CZ 75 Stainless
Domácí

Nový zákon o zbraních schválen Senátem 66:1

Senát Parlamentu České republiky dnes schválil návrh nového zákona o zbraních poměrem hlasů 66:1, čímž navázal na předchozí schválení Poslaneckou sněmovnou v poměru 151:0. Návrh zákona, jehož příprava byla zahájena na počátku roku 2018, nyní ještě čeká podpis prezidenta. V účinnost vejde v roce 2026.

Nový zákon o zbraních

Potřeba zavedení nového zákona o zbraních vyvstavala v důsledku přijetí široce kritizované novely evropské zbraňové směrnice. Její znění bylo dosavadní právní úpravě tak cizí, že snahy o implementaci prostřednictvím novely existujícího zákona o zbraních vedly k vzniku značně nepřehledného a téměř nepochopitelného legislativního paskvilu.

Kritice návrhu původní novely jsem věnoval úplně první článek tohoto serveru v únoru 2018. Nemožnost sladit současný zákon se směrnicí vedla k stažení této původní novely a zahájení prací na dnes Senátem schváleném zákoně.

V mezičase však zasáhla epidemie COVID-19, v jejímž důsledku došlo k pozastavení prací na novém zákoně. Následně pod pohrůžkou vysokých pokut z Brusele došlo v lednu 2021 přece jen ke schválení “mininovely” poměrně nepřehledným způsobem implementující směrnici.

Nový zákon o zbraních tak představuje především zpřehlednění současné právní úpravy a jeji zjednodušení. Nadto přináší řadu novinek, které cílí na účinné řešení identifikovaných nedostatků dosavadní úpravy. Zde je shrnutí LEX a zde shrnutí MV.

Blahopřeji a děkuji ostatním členům Expertní pracovní skupiny Ministerstva vnitra pro přípravu nové zbraňové legislativy.


Novému zákonu o zbraních (případně směrnici a již přijaté “mininovele”) se na webu věnují desítky článků, zde je výběr:

Od února 2018 bylo na webu publikováno 753 článků. Řada z nich měla zásadní dopad na formování veřejné debaty o civilním držení zbraní, například analytické shrnutí dat ze série Čestná zmínka.

Intenzivní obhajoba občanských práv v oblasti civilního držení zbraní pro mne představovala vyjádření principiálního postoje. Přijetí zákona považuji za milník, v jehož rámci je na místě zvážit další směřování. A to také protože každé dobrovolničení jednou narazí na zeď ekonomické reality.

5 Replies to “Nový zákon o zbraních schválen Senátem 66:1

  1. Tomáši díky za to co pro právo držet zbraně civilisty děláš a tvoji expertizu. Jak jistě potvrdí i další členové Expertní komise MV bez tebe by NZOZ vypadal jinak – pro nás civilní držitele hůř. Pokud je čas se teď soustředit plně na business tak na to máš plné právo… Budu doufat, že až se časem objeví další výzvy a potřeba podpořit držení zbraní v ČR tak si na nás zase uděláš čas. Přeji tobě a tvé rodině vše dobré!

  2. Pane Gawrone,
    co jiného lze napsat, než že Vám upřímně děkuji za Vaši práci ohledně nového zbraňového zákona. Rád jsem Vás podpořil alespoň zakoupením Vaší knihy o nutné obraně. Ta by neměla chybět v knihovně žádného práva dbalého držitele zbraní. Ať se Vám daří!

  3. Dobrý den, pane Gawrone,

    jsem velice pozitivně překvapený z toho, že jsem nalezl někoho tak věcného a erudovaného člověka, který své téma umí nejen obsáhnout, ale i přehledně a pro laika pochopitelně odprezentovat. Že jsem našel Vás.

    Děkuji za Vaše úsilí a čas, který držení zbraní civilisty věnujete. Jdu si koupit Vaši knihu a rád přispěji další alespoň drobnou částkou napřímo – domnívám se, že pokud byste pro tyto účely zveřejnil číslo svého bankovního účtu, bylo by to motivací pro další konzumenty obsahu, který tvoříte. Obsahu, který může zachránit život.

    Budu rád, když vydržíte.

    Děkuji.

    1. Ono to je motivováno asi podobně jako u nás ta červená věc v CRZ a policejní buzerace … “něco se udělat musí” a to, co by mělo smysl, se dělat nesmí. Tak se přirozeně nabízí zákaz něčeho, co zločinci používají.
      Jelikož v Rakousku různí inženýři z Afriky a Asie podřezávají místní občany, zakážou nože… čeká snad někdo něco jiného?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *