Zahraničí

Německo: Návrh “implementace” přináší zákazy daleko za požadavky směrnice

Zatímco Česká republika již úspěšně implementovala 82% zbraňové směrnice, Německo, výrazný zastánce zákazů obsažených ve směrnici, ani čtvrt roku po lhůtě k implementaci do svého práva potřebné změny nezavedlo. To by se ale mělo brzy změnit.

Německé ministerstvo vnitra 14.1.2019 vybraným organizacím zaslalo návrh novely místní zbraňové legislativy. Ta má představovat implementaci evropské směrnice, nicméně ve skutečnosti zákazy obsažené v návrhu jdou výrazně za hranice toho, co požaduje samotná směrnice.

Foto: Cezary Piwowarski / Wikimedia.
Foto: Cezary Piwowarski / Wikimedia.

Navrhované změny

  • Tzv. “řádný důvod” má být přezkoumáván nejen při pořízení zbraně, ale také v pravidelných intervalech.
    • Zatímco v české legislativě se řádný důvod v žádosti pouze uvádí, v německé se dále přezkoumává vzhledem k dalším kritériím.
    • Typicky sportovní střelec musí pro nabytí zbraně doložit, že pravidelně trénuje. Při větším počtu zbraní také pravidelnou účast na sportovních soutěžích.
    • Podle návrhu by v případě snížení frekvence sportovních aktivit mohl o zbraně přijít.
    • V současnosti je přezkoumávání trvání řádného důvodu prováděno u zbrojních průkazů pro ochranu života (co tři roky), přičemž velká část dosavadních držitelů zjišťuje, že podmínky nesplňuje.
    • Skrz posuzování trvání řádného důvodu pro držení zbraně při obnovování zbrojního průkazu došlo k odzbrojení populace například v Brazílii po zavedení zákazů v roce 2003. Úřady prostě u většiny žadatelů shledávaly, že řádný důvod nemají, a zbraně jim konfiskovaly.
    • Konfiskace prováděné touto cestou jsou pro stát mnohem snadnější, protože probíhají postupně a snižují pravděpodobnost masového odporu. Ti, co zbraně ještě mají, zůstávají potichu – buď nevěří “konspiračním teoriím” nebo doufají, že zrovna na ně “to” nepadne, když budou “hodní”.
  • Deaktivované zbraně a předovky budou muset být registrovány (v souladu se směrnicí).
  • Poplašné pistole budou vydávány na základě zvláštního povolení a pro většinu civilistů se stanou nedostupnými.
  • Pouzdra závěru, uppery a lowery se stanou hlavními součástmi zbraně (v souladu se směrnicí).
  • Úplný zákaz nejen standardních zásobníků, ale také plášťů zásobníků o standardní velikosti.
    • Ze zákazu nebudou žádné výjimky, pouze grandfathering.
    • Pokud lze zásobník použít současně v dlouhé i krátké zbrani, považuje se za zásobník pro krátkou zbraň, ledaže držitel současně drží i dlouhou zbraň.
    • Rozlišovacím kritériem pro zásobník je nejmenší použitelná ráže.
  • Změna co do náhradních upperů – dosud na uppery držitel zbraně nepotřeboval zvláštní povolení; to má zásadní dopad, protože Němci jsou omezeni co se týče maximálního počtu držených samonabíjecích zbraní.
  • Pažby budou hlavní částí zbraně, a bude k nim tedy potřeba získávat zvláštní povolení.
  • U řady nově zakázaných zbraní a částí zbraní se grandfathering bude vztahovat k datu 31.7.2017. Osoby, které nově zakazované zbraně nabyly po tomto datu, je nebudou moci dále legálně držet.
  • Noční zaměřovací přístroje zůstanou i nadále zakázány.
  • Zjednoduší se proces nabytí tlumičů pro lovce (doposud se v jednotlivých státech lišil).
  • Zjednodušení některých aspektů nakládání se zbraněmi v souvislosti s elektronizací státní správy na úseku zbraní.

Zdroj: GRA

Utajená verze k připomínkám už není tak úplně utajená

Výše uvedený návrh představuje první pracovní verzi, která ještě může doznat značných změn. Nyní byl Ministerstvem vnitra zaslán jen vybraným organizacím majících důvěru úředníků v dodržení požadavku na jeho utajení. Navzdory tomu návrh prosákl a v kruzích německých držitelů zbraní způsobil poměrně předvídatelný poprask.

Zda-li německé Ministerstvo vnitra, které na evropské úrovni patřilo k velmi aktivním prosazovatelům směrnice, ze svého návrhu alespoň částečně ustoupí, se teprve uvidí. Zatím ale vše nasvědčuje tomu, že zákonadbalí němečtí občané ostrouhají, otázka jen je, jak hodně.


Implementace:

Německo:

5 Replies to “Německo: Návrh “implementace” přináší zákazy daleko za požadavky směrnice

    1. Ono je to vlastně ve své perverzní rovině geniální.

      Ve všech ostatních 27 státech (+ 4) si všichni mysleli, že ono ustanovení o “krátkých dlouhých zbraních” (zbraně, které po sklopení pažby mají celkovou délku kratší než 600mm) nelze uvést do praxe.

      Avšak na německém MV dali hlavy dohromady a výsledkem jsou sériová čísla na pažbách pušek.

      Což ukazuje, že pokud lze něco zakázat, Němec cestu k Verbotu vždycky najde.

  1. Rad bych potvrdil, co se v clanku pise, strelecka verejnost v Nemecku je skutacne zalarmovana.

    Na stole resp. v pocitaci mi pristal email s zadosti o pomoc od regionalniho reditele IPSC v Nemecku. Konkretne jde o nasi probehlou nebo chystanou (mi vime, ze chystanou) upravu ohledne nadlimitnich zasobniku.

    Dovolim si takto verejne polozit dotaz. Navrh zakona byl zverejnen, je to tedy spise pro sichr. Mohu popsat a vysvetlit navrhovanou upravu resp. cesky pohled na vec, pac navrh muze doznat rady zmen, abych tak rekl ven, mimo republiku?

    1. Myslím, že jediné, co Němci potřebují vědět, je, že první pracovní draft českého Ministerstva vnitra počítá co do zásobníků jak s využitím grandfatheringu, tak i ostatních výjimek obsažených ve směrnici, jako je například výjimka pro sportovní střelce.

      Vzhledem k tomu, že jde o brzkou pracovní verzi nelze než Němcům doporučit čerpání inspirace v Itálii, Rakousku a Švýcarsku, kde již implementace proběhla a se zásobníky si taky nějak poradili.

      Otázky týkající se bezpečnostních výjimek jsou tak specifické pro českou zbraňovou legislativu a civilní držení zbraní, že by jakákoliv snaha o jejich vysvětlení německým držitelům bez úplného pochopení souvislostí mohla být jen kontraproduktivní – a to velmi, velmi kontraproduktivní. Pokud to chtějí opravdu pochopit, nechť pošlou žádost např. do LEXu o uspořádání celodenního semináře. Ostatně výlet do Prahy by pro ně mohl být inspirativní i ve více ohledech.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *