou pušku M16 a rozběhl se směrem ke vchodu. Ignoroval příkaz policisty, že nemá jít dovnitř, a vběhl na prostranství mezi budovami.

Jelikož zde sám dříve studoval, znal dobře nejen vyučující, ale také rozmístění budov a místností. Sotva vešel na prostranství mezi budovami, zakřičel na něj ze střechy nad jídelnou muž s pistolí. Aby na něj nestřílel. Dodal, že terorista je buď v knihovně nebo místnosti s tórou.

Dveřmi opatrně nahlédl do knihovny, ale když v ní neviděl žádný pohyb, otočil se a vyrazil směrem k místnosti s tórou. Než k ní stačil dojít, uslyšel výstřely z pistole, rychle se obrátil a poslal dávku na teroristu zpátky do vstupních dveří knihovny.

Zatímco na pachatele dopadla salva střel z pistole muže na střeše, Shapira vyrazil a pokračoval v “čištění” dalších budov.


David Shapira byl v roce 2017 povýšen do hodnosti plukovníka a stal se velitelem Binyaminské brigády. (Zdroj)


Pachatel

Pachatele zasáhli oba v přibližně stejnou chvíli, 16 minut po začátku útoku. Smrtelnou mu byla střela do hlavy z osobní pistole Yitzhaka Dadona.

Než byl zastaven, stačil pachatel zasáhnout 19 studentů, z nichž 8 zemřelo.

K útoku se přihlásilo palestinské hnutí Hamás, které v souvislosti s ním následně pořádalo masivní pouliční oslavy.

Zdroje: Wikipedia, Haaretz, JTA

Civilní držení zbraní v Izraeli

Podrobně: Izrael: vývoj legislativy upravující civilní držení zbraní

V kontextu Izraele lze hovořit spíše o pseudo-civilním držení zbraní. Hlavní politickou linií od atentátu na Jicchaka Rabina bylo odzbrojování civilistů a snižování počtu zbraní ve společnosti. Zatímco na konci 80. let během 1. intifády zbraně v Izraeli legálně drželo na 300.000 osob, tak do roku 2015 tento počet poklesl k 143.000. Trend poklesu se změnil až v posledních několika letech v souvislosti s nárůstem počtu útoků “osamělých vlků” proti měkkým cílům a úpravami legislativy.

Zbraňová legislativa prošla dvěma výraznými vlnami uvolňování restrikcí v letech 2015 a 2018 s cílem umožnit více lidem nošení zbraní pro sebeobranu. Díky těmto novelizacím se licence k držení a nošení zbraní pro sebeobranu staly dostupné výrazně větší části obyvatelstva než dříve.

Před uvolněním legislativy v roce 2015 mělo v Izraeli povolení k nošení zbraně 1,6% populace, tedy přibližně dvě třetiny oproti České republice.

Další 1,4% civilní populace bylo oprávněno nosit zbraň v rámci činnosti soukromých bezpečnostních agentur.


Příklady zásahů ozbrojených civilistů:

Příklady teroristických útoků, při nichž proti pachatelům zasáhli ozbrojení civilisté:

Příklady útoků ve školách, při nichž proti pachatelům zasáhli ozbrojení civilisté:

Příklady útoků v modlitebnách, při nichž proti pachatelům zasáhli ozbrojení civilisté:

Příklady útoků v nákupních centrech, restauracích a jiných veřejných místech, při nichž proti pachatelům zasáhli ozbrojení civilisté:

Příklady zásahů ozbrojených civilistů k záchraně členů bezpečnostních složek:

Příklady zásahů ozbrojených civilistů při násilném přepadení v obydlí

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *