Zahraničí

Jordánsko: Zastavení vydávání povolení na zbraně stimulovalo černý trh, parlament nyní projednává návrh konfiskací a očekává jiný výsledek

Horor občanské války v sousední Sýrii a obsazení části Iráku ISIS vedly k zásadnímu zvýšení zájmu civilistů v Jordánsku o držení zbraní. Státní orgány míra vyzbrojování vyděsila takovým způsobem, že v roce 2014 zastavily vydávání povolení k držení zbraně a přestaly vydávat a prodlužovat povolení ke skrytému nošení zbraně pro sebeobranu. Výsledkem byl naprosto nekontrolovaný nárůst černého trhu.

Vyprázdnění obchodů po začátku války v Sýrii

Sotva se syrská fáze “arabského jara” přelila do otevřeného konfliktu, tak Jordánci doslova vyprázdnili místní obchody se zbraněmi. Ceny nejčastěji prodávaných zbraní – pistolí Beretta, FN a Star vzrostly desetinásobně. Automatické AK-47, které se na čas staly zcela nedostupnými, zdražily patnáctinásobně.

Státní orgány na vyzbrojování reagovaly zastavením vydávání licencí pro držení zbraní a de facto zrušením možnosti skrytého nošení zbraní pro sebeobranu. Jordánští odborníci zřejmě nabrali rozumy na stejném místě, jako úředníci Evropské unie, neboť následný obrovský nárůst černého trhu je zastihl naprosto překvapené.

Zatímco místní extremisté ilegálně překračovali hranice, aby se přidali ke svým ideologickým soukmenovcům v Sýrii, ze Sýrie do země ve velkém proudily dodávky nelegálních zbraní. Dříve populární a nyní nedostupné modely na trhu nahradily především brokovnice a pistole turecké výroby, které si díky relativně vysokým nelegálním dovozům dokázaly udržet nižší ceny.

Obchodník Abu Omar k tomu dodal: “Dříve si lidé zbraně kupovali, aby s nimi mohli machrovat. Dnes je všichni kupují pro své bezpečí.

Návrh zákona zakazujícího držení automatických a samonabíjecích zbraní

V Jordánsku má dnes zbrojní průkaz přibližně 120.000 osob ze 7 milionů obyvatel. Další nejméně milion je ozbrojen nelegálně. Podle analytika Sauda Al-Sharafata se dnes v Jordánsku stalo (nelegální) nošení zbraní běžným. Sharafat dále doplňuje, že Jordánsko má dobrou zbraňovou legislativu, jen ji není schopno prosazovat.

Jordánský parlament nyní projednává návrh zákona, podle nějž by mělo být zcela zakázáno civilní držení automatických a samonabíjecích zbraní. Dle oficiálního odůvodnění je jedním z hlavních důvodů snaha předcházet nehodám, které se často stávají při svatebních, narozeninových či pohřebních střelbách do vzduchu.

Omar Raddad, bývalý generál a bezpečnostní analytik, doplňuje, že dalším důvodem je užití těchto zbraní teroristy při útocích v posledních letech.

Občané ale zřejmě pro návrh nemají příliš pochopení. Sociální sítě a jordánské blogy jsou plné odsudků nového návrhu, za kterým nevidí boj proti terorismu, ale výhradně politické důvody. Komentátoři si všímají, že narozdíl od dřívějška dnes Jordánci vnímají – bez ohledu na legislativu – držení zbraní jako své nezadatelné právo.

Sharafat k tomu doplňuje: “Nemyslím si, že by Jordánci dobrovolně odevzdali své zbraně. Ale když vláda začne novou legislativu zavádět do praxe, tak jim nic jiného nezbyde.

Zdroje: The National, Jordan Times, Gun Policy, Jerusalem Post


Související:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *