Tlumiče hluku výstřelů a poškození sluchu.
Domácí

Tlumiče hluku výstřelu jsou jedinou efektivní ochranou sluchu

Tlumiče hluku výstřelu jsou v současnosti doplňkem zbraně kategorie A, tedy zakázaným. Podobně se na tlumiče hluku výstřelu dívá také americké federální právo: od roku 1934  jsou tlumiče zvlášť regulovaným doplňkem zbraně. Lékařské výzkumy posledních let nicméně ukázaly, že standardní protihlukové pomůcky (špunty, sluchátka) jsou pro ochranu sluchu střelců nedostatečné, a v návaznosti na to byla v americkém kongresu předložena legislativa umožňující volné užívání tlumičů (H.R.367, S.59).

Otázka zrušení zákazu tlumičů je aktuální i v České republice v souvislosti připravovanou implementací zákazové směrnice a následnou plánovanou kompletní obměnou zbraňové legislativy. V posledních letech se téma stává stále více aktuálním také s ohledem na rezidenční zástavbu, která se na řadě míst přibližuje k dlouho existujícím střelnicím.

Zdravotní následky tlakové vlny

Malé a střední poškození sluchových nervů v uchu napraví protein nazývaný gamma-actin. Velmi silný hluk například z leteckých motorů, extrémně hlasité hudby, nebo výstřelu ale často vede k poškození, které je nenávratné.

Z hlediska střelných zbraní je obzvlášť nebezpečná rázová vlna vznikající při výstřelu. Ta může vést až k 1.000 násobnému krátkodobému zvýšení tlaku. I ojedinělé vystavení takové tlakové vlně při hluku vyšším jak 140dB může vést k významné permanentní ztrátě sluchu. Většina zbraní přitom vytváří hluk v rozmezí 140 – 170 dB. Úplná nebo významná částečná ztráta sluchu je typická pro profese pracující se zbraněmi, jako jsou například vojenští veteráni, u kterých se jedná o nejčastější služební zranění.

Zdravé a poškozené stereocilie. Foto: Clear Sound Audiology.

Ochrana sluchu vs. tlumič

Sluchátka nebo špunty v uších, ať už samotné nebo společně, mohou snížit hladinu hluku pouze o 20-30dB. To u řady zbraní stále znamená hluk v hladině překračující 120dB, tj. odpovídající hluku automobilu troubícího na člověka stojícího přímo před ním. Ve srovnání s tím většina moderních tlumičů dokáže hluk snížit až o 50% lépe, tj. o 30-45dB.

V případě řady zbraní je tedy dosažení zdravotně nezávadné hladiny možné pouze při použití kombinace tlumiče a sluchátek/špuntů. Samotný tlumič nebo samotná sluchátka sice hluk utlumí, ale například u .308W pušky ve většině případů stále bude nad hranicí 140dB, kdy může i se sluchátky dojít k významnému permanentnímu poškození sluchu.

I ta nejlepší sluchátka dokáží snížit hluk jen o 30dB, což u řady zbraní znamená úroveň nad 140dB, která stále ohrožuje zdraví střelce a osob v jeho bezprostřední blízkosti. Foto: Honeywell.

Hollywood vs. realita

Jedním z důvodů, proč jsou tlumiče hluku výstřelu vnímány negativně, je jejich zobrazení ve filmech, v nichž je mají jen nájemní vrahové, a kde tlumiče vedou k prakticky bezhlučnému vraždění.

Realita tlumičů je ale taková, že naprostá většina zbraní není utlumena pod 120dB, tj. hladinu odpovídající troubení automobilu. Z hlediska samotné střelby mají tlumiče význam hlavně pro lepší stabilitu hlavně po výstřelu a umenšení zpětného rázu, případně také eliminaci výšlehu plamenu při střelbě v noci.

V případě kriminálního použití navíc výroba jednoduchého tlumiče není nijak komplikovaná. I tak ale stále zločinci zůstane hluk na úrovni automobilového klaksonu, což je malé utlumení, vezmeme-li v potaz významný nárůst velikosti zbraně.

Značný nárůst velikosti, neznačné snížení hluku. Užitečné pouze pro audiofilní zločince. Foto: Ammoland.

Jinde ve světě

Kromě USA, kde zřejmě brzy padnou administrativní překážky pro vlastnění tlumičů, jsou tlumiče legální v řadě zemí světa. Zářným příkladem v tomto směru je Británie, kde navzdory jinak zcela extrémní zbraňové legislativě lze tlumiče držet bez omezení. Podobně tomu je ve Francii, nebo třeba na Novém Zélandu.

Díky aktivitě poslance Martina Lanka u nás loni přestaly být zakázaným doplňkem zbraně lasery. Tím se výrazně rozšířila užitná hodnota sub-kompaktů, které v Česku nosí řada lidí pro sebeobranu. Nezbývá než doufat, že brzy podobný osud potká také tlumiče.

Přece jen, jde o zdraví.

V Británii je v oblasti zbraní zakázáno skoro vše, tlumiče jsou ale volně dostupné. Foto: Ammoland.

Zdroj: Position Paper in Favor of Firearm Suppressors to Prevent Hearing Loss, Doctors for Responsible Gun Ownership, 3/2017

9 Replies to “Tlumiče hluku výstřelu jsou jedinou efektivní ochranou sluchu

  1. Tlumiče povolit – to je OK, ale pozor na to, aby pak nebyly vyžadovány např. na střelnicích. Tak, jako aktivisti započali boj proti střelným zbraním přes zákaz olova, mohli by to vzít podobně i přes hluk.
    Kromě toho, většina zbraní střílí nadzvukově a ten sonický třesk nelze ztlumit jinak, než zpomalením projektilu. Tedy pozor na to, abychom přílišným vychvalováním tlumičů a přeháněním v oblasti nedostatečnosti ochrany sluchu nedošli k absurdnímu vynucování tlumičů všude a tím si nevykopali vlastní hrob.

    1. Mnoho střelnic uz je jen kvůli hluku omezeno na 22lr a několik dalších bylo zrušeno. Tlumiče by v těchto případech hodně pomohly. Aktivisté budou hluk používat stejně a je lepší mít něco na kontrování.

  2. Tohle je skvělý článek. Osobně jsem ani netušil, že sluchátka nejsou dostatečná. Velmi často se mi zdálo, že málo tlumí, tak jsem používal do uší vatu. Párkrát jsem ji vynechal a při výstřelu 7.62x54R jsem si poškodil sluch i přes to, že jsem měl ty sluchátka. Tak jak to vidíte v televizi ve válečných filmech. Pískání v uších. Nikdy předtím by mě ani nenapadlo, že se tohle může stát. Ne každý může skončit s pískáním v uších. Sluch se ztrácí poustupně a dlouhodobě i bez pískání.
    Osobně nerozumím tomu, jak někdo dokáže zvládnout akusticky 338. Zajímavé je, že ne každá ráže mi vadí. 8×57 je dobré, ale 308 špatně a 338 téměř vůbec.
    Jestli je někdo pro to, aby se zavedly tlumiče, je to správná cesta. Ten tlumič pouze sníží hladinu hluku. U těchto klasický ráží to bude spíše takový “kompenzátor”.
    Třeba se novodobé střelnice ráží 22 LR vrátí i k silnějším rážím. I když, i 22 LR z malé pistole s krátkou hlavní dělá velký rámus.
    Do té doby, než se tohle prosadí, doporučuji pod sluchátka si dávat špunty. Nic sice neuslyšíte, ale alespoň si zachováte dobré zdraví.

    1. Jen pro jistotu upřesnění.
      Ohledně 308 a 338 je to myšleno tak, že jsou pro mne velmi těžce zvukově snesitelné.

      Ne u každého to bude stejně.

    2. 50 let střílím sportovně z brokovnice v průměru 6000 ran za rok plus pistole, kulovnice s obyč. ochranou sluchu. Na lovu bez ochrany a žádné problémy nemám. Nepříjemné je trochu 357 a 44 Magnus v krátkých zbraních. Takže bych to stou ochranou moc nepřeháněl. Je to jako se psi. Normální lovecký i jiný pes na střelnici spí. Městský pokojový šílí už při výstřelu z kapslíkovky.

  3. No nevím, nějak se mi to nezdá. Obyčejná devítka 170 dB, při útlumu 30 dB tedy 140 dB, a v originální infografice sbíječka 110 dB? To nějak neštymuje s mojí zkušeností – s hluchátkama vnímám devítku jak kapslovku, a sbíječku bez hluchátek nesnesu na deset metrů(*) … Rovněž tak prohlášení, jak jsou tlumiče neefektivní, a že je potřeba používat oboje zároveň. Na YT lze najím milion videí na toto téma – bohužel to není úplně směrodatné, protože do toho vstupují nedokonalosti záznamové techniky a hlavně automatické korekce hlasitosti, ale i přesto si z toho nějakou představu udělat lze, a tato mi opět s tvrzeními v článku vůbec neštymuje.

    (*) Připomínat, že energie zvukové vlny klesá s druhou mocninou vzdálenosti snad nemusím 😉

  4. pánové …. a zkoušel někdo z Vás s tlumičem střílet ??? jako že opravdu si vystřelit s tlumičem a ne se jenom opírat o to co viděl na YT. Já jsem ve spojených státech vystřílel stovky nábojů s tlumičem (v některých státech USA je tlumič na střelnici povolen) Pokud používáte subsoniky (subsonické náboje) a ten správný tlumič (jsou jich stovky typů) tak útlum hluku je doslova fascinující. Slyšíte jenom cvakání závěru,,jelikož díky těmto nábojům eliminujete subsonický třesk. Takže nesouhlasím s tvrzením, že tlumič hluk utlumí jenom minimálně… Navíc subsonické náboje jsou běžně dostupné i u nás.. Já s nimi střílím už roky…
    Doporučuji všem aby si to nejprve sami vyzkoušeli, než se pustí do podobných debat.

  5. Ja v posledni dobe taky trpim na usi, zejmena kdyz na kryte strelnici nekdo na vedlejsim boxu strili z pusky. Dost se mi osvedcilo chranice sluchu kombinovat. Do ucha si dam bud klasicky penovy sptunt (-30 dB) nebo opakovane pouzitelny Alpine a pres usi jeste klasicka sluchatka 3M.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *