Domácí

Útok na FFUK: Policie při hledání “vysoce nebezpečného” ozbrojeného podezřelého z tří vražd údajně fungovala jako stádo koček

Kdo rozhodl o odvolání prvních hlídek z hlavní budovy fakulty? Odpověď je podle policejního dokumentu jednoduchá: nikdo. Policisté se na místě sami rozhodli, že nejlepší bude jít po horké stopě a pátrat po podezřelém studentovi jinde. Důstojník na operačním středisku s jejich návrhem souhlasil.

Zdrojem výše uvedeného tvrzení je Český rozhlas.

Časová osa

K tomu je na místě doplnit:

  • V 12:19 kamarádka K.C. oznámila obavu o svého kamaráda, který má sebevražedné sklony a dříve uvedl, že “spáchá něco, o čem uslyší.”
  • V 12:46 policie v domě v Hostouni nalezla mrtvolu muže, který byl zastřelen zezadu, jeho hlava byla položena na dřevěném poleni, vedle ležela sekera, a v domě se nacházelo improvizované výbušné zařízení.
  • V 13:19 šla otevřeným policejním kanálem následující informace: “Pátráme po osobě. Uvedený měl napsat SMS s tím, že si chce ublížit. Další poznatek by měl být ten, že směřuje zřejmě do Prahy na náměstí Jana Palacha nebo okolí náměstí Jana Palacha či okolí filozofické fakulty. Jak jsem říkal, osoba je držitelem zbrojního průkazu a má registrované zbraně na svoji osobu, takže zvýšená opatrnost. Osoba bude zřejmě podezřelá na násilný trestný čin.
  • Policie v centrálním registru zbraní ověřila, kolik podezřelý vlastní zbraní. Hledaný byl považován za nebezpečného, a to ve spojitosti s podezřením z vraždy svého otce.
  • V 13:28 došlo k propojení informací s případem dvojnásobné vraždy v klánovickém lese, a to skrz skutečnost, že jedna ze zbraní pachatele odpovídá vražedné zbrani zde užité.
  • V 13:57 došlo k vyslání hlídek k budově v Celetné ulici, kam se “samy od sebe” (dle tvrzení Českého rozhlasu) přesunuly také hlídky z hlavní budovy FFUK.
  • V 14:04 byli policisté vysílačkami upozorněni:

Pro všechny hlídky zvýšená opatrnost v případě toho Kozáka. Je to opravdu nebezpečný, velmi nebezpečný pachatel, podezřelý a je velká obava, že může použít kdykoli a kdekoli zbraň.

Kolegové ze zahraničí mohou závidět

V roce 2015 byla dokončena výstavba integrovaných operačních středisek. Poslední a nejmodernější středisko bylo nákladem 95 milionů postaveno v Praze; celkem bylo v krajích a na Prezídiu utraceno 640 milonů Kč.

Policejní prezident Tomáš Tuhý k tomu tehdy uvedl: “Můžeme s velkou pýchou říci, že patříme mezi státy, které mají vybudovanou jednu z nejmodernějších sítí operačních středisek, která je v Evropě. Naši kolegové ze zahraničí, kteří už navštívili některá střediska, nám mohou tiše závidět

Kromě operačních místností s displejovými stěnami, které si v ničem nezadají s hollywoodským vyobrazením činnosti policie, tato operační střediska mají také krizové místnosti určené pro setkání krizových a řídících štábů.

Zde si nemohu odpustit historickou odbočku: V. Verney ve své monografii označuje Jana Žižku za osobu, která stála u zrodu moderního vojenství. V husitském vojsku totiž prosadil důraz na přísnou vojenskou disciplínu, kdy každé porušení rozkazu či neplnění povinností bylo trestáno. Oproti tomu ve standardní středověké armádě se rytíři v rámci bitevní vřavy pohybovali v zásadě nezávisle, a na ně navázaná pěchota připomínala spíše rozběsněný dav než vojsko. Velení předhusitským armádám Verney označuje jako “snahu nahánět stádo koček“.

Úvodní citace Českého rozhlasu přitom nutně svádí k závěru, že “jako stádo koček” fungovala policie i dne 21.12.2023.

Jak je to možné, resp. je to vůbec možné, ve světě, kde se za 640 milionů vybudují integrovaná operační střediska, která zahraniční kolegové jen tiše závidí? Nadto v zemi, která je kolébkou moderního systému jednotného velení? Představa, že přibližně 300 policistů v zásadě dle svého volného uvážení běhá po Starém městě při hledání osoby podezřelé z trojnásobné vraždy, je absurdní. Vždyť i při sebelepší individuální snaze by museli narážet do sebe vzájemně jako v chaplinovské grotesce.

Podkopávání důvěry ve stát

Echo24.cz 27.6.2024 v souvislosti s informacemi, které vyšly najevo z usnesení o odložení případu, publikovalo otvírák s nadpisem “Atentát na FF UK: policie a Rakušan tají informace i důkazy. Podkopávají důvěru lidí ve stát“.

Nyní tato teze dostala úplně jinou dimenzi, a je potřeba to říct nahlas: Vybraní novináři zjevně cíleně od policie dostávají podrobné informace v šíři, v níž je dříve výkonná moc odmítla poskytnout dokonce i členům sněmovního výboru pro bezpečnost.

Důsledné a selektivní ovládání informačních toků nemá nic společného s republikánským státním zřízením a je ve zjevném rozporu s článkem 1 odst. 1 Ústavy a článkem 17 Listiny.

15. a 21.12.2023 úchyl spáchal tragédii, která přímo zasáhla desítky osob. Avšak to, co následuje, ohrožuje svobodu v České republice.

One Reply to “Útok na FFUK: Policie při hledání “vysoce nebezpečného” ozbrojeného podezřelého z tří vražd údajně fungovala jako stádo koček

  1. Ono je obecně velmi cenné držet nějaké téma v hledáčku delší dobu a sledovat, jak se vyvíjí informace o něm a jejich odraz v mainstreamu a alternativě.
    Nejlepší je to v případech, kdy režim cenzuruje, šikanuje a vydává to za boj proti šíření desinformací.

    To by totiž měli Urválkové, Pytlové a Tupé Gumy potrestat sami sebe, když dostanou nové notičky s začnou lhát jinak.

    Ta věc s FF smrděla z víc konců od počátku a i když se nejspíš těžko dozvíme pravdu o tom, jak to bylo, zejména ve vztahu k zaangažovaným strukturám a lidem, i tak se časem pozornému pozorovateli ledacos vyjeví. Většina už po 14 dnech zapomene, ale pořád existují lidé, kteří si vytvářejí model průběžně a dlouhodobě.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *