Citát dne

Citát dne – 1. máj: pracující, do zbraně!

Zakončení letáku, který povolával dělníky do zbraně po té, co snaha policie o rozehnání Haymarketské demonstrace v Chicagu skončila rozsáhlým krveprolitím, které zahrnovalo 4 mrtvé a 70 zraněných civilistů a 7 mrtvých a 60 zraněných policistů:

Pokud jste muži, pokud jste syny velkých otců, kteří prolili svou krev pro vaši svobodu, tak povstaňte ve své síle, Herkulové, a zničte to hrozné monstrum, které vás chce zlikvidovat. Do zbraně, voláme vás do zbraně!

Foto: Wikimedia.

Po té, co se policie v šiku začala přibližovat k demonstantům, aby je rozehnala, tak někdo hodil na policisty po domácku vyrobenou bombu. Policie následně zahájila palbu do davu. Není jasné, zda-li civilisté také stříleli na policisty, řada zdrojů hovoří o tom, že policisté v nastalém zmatku stříleli na sebe navzájem.

Demonstrace v Haymarket square v Chicagu se 4. května 1886 konala na podporu generální stávky, která předtím 1. května proběhla v řadě měst USA. Následně byl na památku policií zavražděných protestujících 1. květen prohlášen za Mezinárodní den pracujících.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *