Domácí

Poděkování Ditě Charanzové

Dovolte mi, abych využil příležitosti právě probíhajících voleb do Evropského parlamentu k poděkování paní Ditě Charanzové, která se navzdory mimořádně úspěšné reprezentaci České republiky rozhodla opětovně nekandidovat.

Dita Charanzová a #EUGunBan

Dita Charanzová byla do Evropského parlamentu zvolena poprvé v roce 2014, kdy na třetím místě kandidátky ANO získala 8.356 preferenčních hlasů. O pět let později již kandidátku vedla a zvolena byla s 53.924 preferenčních hlasů. Od 3.7.2019 zastává pozici místopředsedkyně Evropského parlamentu. V polovině 2023 se rozkmotřila s ANO.

Zastáncům občanských práv v oblasti civilního držení zbraní je známa především jakožto členka IMCO (Výbor pro vnitřní trh a ochranu spotřebitelů). Ve výboru (a také jako místopředsedkyně ALDE) zastávala funkci stínového zpravodaje pro návrh Evropské komise směřující k zásadnímu omezení civilního držení zbraní v Evropské unii. Činnost Dity Charanzové byla spolu s kroky Vicky Ford, předsedkyně IMCO, nejvýznamnější parlamentní intervencí do utopických a nesmyslných návrhů Komise a některých členských států.

Král je nahý

Nikdy jsem se nesetkala s návrhem, který by byl tak zpolitizovaný, zvláště když se blížil konec jednání. (…) Komise vyvíjela obrovský tlak na přijetí textu, který by obsahoval co nejpřísnější omezení, a na jeho co nejrychlejší přijetí, aniž by byla schopna tato omezení jakkoli zdůvodnit. [D. Charanzová, únor 2017]

Svým komentářem Dita Charanzová do povědomí zbraňové veřejnosti vynesla bídu unijního zákonodárství tvořeného nikoliv v parlamentu, nýbrž mimo něj v trialogu. Vzdělání o unijních procesech dále prohloubila také skrz návrh na umožnění předložení pozměňovacích návrhů ke směrnici – jak tento doopravdy dopadl dodnes nevíme, protože předseda prohlásil, že hlasování o tomto návrhu není potřeba počítat.

Jako jeden z mála politiků také důsledně poukazovala na skutečnost, že Komisí se směrnicí spojovanou problematiku znehodnocování zbraní řeší úplně jiná legislativa. A to taková, kterou měla sama Komise vydat již dávno před nástupem evropského džihádu.

Hlavně a především ale nezapomínejme, že velká část držitelů zbraní letech 2016 – 2017 rozmýšlela, jak konkrétně se představeným restrikcím nepodřídit. Evropská komise fakticky nastolila cestu, jak legální české zbraně dostat do ilegality, jako tomu je ve většině Evropy. Dita Charanzová je v popředí osob, díky nimž se tento černý scénář přesunu zbraní do ilegality neuskutečnil.

Její zapojení do oblasti zbraňové legislativy přitom muselo být překvapivé i pro ni. Když se stala členkou Výboru pro vnitřní trh a ochranu spotřebitelů, jistě nemohla čekat, že se stane jednou z klíčových osob řešících v rámci Evropského parlamentu legislativu, kterou Komise představila ostentativně (a lživě) jako základní bezpečnostní reakci na teroristické útoky.

Toto zdánlivě nelogické tržní a spotřebitelské “zaparkování” směrnice přitom mělo také další důsledky. Zatímco v oblastech bezpečnosti se uplatňuje právo veta, v oblasti vnitřního trhu platí většinové hlasování. Česká republika tak byla ochuzena o své právo veta, což následně potvrdil také Evropský soudní dvůr. Čistě účelový rozsudek také ukázal, že ESD je primárně politickou unijní institucí, kde právo hraje ani ne druhé, ale snad až páté housle.

Poděkujte a běžte volit

Za dobu svého občanskoprávního aktivismu jsem se setkal s řadou politiků. Dita Charanzová mezi nimi rozhodně vynikala. Její upřímná snaha o řešení nedostatků návrhu směrnice byla o to více obdivuhodná, že pro ni šlo zpočátku o naprosto cizí téma.

Dita Charanzová v EP končí, což považuji za obrovskou škodu. Sice s tím nemůžeme nic udělat, ale jistě je na místě jí poděkovat, dokud její email dita.charanzova@europarl.europa.eu ještě funguje.

Včera na mne vyskočilo video, kde předseda jedné strany vysvětloval, že s ohledem na obvyklou nízkou volební účast má každý hlas čtyřnásobnou reálnou váhu. A má pravdu.

Kdo principiálně stojí za občanskými právy v oblasti civilního držení zbraní, víte. Tak si z nich někoho vyberte, a hoďte jim to. Protože stejně, jako v roce 2016 se naprosto neočekávaně ve výboru pro ochranu spotřebitelů stala naším andělem strážným Dita Charanzová, může příště o našich právech rozhodovat někdo například ve výboru pro životní prostředí.

Rozhovor – Dita Charanzová: Nerozumím, jak se Evropská komise vyhnula odpovědnosti za selhání při nevydání pravidel pro znehodnocování zbraní

One Reply to “Poděkování Ditě Charanzové

  1. Paní Charanzová, byť bychom patrně mohli za jejího působení v EP nalézt i přešlapy, byla přesně tím typem člověka, který oplývá tzv. “zdravým rozumem” a nikoli nutností plnit vše, co EU vyplodí, bez dalšího. Pěkně napsáno, jakožto LEGÁLNÍ držitelé ZP můžeme jen a jen doufat, že se to vše neobrátí totalitním směrem s příchodem jiných, kteří tuto vlastnost mohou postrádat…

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *