Zbraně

Zbraně & Mike Lindsay, odborník na britskou zbraňovou legislativu

Mike Lindsay je severoirským novinářem zaměřeným na oblast zbraní a aktivistou za práva držitelů zbraní. Vede Facebookovou stránku s celosvětovým obecenstvem a svou schopností hovořit za střeleckou veřejnost v zemi, která není držení zbraní nakloněna, si vytvořil řadu příznivců. Mike je hlavním poradcem britské Libertarian Party pro oblast zbraní a pravidelně prosazuje zájmy držitelů zbraní vůči vládě jak online, tak i fyzicky.

V druhé části rozhovoru Mike přibližuje svůj osobní vztah ke zbraním.


You can also read this interview in English original:

Firearms & Mike Lindsay, expert on British firearms legislation


První část rozhovoru: Mike Lindsay: V Británii je zločinem mít u sebe jakýkoliv předmět pro účel sebeobrany


Mikeu, jaká byla tvá první zkušenost se zbraněmi? Jaký jsi měl ke zbraním vztah, než jsi se stal jejich držitelem?

Střílet jsem začal ve škole. Měl jsem štěstí, že naše škola měla svou vlastní malorážkovou střelnici. Trávil jsem mnoho radostných odpolední střelbou z jejich staré opakovací malorážky. Pak jsem se přidal k armádním kadetům a během víkendů na základně jsem měl možnost dostat se k opakovací verzi SA-80. Fakt se mi to líbilo, ale bohužel se u mě rozvinula Bechtěrevova choroba. Bylo to velmi bolestivé a vážné, takže jsem musel víc než deset let strávit doma a nemohl jsem střílet. Naštěstí díky vývoji léčiv se zase mohu pohybovat. Jakmile to bylo možné, získal jsem zbrojní průkaz.

 

Předpokládám, že máš asi více zbraní. Je nějaká, na kterou jsi obzvlášť hrdý?

Myslím, že nejbližší vztah mám ke svému Rugeru 10/22. Vylepšil jsem jej do podoby, ve které jsem s ním velmi spokojen. Je přesný a člověk si s ním může užít celodenní zábavu na střelnici, když střelivo stojí jen £5 (150 Kč) za 50 ran. A navíc to byla taky má první zbraň.

 

Jak často střílíš? Jaký druh střelby praktikuješ?

To hodně záleží na tom, jakou mírou bolesti zrovna trpím. Snažím se vystřelit alespoň 1.000 ran měsíčně z 9mm a stejně tak i z malorážky. Cvičím hlavně dynamickou střelbu z pistole a pak přesnou střelbu. Samozřejmě, pokud dělám recenzi zbraně, vystřelím z ní alespoň 1.000 nábojů.

 

Trénuješ nějaké konkrétní drily?

Neřekl bych, že jde o drily. Abych byl upřímný, prostě jen rád vyrazím na střelnici a uvolním se. Pro mě je střelba skvělou cestou, jak si oddychnout a pobavit se.

 

Mohl bys prosím popsat svou oblíbenou zbraň? Jak jsi ji vybral, jaké má výhody a nedostatky?

To je těžká otázka. Myslím, že ze všech zbraní, které jsem střílel, se mi nejvíc líbila Beretta 92, ke které jsem se mohl dostat na střelnici. Z estetického hlediska byla opravdu krásná. Její design se mi vždycky líbil, a tahle navíc měla dva odstíny, dřevěné střenky, závodní spoušť, hlaveň a mířidla. Perfektně mi padla do ruky a rány padaly přesně tam, kam jsem chtěl. Nízký zpětný ráz umožňoval rychlý návrat k cíli. Další velkou výhodou byla spolehlivost a stejně tak větší kapacita než mají .45, takže člověk měl více času mezi přebitím. Závodní spoušť byla jako sklo. Upřímně bylo potěšení z ní střílet, bohužel vlastník odmítal mé nabídky ke koupi. Tak si říkám, jestlipak ji ještě má?

 

Děkuji za rozhovor. Máš nějaký závěrečný vzkaz českým držitelům zbraní?

Jo, mám čtyři slova: neustupte ani o krok.


Zbraně & …

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *