Krátce

Psychopatova novela bude schvalována ve standardním legislativním procesu

11.6.2024 večer poslanecká sněmovna projednávala návrh tzv. “psychopatovy novely” (EKLEP 271/24, PS 9/689), tj. novely zapracovávající některé instituty nového zákona o zbraních, který bude účinný až od roku 2026, do současné právní úpravy. Vláda návrh původně předložila ke schválení ve zrychlené proceduře (§ 90 odst. 2 zákona o jednacím řádu Sněmovny), tedy aby byl schválen bez podrobné rozpravy již v prvním čtení. Sněmovna však poměrem hlasů 133:0 poslala zákon do běžného legislativního procesu.

Co to znamená?

Výhradám vůči technicko-legislativnímu znění návrhu jsem se věnoval již dříve (zde podrobně, zde zjednodušeně). Ve zkráceném řízení by již návrh nemohl být ve sněmovně dále opravován/upravován. Posun do standardní procedury tedy dává naději, že jeho nedostatky budou opraveny.

To s sebou na druhou stranu nese riziko také podávání dalších pozměňovacích návrhů a doplnění, které by naopak mohly novelu posunout zcela jiným směrem. Tak například Lidovky.cz měly dnes ráno “otvírací článek” zaměřený na propagaci psychotestů. Datace článku není náhodná – právě dnes bude probíhat konference ohledně budoucího směřování zbraňových legislativních postojů hnutí STAN.

Problematice psychotestů jsem se podrobně věnoval v článku zaměřeném na současnou českou praxi i v příspěvku popisujícím závěry kulatého stolu konaného na půdě sněmovny.

Část článku Lidových novin, která je za paywallem, jsem nečetl. Již ale i volně přístupná část je zjevně zavádějící: “(…) povinné psychotesty mají zavedeny všechny sousední země a většina států EU.” V Rakousku jsou psychotesty povinné až v případě zbraní kategorie B, pro jejichž držení je nutné mít zbrojní průkaz, s nímž se pojí formulářový psychotest. Naopak při pořízení zbraně kategorie C nejenže není nutné projít psychotestem, ale není vůbec potřeba mít zbrojní průkaz. Prostě stačí ukázat občanku (k tomu dále v článku: Srovnání české zbraňové legislativy s jinými evropskými zeměmi).

Což není jen faktická poznámka k nesprávné informaci Lidových novin, ale také možná zajímavá otázka pro další debatu: Mohl by posun k rakouskému modelu v tomto směru představovat kompromis, který by byl akceptovatelný jak pro zastánce, tak i pro odpůrce občanských práv v oblasti civilního držení zbraní?

3 Replies to “Psychopatova novela bude schvalována ve standardním legislativním procesu

  1. Současný zákon č. 119/2002 Sb. byl připraven v souladu s EUnijní legislativou, především kategorizace zbraní na A – zakázané, B – na povolení, C – na ohlášení.
    Ve srovnání s okolními státy mi česká úprava přijde – na rozdíl od převládajícího narativu – o dost přísnější. Někde se mi to líbí (podmínky vydání ZP), ale speciálně postup nabývání zbraní mi přijde nesmyslně a bezdůvodně složitý.
    Podle mě by ZP měl být oním “povolením” k nabývání zbraní kat. B, a zbraně kat. C by se měly nabývat “na občanku” s následnou registrací.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *