Domácí

Zákaz olova: Návrh textace úplného zákazu v brocích, střelách a závažích odsunut na leden 2021

Evropská chemická agentura oznámila, že návrh textu úplného zákazu olova v brocích, střelách a závažích, který měl být představen v říjnu 2020, bude zveřejněn až v lednu 2021.

Shrnutí dosavadního vývoje

Zákaz olověných broků v okolí kaluží (“mokřadech”)

Evropská unie v současnosti připravuje dva zákazy olova. První se týká broků. Oficiálně je nazýván zákazem “v mokřadech”. Bruselští úředníci se nicméně rozhodli do definice mokřadů zahrnout také okolí 100 metrů kolem jakékoliv po dešti náhodně vzniklé kaluže. Praktický důsledek “kalužových mokřadů” je zřejmý.

V typicky eurounijním stylu je “kalužový” zákaz vydáván za skvělý kompromis, podobně jako v případě zbraňové směrnice. Vždyť původní návrh počítal s okruhem 400 metrů kolem náhodně vzniklých kaluží, tak by přece měli být všichni spokojeni. Obdobně v případě zbraňové směrnice pracovní verze v jednu chvíli počítala se zákazem všech samonabíjecích zbraní s vyměnitelným zásobníkem, tak by přece všichni měli být spokojeni, že si mohou nechat zásobníky do pušek aspoň na deset nábojů. Prozatím.

Zákaz olověných broků v okolí kaluží se blíží do své finální fáze. Naposledy byl projednáván ve výboru Evropského parlamentu pro životní prostředí (ENVI), jehož členové počtem hlasů 42 ku 33 odmítli k návrhu vznést připomínky.

Hlasování ve výboru předjímá, jak se ke kalužovému návrhu zákazu broků patrně postaví Evropský parlament jako celek. Jednání parlamentu k návrhu je plánováno v průběhu listopadu 2020.

Ve skutečnosti nicméně na finálním stanovisku Evropského parlamentu nezáleží. Hlasování je pouhou formalitou. Zákaz je přijímán v procesu Komitologie, v němž Parlament nemá pravomoc zákaz zastavit.

Úplný zákaz olověných broků, střel a závaží

Navzdory absenci pravomoci reálně ovlivnit výsledek má nicméně hlasování parlamentu zjevné dopady na reputaci Unie a vnímání legitimity evropské legislativy.

Je tedy zjevné, že časový posun ve zveřejnění konkrétního textu úplného zákazu olova ve střelách, brocích a závažích byl proveden účelově, aby tento návrh nepředcházel vyjádření Parlamentu k předchozímu zákazu.

Za jak dlouho přijde zákaz náhražek olova?

Olovo je přitom pro většinu typů střeleckého použití nenahraditelné. Nadto je řada náhražek olova extrémně toxická, zatímco olověné střely a broky, pokud nejsou pozřeny a nezačnou na ně působit žaludeční kyseliny, se zapouzdří a nebezpečí nepředstavují.

Je tedy jen otázkou času, kdy Evropská unie přijde se zákazy kovů, kterými bude olovo ve střelách a brocích nahrazeno.

Ale to už rozhází málokoho. Kombinace nárůstu ceny a nižší účinnosti (přesnosti) náhražek olova v mezičase zajistí dostatečný pokles civilního držení zbraní, aby proti finálním zákazům nemohl existovat žádný výrazný odpor.


Evropská unie

4 Replies to “Zákaz olova: Návrh textace úplného zákazu v brocích, střelách a závažích odsunut na leden 2021

  1. děkuji za článek, i když se jedná o špatné zprávy (ostatně jak už je zvykem, když jde něco z EU).
    O jakou formu by se v případě zákazu mělo jednat (nařízení, směrnici, rozhodnutí, doporučení nebo stanovisko), resp. jaká bude implementace do národního práva (automatická či se předpokládá schvalování v PČR?
    A jsou známy nějaká vyjádření, zdali se v případě přijetí / implementace bude u nás vymáhat? Popřípadě, budou se např. zabavovat náboje a posílat na expertízy, zdali opravdu obsahují zakázané olovo (FMJ) anebo budou existovat nějaké sady do terénu …

  2. Marně se pokouším v článku nalézt alespoň nějakou naději. Zákaz olova a potažmo zákaz zbraní EU nakonec prosadí. Můžete prosím sepsat základní právnická doporučení pro odchod do ilegality?

  3. Skoro to vypadá, že naděje zde jaksi není. To by musel přijít totální bojkot současného vedení EU a všech protizbraňových, environmentálních a jiných aktivistů a neziskovek. Je ještě možné se dostatečně hlasitě brát za svá práva? Děkuji všem, kteří se alespoň o něco pokouší, nebo na ty levárny ukazují.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *