Zahraničí

Uvalde: Policista a policejní velitel obžalováni v souvislosti s ne/zásahem proti aktivnímu vrahovi

Poprvé v americké historii byla vznesena obžaloba proti policistům v souvislosti s jejich ne/zásahem proti aktivnímu vrahovi. Přitom ve věci útoku, který spáchal bývalý žák školy v Uvalde, a při němž bylo zavražděno 21 a zraněno 21 osob, již byl dříve odsouzen 15letý žák, který věděl o pachatelově plánu vraždit, avšak neoznámil to.


Úvodní foto: V průběhu 56. minuty vraždění žáků se jeden z pasivně vyčkávajících policistů rozhodl dezinfikovat si ruce.


Absolutní selhání policie

Základem trestního řízení je porušení povinností policistů. Dle předpisů a velmi robustnímu výcviku měli okamžitě a bez vyčkání konfrontovat pachatele. Na místo se sjelo celkem na 400 policistů včetně mnoha příslušníků zásahové jednotky, kteří však proti pachateli nezasáhli.

Naopak, věhlasu doznali díky činnostem zahrnujícím zatýkání rodičů, kteří na policejní pasivitu reagovali snahou sami proti pachateli zakročit, či dezinfikováním rukou na chodbě poblíž místnosti, v níž byly vražděny děti.

Policisté dokonce zatýkali nejen rodiče vražděných dětí, ale dokonce zatkli i jednoho svého kolegu, který chtěl proti pachateli zasáhnout (ve třídě se nacházela jeho postřelená manželka – učitelka).

Až celých 80 minut po začátku útoku pachatele zastřelili příslušníci pohraniční stráže, kteří právě dorazili na místo a v souladu s předpisy a výcvikem proběhli skrz kordon rodiče zatýkajících a ruce si čistících policistů.

Obžaloba

Obžaloba bohužel nebyla vznesena proti všem 400 pasivním policistům, ale pouze proti dvěma z nich. Konkrétně:

  • Policista Adrian Gonzales, který byl přidělen k ochraně školy. Gonzales proti útočníkovi, jehož útok započal venku, mohl a měl zasáhnout ještě dříve, než se dostal do vnitřních prostor a začal vraždit žáky ve třídách. Obžalován je z vystavení 29 dětí bezprostřednímu ohrožení v důsledku neprovedení zákroku proti útočníkovi.
  • Policejní velitel Pete Arrendo, který byl obžalován z ohrožení života 10 dětí. Tyto děti byly pachatelem zraněny a v důsledku velení a rozkazů Arrenda v rozporu s vnitřními předpisy jim byla poskytnuta první pomoc se značným zpožděním.

Zdroje: Texas Tribune, CNN, Fox,

Souvislost se selháním policie v Parklandu

O dva roky dříve došlo k podobnému nepochopitelnému a neomluvitelnému selhání policie při útoku ve škole v Parklandu, což jsem podrobně popsal ve velmi detailním článku.

V Parklandu stejně jako v Uvalde zasahovali policisté “odjinud”, kteří okamžitě po dojetí na místo vběhli do školy, přičemž místní policajty nařizující opačný postup zcela ignorovali.

V případu v Uvalde se nedá ubránit pocitu, že pokud by došlo k obžalobě a odsouzení odpovědných parklandských policistů, pak by to napříč policejními sbory vyslalo jasný signál.

Jak v Parklandu, tak i v Uvalde byli přítomni policisté s velmi rozsáhlým výcvikem a vybavením pro zásah proti aktivnímu vrahovi. Chybělo jim však potřebné odhodlání. Významu odhodlání se věnuji v článku Ozbrojená veřejnost a ochrana měkkých cílů IIb: Odhodlání ke střetu se smrtí.


Pod čarou: Filmová inspirace

Policejní postup v Uvalde volně inspiroval film Run, Hide, Fight, který rozvíjí alternativní linii, kdy se policistům nepodaří zastavit všechny civilisty, kteří se rozhodli prodrat policejním kordonem a postavit pachateli.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *