Zahraničí

Werner Salzmann: Vláda dobře ví, že úplný zákaz samonabíjecích zbraní v příštím kole zpřísňování směrnice nedokáže zastavit

Níže si můžete přečíst kompletní překlad zahajovacího proslovu Wernera Salzmanna, spoluprezidenta švýcarské kampaně v referendu pro odmítutí implementace zbraňové směrnice (Bern, 25.2.2019).

Původně jsem chtěl z proslovu vypíchnout jen klíčové pasáže, ale myslím, že si zaslouží, aby se do českojazyčné debaty o implementaci zbraňové směrnice dostal jako celek (zvýraznění doplněna zbrojnice.com).


Původní znění: Rede von Werner Salzmann an der Medienkonferenz zum Start der Abstimmungskampagne


Vážené dámy a pánové,

všichni z vás, kteří předminulý čtvrtek sledovali tiskovou konferenci členky spolkové rady Karin Keller-Sutter, jste to slyšeli: Zákon o zbraních se nezpřísňuje, nýbrž se “mění”, respektive “přizpůsobuje”. Co do “přizpůsobení” jde o zlepšení značení zbraní a “správní změny ohledně přístupu k vybraným samonabíjecím zbraním”. A cílem těchto “správních změn” je zabránit v obecné míře “zneužívání zbraní”.

To zní opravdu krásně, jen to má jeden háček: Od A do Z je to lež. A je to taková lež, že to se mnou otřeslo nejen jako s držitelem zbraní, ale také jako s občanem – ostatně stále je to má vláda, která mne takto “informovala”.

Nejprve se vraťme k pozadí zpřísnění legislativy. Evropská směrnice, kterou máme implementovat, odvozuje svou legitimitu od boje s terorismem. Evropská komise přímo na straně 2 návrhu na revizi směrnice z 18. prosince 2015 specificky hovoří o sérii čtyř islamistických teroristických útoků. Jde o tyto: dvojí útok na redakci “Charlie Hebdo” a košer hypermarket “Hyper Cacher” v Paříži z ledna 2015; kodaňský útok na přednášku kritika islámu a na synagogu z února 2015; naštěstí překažený pokus o masovou vraždu ve vlaku Thalys jedoucím do Paříže v sprnu 2015; a konečně útoky z 13. října 2015. Když v loňském květnu byla představena implementace směrnice v Národní radě, tak se hovořilo o boji s terorismem, a ani slovo nepadlo o zabránění zneužití zbraní. Dokonce ani média nehovořila o zneužívání zbraní, jen o teroristických útocích.

Opakuji, dámy a pánové, jde o boj s terorismem. To jsme se mohli dokonce února dočíst i na webových stránkách policejního prezídia. To, že nyní jak Spolková rada tak i policie hovoří o zneužití zbraní a ne o terorismu, má jednoduchý důvod: V uplynulých měsících jsme stále dokola informovali o tom, že při teroristických útocích nebyla ani jednou použita legálně držená zbraň. Zřejmě kvůli tomu spolková rada trochu ztratila odhodlání.

Nyní pár slov k restrikcím a také k změnám značení zbraní a vládou přezdívaným “správním změnám v přístupu ke zbraním”. Co se týče značení, řeknu jen tolik: U zbraní, které teroristické komando použilo v Bataclanu a v dalších restauračních zařízeních v Paříži a kterými zavraždili 129 osob, jednalo se o skrz půlku Evropy propašované plně automatické kopie kalašnikovů z jugoslávské produkce, zejména o typ Zastava M70. Díky sériovým číslům mohl výrobce Zastava během pár týdnů ke každé zbrani určit datum výroby, místo výroby, datum odeslání a číslo nákladního listu. Pokud byste chtěli vědět, jaká dodatečná označení na těchto zbraních by mohla zabránit spáchání bestiálních masových vražd, to vám bohužel nemohu poradit.

Pokud jde o takzvané “správní změny ohledně přístupu ke zbraním”: Nejde o nic jiného, než o odzbrojení. A dobře to ví i Spolková rada. Už jsem to zmínil: Evropská komise legitimizuje restrikce s odkazem na sérii útoků, při níž nebyla použita ani jedna legální zbraň. A co požaduje jako odpověď na tyto útoky? Požaduje, a to cituji: “zavedení okamžitých opatření k zpřísnění současného přístupu k [legálním] zbraním.”

Dámy a pánové, právo držet zbraně mají ve všech státech Schengenu jen bezúhonné občanky a občani. A nyní s cílem zabránit nejhorší kriminalitě s již dlouho zakázanými zbraněmi mají zákonadbalí občané mít ztížen přístup ke zbraním. Jsou dvě možnosti, jak si to vysvětlit. Buď Evropská komise jednala podle svého nejlepšího vědomí a svědomí a ve chvíli nepozornosti a v důsledku hlouposti se zcela minula co do příčiny, dopadu a následku návrhů restrikcí. Anebo je boj s terorismem jen záminkou k odzbrojení domácností. Která možnost je správná lze zjistit nahlédnutím do směrnice, která byla sepsána na základě návrhu Komise. Směrnice zpřísňuje “přístup ke zbraní” na základě technicky zcela nepodloženého rozlišování mezi samonabíjecími zbraněmi s “vysokou” a “normální” kapacitou nábojů. Všechny s velkými zásobníky jsou zakázány. Pikantní je, že u dlouhých zbraní je limit nastaven tak nízko – konkrétně na 10 střel – že do něj spadnou prakticky všechny modely zbraní.

Kromě toho – a to se Spolková rada a většina v parlamentu snažili zamést pod stůl – směrnice obsahuje článek 17 s pozornostihodným mechanismem přezkumu a přehodnocení. Každých pět let mají dopady směrnice projít opětovným hodnocením. Pokud se ukáže nedostatek účinnosti, mají být provedeny nové změny, a to konkrétně – a text to přímo specifikuje! – změny klasifikace povolených a zakázaných zbraní. Co to znamená v lidské řeči? Každých pět let se má opětovně hodnotit, jestli jsou restrikce dostatečné k zamezení závažného zločinu páchaného s pašovanými východoevropskými zbraněmi. Jaký bude výsledek těchto hodnocení, dámy a pánové, již víte, vím to i já a ví to dokonce i Spolková rada. Velvyslanec k tomu píše, že výsledkem švýcarských snah v Bruselu bylo, cituji: “přestože Evropská komise vehementně bránila své postoje, tak se nám v debatě podařilo výrazně oslabit dopad v řadě oblastí. Například směrnice se odklonila od úplného zákazu civilního držení nejnebezpečnějších zbraní (plně automatických a samonabíjecích) nebo od zavedení povinných zdravotních a psychologických prohlídek jakožto předpokladu držení zbraní.”

Proč, dámy a pánové, spolková rada nehovoří o těchto skvělých úspěších při vyjednávání? Proč pořád jen opakují onu údajnou výjimku pro miliční zbraně? Prostě a jednoduše: Spolková rada dobře ví, že článek 17 je de facto automatickým zpřísňovacím mechanismem. Protože dobře vědí, že v příštím kole zpřísňování už nebudou schopni zabránit úplnému zákazu samonabíjecích zbraní a zavedení psychotestů.

Hlasem “ano” 19. května podpoříte zákaz samonabíjecích zbraní. V tradičních disciplínách pod zákaz spadne přes 80% zbraní, v dynamické střelbě ještě více. Občané ztratí právo držet zbraně, přestože ze zákazu budou existovat výjimky. Jenže samozřejmě výjimky se už právně dovolat nelze. A za 3-8 let přijde úplný zákaz samonabíjecích zbraní. Pak se budou muset pušky a pistole odevzdat státu a z naší střelecké tradice zbyde jen historie. Zde odkazuji na Jean-Clauda Junckera, předsedu Evropské komise, který na konci roku 2016 k textu směrnice na tiskové konferenci uvedl: “Tvrdě jsme bojovali za ambicioznější verzi (…) Raději bychom samozřejmě šli mnohem dál, ale jsem přesvědčen, že současná verze je milníkem v kontrole zbraní v Evropské unii.”

Milník, dámy a pánové, neleží u cíle, nýbrž na cestě, a kontrola není boj s terorismem, nýbrž moc nad životy a směřováním kontrolovaných. A každého, kdo tvrdí, že nikdo nebude odzbrojen, bych se na závěr rád zeptal: proč tedy všechny střelecké, lovecké a domobranné organizace podporují referendum?


Švýcarsko a zbraňová směrnice:

Implementace v jiných zemích:

One Reply to “Werner Salzmann: Vláda dobře ví, že úplný zákaz samonabíjecích zbraní v příštím kole zpřísňování směrnice nedokáže zastavit

  1. Vidim jeste jeden duvod, proc Spolkova rada a policie hovori o zneuziti zbrani a ne o terorismu. Cim vice statu by implementaci zduvodnovalo bojem s terorismem, tim vice by poskytovali dukazniho materialu pro zalobu CR ohledne smernice.

    Uz pan Alexis na konferenci v roce 2016 v Bruselu opakoval mantru, ze smernice vlastne s terorismem nema co do cineni. Vsak oni v komisi moc dobre vedeli, kde ma schvalovaci proces achilovu patu.

    Kazdopadne dekuji za preklad a zverejneni. Me nemeckojazycne schopnosti bohuzel nedostacuji k tomu, abych si mohl precist a radne pochopit original.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *