Zahraničí Zbraně

Zbraně & Pia Clerté, čtyřnásobná mistryně Švédska v dynamické střelbě

Pia Clerté je čtyřnásobnou mistryní Švédska ve sportovní dynamické střelbě. Vyhrála také několik mezinárodních soutěží včetně jihoafrického šampionátu a francouzského šampionátu. V druhé části exkluzivního rozhovoru pro zbrojnice.com PIA hovoří o svém osobním vztahu ke zbraním.


You can also read this interview in English original:

Interview – Pia Clerté: It is not possible to have any tool for the purpose of self-defense in Sweden

První část rozhovoru: Rozhovor – Pia Clerté: Ve Švédsku nelze mít jakýkoliv nástroj pro účely sebeobrany


Pio, jak jsi se dostala ke zbraním? Jaký jsi k nim měla vztah, než jsi se stala profesionální sportovkyní?

Průkaz k dynamické střelbě jsem získala v roce 2014. Před kurzem IPSC jsem byla na střelnici asi pětkrát a byla jsem opravdovým začátečníkem. Okamžitě po absolvování kurzu jsem začala soutěžit ve střelbě z pistole a od roku 2016 také z pušky. Ve stejném roce jsem vyhrála švédský šampionát a dnes jsem mistryní Švédska v dynamické střelbě z pušky, brokovnice a mini rifle. Předtím jsem ke zbraním žádný vztah neměla.

 

Předpokládám, že asi máš docela dost zbraní. Jsou nějaké zbraně, na které jsi obzvlášť pyšná?

Tuto informaci nemohu potvrdit ani vyvrátit 😉 Nejoblíbenější je moje puška AR15, kterou jsem si před světovým šampionátem v Rusku zkrášlila barvami švédské vlajky.

 

Jak často střílíš? Cvičíš také jiné sporty, než dynamickou střelbu?

Střílím, jak často to jde. Bohužel v zimě jsou stanoviště často zamrzlá a tedy i zavřená. Během sezóny ale střílím skoro každý den. V současnosti střílím jen IPSC, ale přemýšlím, že bych začala také Precision Rifle Series.

 

Skrývá se za tvými úspěchy nějaké zvláštní tajemství?

Jak říká známý švédský šampion lyžařský šampion Ingemark Stenmark: Čím více trénuji, tím více mám štěstí. Trénink, trénink, trénink.

 

Co bys doporučila jako vhodný začátek někomu, kdo má zájem o dynamickou střelbu?

Prostě začít. Tou nejúžasnější věcí na střelbě je to, že ji může dělat každý. Věk nebo pohlaví nejsou důležité. Ženy, muži, mladší i starší, všichni soutěžíme společně a přitom se skvěle bavíme. A nebát se být začátečníkem, všichni jsme někdy začínali.

 

Mohla bys prosím popsat svou oblíbenou zbraň? Jak sis ji vybrala, jaké jsou její hlavní výhody a případně nevýhody?

AR15 jsem si nechala vyrobit na zakázku přímo pro mě. Kromě jiného má hlavěň od Proof Research, díky čemuž je puška lehčí a mě jako ženě se s ní lépe běhá. Spoušťový mechanismus Elftmann pomáhá s rychlostřelbou a optika Swarovski Z8i 1-8 mi umožňuje střílet přesně na dálku, zatímco díky Aimpointu H2 lehce zacílím nablízko. Zbraň má ještě několik dalších prvků, které z ní činí krásně fungující závodní stroj. Jedinou nevýhodou je, že střelba z ní je tak zábavná, že hned vystřílím všechno střelivo!

 

Moc děkuji za rozhovor. Máš nějaký vzkaz pro českou komunitu legálních držitelů zbraní?

Obdivujeme český odpor proti Evropské unii a opravdu doufám, že rozhodnutí Evropského soudního dvora bude ve prospěch České republiky! Na shledanou ve Znojmě!


Rozhovory:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *