Zbraně

Zbraně & Tomasz W. Stępień, prezident Firearms United Network

Tomasz W. Stępień je prezidentem Firearms United Network (FUN), panevropského hnutí zaměřeného za zachování a podporu občanských práv v oblasti legálního civilního držení zbraní. FUN nabyl na významu především po roce 2015, kdy Evropská komise představila svůj návrh na omezení a zákazy dopadající na zákonadbalé občany jakožto reakci na teroristické útoky spáchané nelegálními zbraněmi. V třetí části exkluzivního interview pro zbrojnice.com Tomasz hovoří o svém osobním vztahu ke zbraním.


You can also read this interview in English original:

Firearms & Tomasz W. Stępień, president of Firearms United Network


Rozhovor s Tomaszem W. Stępień:

  1. Ve Firearms United očekáváme, že EU půjde v roce 2020 tvrdě po legálních držitelích zbraní
  2. Poláci stále věří komunistické indoktrinaci, že jen zločinci potřebují zbraně
  3. Zbraně & Tomasz W. Stępień, prezident Firearms United Network

Tomaszi, jaká byla tvá první zkušenost se zbraněmi? Jaký jsi měl ke zbraním vztah, než jsi se stal držitelem?

Vždycky jsem měl zájem o zbraně. Tak dávno, jen co si dokážu vzpomenout. Narodil jsem se v Polsku v době, kdy většina filmů na obou komunistických televizních kanálech (ano, jsem tak starý) byly válečné filmy. Většinou ukazovali hloupé Němce a bystré Poláky, jak je porážejí. Bez ohledu na tuhle propagandu, pořád to byly válečné filmy. A byly v nich zbraně. Schmeisser, Mauser, Garand M1, Thompson, Colt 1911, PPSh, Mosin, prostě a co si vzpomeneš. Neměli jsme ani internet, ani herní konzole, takže kdykoliv to bylo možné, hráli jsme si venku. A hráli jsme si na válku. S větvemi místo zbraní a dělali jsme na sebe “pif paf”.

To člověku zůstane.

No, a teď vážněji. Zájem o zbraně jsem dostal na střední škole, kde jsme měli sportovní střelbu v rámci vyučování. Od té doby jsem se ke střelbě v průběhu času opakovaně vracel s různou frekvencí.

 

Předpokládám, že máš více zbraní. Jsou nějaké, na které jsi obzvlášť pyšný?

Ano,  mám jich pár. Jsem pyšný na polskou ViS, což je mezi polskými držiteli kultovní zbraň. Jde o tak dobrou zbraň, že když Němci zabrali zbrojovku Radom, kde se vyráběla od roku 1935, tak ji pro německou armádu vyráběli až do roku 1945.

Moje není předválečná. Jde o válečnou výrobu z roku 1942, ale jde kompletní zbraň (všechna sériová čísla jsou stejná) a je ve skvělém stavu.

ViS je pro Poláky zvláštní zbraní. Byla vyhledávanou bojovníky polského odboje. Takzvaná Domácí armáda byla největším odbojovým hnutím v celé okupované Evropě. Velebíme ji také v jedné písni o Varšavském povstání “bon a Tygrysy mają ViSy – mají ViSy proti Tygrům”, která připomíná hrdinství těch, kdo bojovali za svobodné Polsko.

Kromě toho mám taky Mosina M39 z 1942, vyrobeného Finy, v bezvadném stavu. A taky něco od vás – mám ZB-30j, vyrobenou pro Juoslávské království v roce 1936.

 

Jak často střílíš? Jakým způsobem trénuješ?

Snažím se střílet každý týden. Co dva týdny střílím na pevné terče abych trénoval rychlost, svalovou paměť, míření a tak dále. A co dva týdny trénuju dynamickou střelbu. Pohyblivé terče, různé pozice, kryty, přechod mezi puškou a pistolí. Vyčerpávající fyzická cvičení prováděná až na hranu vlastních možností. To je pro mě největší zábava. Respektuji lidi, kteří trefí desítku pořád dokola na 25 metrů, opravdu. Ale já se radši snažím naučit trefit cíl na sedm metrů. Z mojí slabé ruky, leže na boku a pod autem.

 

Máš ve svém tréninku zařazeny nějaké zvláštní drily?

Ne, provádím standardní trénink. Postupně se vypracováváme, a snažíme se simulovat realitické scénáře a taky procházet, co by se mohlo pokazit. Tak například když trénujeme reakce, tak si s kolegy páskujeme zásobníky vzájemně. Jednou za čas do něj dáme školní náboj, abychom simulovali závadu. Takže si musíš prohlédnout zbraň, odhalit problém, odstranit školní náboj nebo závadu… Zaměřuji se během tréninku na to, co by se mohlo pokazit jak u mě tak i u zbraně a pracuji na tom, jak správně reagovat.

 

Co používáš k nošení?

Myslíš jako EDC nebo na střelnici?

Dobře, mám dvoje EDC:

  • Glock 19 s dvěmi zásobníky a nasazenou baterkou. Jeden s hollow pointy (ve zbrani) a druhý s FMJ (v náhradním zásobníku). Na zvláštním opasku. K tomu mám malý nůž, krabičku první pomoci a ultrafialovou baterku.
  • 1911 v .45ACP s třemi zásobníky a nasazenou baterkou. Zbytek stejně jako výše.

Na střelnici je to různé. Jako pistoli obvykle USP Expert v 9mm nebo .45ACP. Jako pušku buď mou milovanou POF415 nebo DD MI18 pro CQB.

Samozřejmě všechny mé zbraně jsou hodně upravené. Na pistolích jsem vyměnil mířidla buď za tritiová nebo za optické vlákno. Vyměnil jsem střenky, přidal baterku. Na puškách obdobně.

 

Mohl bys popsat svou oblíbenou zbraň? Jak sis ji vybral, jaké má hlavní výhody a nedostatky?

Tak to je USP Expert v 9mm. Všestranná, přesná, lehká, dobré zásobníky se správnou kapacitou. S tritiovými mířidly jde o zbraň pro všechny případy. Někteří lidé nadávají na polymerové tělo, ale pokud máš nést výbavu 20 kilometrů, pak se každý gram dolů počítá.

Nevýhoda – je to velká zbraň s šestipalcovou hlavní, takže je obtížné ji používat pro skryté nošení.

 

Díky moc za rozhovor. Máš nějaký finální vzkaz pro české legální držitele zbraní?

Ano, pokud se vám líbí naše práce ve Firearms United Network, prosím podpořte nás. Pokud se vám více líbí jiná organizace, tak podpořte je. Ať už máte rádi kohokoliv – hlavně je podpořte. Organizujte se. Braňte své právo držet a nosit zbraně.

Společně vytrváme, rozděleni padneme.


Zbraně & …

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *