Krátce

Zóna zákazu zbraní ve městě Mannheim

Páteční džihádistický útok ve městě Mannheim (video), při kterém “příklad perfektní integrace” nožem zavraždil policistu a zranil pět dalších osob, se odehrál na náměstí uprostřed Waffenverbotszone, tedy v zóně zákazu zbraní. Tyto zóny začala německá města vytyčovat především v poslední dekádě ve snaze snížit rozmáhající se násilnou kriminalitu, zejména tu páchanou bodnými a sečnými zbraněmi.

Problematice zavádění bezzbraňových zón v Německu se podrobně věnuje zvláštní článek.

Zvláštností bezzbraňové zóny v Mannheimu je její časové omezení na víkendové a sváteční dny v době od 20 hodin večer do 6 hodin následujícího rána. Vzhledem k tomu, že k útoku došlo v pátek v 11:30, lze tedy konstatovat spáchání útoku mimo dobu platnosti zbraňového zákazu.

I mimo bezzbraňové zóny německá legislativa obecně zakazuje nošení nožů s pevnou čepelí přesahující 12cm, či případně zavíracích nožů, které lze otevřít jednoruč. V této souvislosti je zajímavé, že po rychlém hledání se mi nepodařilo nalézt mediální výstupy, které by otázku legálnosti útočníkova nože řešily, resp. vůbec uváděly.

Téměř jako by žurnalisté nevěřili, že tyto zákazy a restrikce mají na nožovou kriminalitu vliv…

One Reply to “Zóna zákazu zbraní ve městě Mannheim

  1. Je to tragédie ve všech směrech, ovšem na druhé straně to nese prvky Monty Pythonovského humoru.

    A to je taky to jediné, co smějícím se bestiím zůstává, když se Němci zblázní. A Němci jsou po 80 letech zase ve vrcholné formě.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *