Zahraničí

Motivem parklandského vraha bylo dosažení proslulosti, noviny mu jdou opět na ruku

Minulý týden úřad šerifa zveřejnil nahrávky, na nichž pachatel masové vraždy v Parklandu hovoří o svém motivu. Na videích, která nahrál v průběhu tří dnů až jedné hodiny před útokem na svůj mobilní telefon, pachatel hovoří o tom, že je “nikým”, a že se chce stát “školním střelcem roku 2018“. Říká, že jeho “cílem je nejméně 20 lidí“.

Anthony Borges, venezeuelský student na výměnném pobytu v Parklandu, byl několikrát zasažen skrz dveře, když pachateli bránil v přístupu do třídy, zatímco ostatní spolužáci se krčili v koutě. Pachatel následně pokračoval dále chodbou, žádný další student v dotčené třídě nebyl zraněn. Kolikrát Vám média přinesla informace o Borgesovi? Kolikrát jméno, foto a detaily života pachatele? Foto: newsamericasnow.com

Pachatel na videu dále dodává:

  • “Až mne uvidíte v novinách, tak budete vědět, kým jsem.”
  • “Všichni to uvidíte, všichni budete znát mé jméno.”
  • “Všechny děti ve škole přede mnou budou utíkat ve strachu. Díky síle mého hněvu budete všichni vědět, kdo jsem.”

Pachatel nemohl dát více najevo, že jeho hlavním motivem byla snaha o dosažení proslulosti. Přesto, média pokračují ve svém symbiotickém vztahu s masovými vrahy a jakkoliv by se mohlo zdát, že v týdnech následujících po únorovém masakru mu věnovala dostatek pozornosti, tak mu nyní opětovně ve zpravodajství o videu věnují titulní strany, fetišizujícím způsobem opakují jeho jméno a píší o detailech jeho života, a přetiskují jeho ksicht.

Jde přitom o opakující se koloběh násilí páchaného s cílem dosáhnout co největšího mediálního pokrytí a následného rozsáhlého mediálního pokrytí s cílem novinářů co nejvíce profitovat na tragédii a utrpení jiných. Vrahové se úspěšně vtírají do přízně médií a média významně spoluvytvářejí motivaci pro budoucí pachatele.

Dalším známým příkladem tohoto koloběhu je masakr v Sandy Hook. Jeho pachatel dle vyšetřovatelů vytvořil detailní analýzu předcházejících masových vražd a rozsahu jejich mediálního pokrytí. Vyšetřovatelé dokonce prohlásili, že šíře, záběr a detail pachatelovy analýzy byly na úrovni doktorandské závěrečné práce.

Mainstreamová média se namísto sebe sama zaměřují hlavně na otázku regulace držení střelných zbraní. Přitom opomíjejí fakt, že většina masových vrahů začíná své plány spřádat v období dvou let před spácháním činu, a případy, kdy pachatel čin nepřipravoval alespoň půl roku, jsou naprosto výjimečné. Dostupnost legálních zbraní při takto dlouho a detailně plánovaném trestném činu nepředstavuje zásadní prvek mozaiky: ostatně byť parklandský vrah čin spáchal legálně drženou AR 15, tak vlastnil také tři další zbraně nelegálně.

Výzkum Johnston a Joy dochází k závěru, že při nejvíce konzervativním odhadu by změna referování o masových vrazích, která by zahrnovala neuvádění jména, tváří, přílišných detailů o jejich životě a přetištění jejich prohlášení, již za dva roky vedla k poklesu četnosti masových vražd nejméně o 30%. Dle jejich odhadu by přísné dodržování těchto standardů vedlo k návratu četnosti masových vražd v USA na úroveň, ve které byly před rokem 1970. K tomu více v březnové článku Symbióza mezi masovými médii a vrahy.


Související:


Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *