Domácí

Vyšetřovací komise sněmovny by měla mít širší záměření než jen útok studenta FF UK

Někteří členové Bezpečnostního výboru PSP ČR vyjádřili údiv nad způsobem, jakým byli seznámeni se zprávou z vnitřní kontroly policie týkající se útoků studenta Filosofické fakulty Univerzity Karlovy ve dnech 15. a 21. 12. 2023. Míra začernění posunula debatu o možném vzniku sněmovní vyšetřovací komise (viz § 48 z. č. 90/1995 Sb. & příloha č. 1) z teoretické na velmi prakticky činorodou. Jakkoliv je jasné, že středobodem pro případnou komisi budou a musí být prosincové útoky, je na místě, aby zaměření bylo širší a zahrnulo všech sedm-plus (7+) masových vražd spáchaných v poslední dekádě.


Úvodní foto – útok v Bohumíně, 2020, 11+15 obětí. Foto Tadeáš Bednarz, CC BY-SA 4.0, Wikimedia


Začernění jako policejní standard

Úvodem je potřeba se krátce vyjádřit k černění samotnému.

Je jasné, že informace vztahující se k běžícímu trestnímu řízení budou začerněny, a to i v podkladech předkládaných členům bezpečnostního výboru. Pachatel je sice mrtvý, ale v případu evidentně existuje spousta slepých míst, jejichž vyšetření by ještě mohlo být zmařeno. Dle statistik školních útoků v USA v 81% případů nejméně jedna další osoba znala v předstihu pachatelův plán vraždit, přičemž tímto směrem se zřejmě nyní ubírá také vyšetřování. Nadto existuje celá řada otevřených otázek ohledně postupu samotné policie, kdy při existenci alespoň špetky dobré víry v šanci na objektivní posouzení lze konstatovat důvodnost neveřejnosti probíhajícího šetření.

Vedle toho ale nemůžeme ignorovat skutečnost, že rozsáhlé černění a utajování informací je policejním standardem i ve vztahu k již uzavřeným případům. Příkladem budiž usnesení k útoku v FN Ostrava. S ohledem na to, že jde o dlouhodobou praxi policie, je tedy otázka, proč v aktuálním případu očekávat jiný postup ke chvíli ukončení vyšetřování.

Sedm “plus” masových vražd během deseti let

V České republice jen v poslední dekádě došlo ke spáchání 7+ masových vražd. Při jen velmi letmém dohledání okolností si nelze nevšimnout některých společných znaků, s nimiž se pojí logická otázka: mohlo jim být předejito?

Vyšetřovací komise by měla pracovat komplexně a v souvislostech

Útok studenta FF UK ve dnech 15. a 21. prosince odpovídá spíše masovým vraždám známým ze zahraničí. V mezinárodním srovnání je obvyklé, že aktivní útočník plánuje po dobu přibližně roku, jako tomu patrně bylo v tomto případě. Přinejmenším částečné kopírování lesního vraha, který do této sorty také zapadá, a který plánoval spáchat masovou vraždu v Praze v roce 2005, je zjevné.

Ostatní čeští pachatelé útoky plánovali patrně spíše v řádu “pouze” týdnů. V ostravském případu jde o přímý závěr policie, v řadě dalších to plyne z okolností.

Nejparadoxnějším aspektem současné veřejné debaty je tvrzení o naprosté unikátnosti a neočekávatelnosti útoku na FF UK. Byť to platí v konkrétní rovině, tak obecně, při veškerém respektu k obětem a pozůstalým, to není pravda.[Pozn. 1]

Pokud má být hlavním cílem poslanecké vyšetřovací komise nejen vhled do prosincového útoku, ale také hledání cest jak dalším podobným útokům předcházet, pak je potřeba otevřeně říci, že “jsou mezi námi”. Za posledních deset let nejméně osm.[Pozn. 2] A vyšetřovací komise by se jim měla věnovat komplexně a v souvislostech.


Pozn. 1: Nejpřekvapivějším aspektem prosincového útoku je výběr místa s nejvyšší koncentrací bezpečnostních složek v republice – na dohled úřadu vlády, hradu, sněmovny a senátu, na hranici Josefova.

Pozn. 2: Pokusů bylo jistě více, jen bez takové mediální odezvy a obecné známosti jako útok v Lenoře.

6 Replies to “Vyšetřovací komise sněmovny by měla mít širší záměření než jen útok studenta FF UK

  1. V podstatě hned po útoku jsem sledoval ten telegramový účet a zdá se, že někdo tam psal i po údajné smrti toho střelce. Začaly se objevovat další podivnosti, případ se jevil dost podivně. Čekal jsem, že se smrtí pachatele zmizel důvod dělat kolem toho tajnosti a doufal, že moje podezření bylo neoprávněné.
    Když jsem pak viděl záznam toho kulatého stolu a dívám se na vaše skvělé shrnutí, jen to opět vyvolalo pochybnosti a pocit, že někdo manipuluje.

    Něco tam trochu smrdělo od počátku a čím dál víc to vypadá, že půjde o docela silný zdroj.

      1. Když FSB vyžadovala na Durovovi spolupráci, poslal je někam. Aplikace telegramu na store také akceptovala cenzorní pravidla EU a USA .. např. blokují RT, takže po této stránce to vypadá spíš naopak.
        Nemá cenu Telegram srovnávat s platformami skutečně pod kontrolou služeb a zdivočelých aktivistů jako FB nebo dříve Twitter.

        Nicméně se domnívám, že Telegram je do velké míry nezávislý. Že např. neposkytuje data službám a necenzuruje online na požádání.
        Téměř jistě není možné jen tak někomu manipulovat s účtem. Tedy moje otázka, kdo po smrti studenta FF UK psal na účet, o kterém policie tvrdí, že patřil jemu, je velmi důležitá.

        1. To znamená že se podvolí, jak v Rusku, tak v EU. Jinak by byl Telegram zablokovaný, jako byl v Rusku, než byl přinucen ke spolupráci s FSB. Změnit účet lze na pár kliků, navíc manipulován byl účet až ten následný, původní byl smazán. S masovou vraždou nechce být logicky spojován, jak Telegram, tak ani FSB. Vrah z FF uměl perfektně Rusky kvůli studiu, proto logicky lezl na Ruské sociální sítě. Tady je krajně podezřelá jen ta masivní kampaň dezinformátorů, takže klidně v tom prsty mohla mít FSB.

          1. Rusky možná uměl, ale psát tam po smrti, to je už vyšší level. Takže se ptám, kdo tam psal, kdo má k tomu přístup.
            Ono se to může jevit trochu jinak, než ten, kdo to prováděl, zamýšlel.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *