Citát dne

Citát dne – T. Kopečný: Jak akademický hoplofob procitl a stal se vrchním vládním zbrojařem

Tomáš Kopečný, vládní zmocněnec pro rekonstrukci Ukrajiny stojící za českou iniciativou nákupu dělostřelecké munice, následujícím způsobem popsal svůj hodnotový přerod z hoplofoba ve vrchního vládního zbrojaře:

Když jsem v roce 2014 začal dělat poradce pro Afriku, tak jsem měl obrovský problém pomáhat zbrojařům. Já jsem strávil svoje studia psaním o prevenci genocid. A vždycky v těch mezinárodních studiích bylo, že “guns kill people”, prevence šíření ručních zbraní… Psal jsem diplomku, bakalářku na R2P, responsibility to protect [závazek ochraňovat]. Tu Nigérii jsem dělal kvůli Roméo Dallaireovi, tedy neúspěšné prevenci rwandské genocidy. Tedy aby se něco takového neopakovalo. A pak najednou jsem dostal do vínku, že bych měl [zbrojařům] nějak pomáhat. No a s tím jsem zápasil.

Ale díky setkání s jedním rwandským plukovníkem jsem pochopil. Přijel na začátku roku 2014 do Prahy a já jsem dostal za úkol ho doprovázet. Pochopil jsem, že to co zastavilo totální vyhlazení Tutsiů nebyla vylkohubá prohlášení v OSN , nebo jejich absence. Ale bylo to, že měli nějaké vybavení, kterým dokázali vojensky porazit tu genocidní vládu. To je vše.

A to pro mne bylo hodně oči otevírající.

Zdroj: Voxpot, 5.6.2024

Pozn. TG: Naprostá většina z přibližně 800.000 obětí rwandské genocidy byla zavražděna mačetami. Útočníci často používali také nože, nabroušené tyče, vroucí vodu a kyselinu.

 

 

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *