Zahraničí

Sýrie: Svobodná syrská armáda na svém území zavádí licence pro prodejce zbraní

Podobně jako jiné diktatury i ta syrská si před vypuknutím občanské války udržovala “monopol státu na násilí” prostřednictvím restriktivní zbraňové legislativy. Restriktivní režim platil také na územích obsazených Islámským státem, zatímco na územích Svobodné syrské armády, dříve podporované především evropskými zeměmi a nyní Tureckem, nebylo civilní držení zbraní regulováno vůbec. To se nyní změnilo.

Licence pro prodejce zbraní

Svobodná syrská armáda je v současnosti zatlačena do relativně malého území především v okolí města Idlíb, na které útočí syrské vládní síly podporované ruským letectvem.

Navzdory probíhající ofenzívě orgány povstalecké armády na svých územích provádějí také běžnou administrativní činnost. V jejím rámci nyní SSA vydala zákaz obchodování se zbraněmi, ledaže prodejci k této činnosti získají zvláštní povolení. Ta budou vydávána pouze obchodníkům, kteří oficiálně dodávají zbraně a střelivo povstaleckým jednotkám. Porušení zákazu budou “přísně trestána”.

Civilisté na územích pod kontrolou Svobodné syrské armády pochopitelně mají velký zájem o zbraně, díky čemuž v posledních letech vznikl rozsáhlý volný trh. Kromě dřívější držitelů státních licencí, kteří se původně zaměřovali především na prodej loveckých zbraní civilistům s příslušnými povoleními, se do obchodování, výroby a oprav zbraní zapojil kdekdo, zejména když se veškerá nezbraňová ekonomika téměř zastavila.

V současnosti je jediným předpokladem pro držení zbraně dostatek prostředků na její pořízení. Regulace obchodníků má být prvním krokem k zavedení nových pravidel civilního nakládání se zbraněmi a má údajně směřovat především k posílení bezpečnosti.

Yusuf Hamoud, mluvčí SSA, k tomu uvedl: “Máme za to, že zákaz prodeje zbraní pomůže předcházet vyzbrojování útočných buněk a vandalů spřízněných s režimem nebo Kurdy a provádění teroristických operací na územích SSA.”

SSA v posledních měsících vypracovala registr svých vlastních zbraní a nyní se chce zaměřit na dohled nad civilním trhem. Hamoud dodává: “Cílem není znemožnit civilistům získání zbraní, ale mít dohled nad jejich převody mezi lidmi. To nám umožní dovodit odpovědnost jednotlivých držitelů v případě zločinů.”

Aktivisté volají po konfiskacích civilních zbraní

Podle Abdela Fattaha al-Husseina, protizbraňového aktivisty, rozšíření zbraní mezi civilisty přispělo k vyostření rodinných svárů a zejména k častému ohrožení lidských životů v důsledku masové střelby do vzduchu, která se stala běžnou při svatbách, pohřbech a dalších podobných příležitostech. Al-Hussein věří, že SSA zajde dále, než kam směřují její současné plány: “Doufám, že SSA urychleně uzavře obchody se zbraněmi a konfiskuje zbraně civilistů ve městských oblastech. To by výrazně zvýšilo bezpečnost a stabilitu.”

Podle jednoho z prodejců, který si přál zůstat anonymní, je rozhodnutí chybou: “Spousta členů SSA si ke mě chodí kupovat střelivo. Obchodníci se zbraněmi mají nenahraditelnou roli při podpoře SSA. Navíc budu potřebovat více času na rozprodání zbraní, které už mám v prodejně.” Na otázku, odkud zbraně nakupuje, odmítl odpovědět.

Zbraně v oblastech pod kontrolou SSA se prodávají obvykle za americké dolary. Čínské klony AK-47 stojí USD 150, přičemž největší poptávka je po originálních ruských AK, které stojí až USD 1.500. Ceny pistolí se pohybují mezi USD 500 a USD 1.000, těžký kulomet se dá pořídit za USD 1.000.

Zdroje: al-monitor, radioalkul, TRT World

Assadova legislativa: Venezuela po arabsku

Hlavní rámec zbraňové legislativy v Sýrii vymezuje prezidentský dekret z roku 2001. Podle něj smí po splnění konkrétních předpokladů a doložení důvodů osoby starší 25 let držet dvě dlouhé “nevojenské” zbraně a jeden revolver. Povolení mohou dostat pouze Arabové. Ti tvoří přibližně tři čtvrtiny syrského obyvatelstva.

Povolení se vydávají na dobu pěti let a musí být pravidelně obnovována. Vydávání povolení se postupně zpřísňovalo zejména s ohledem na propad  oblíbenosti režimu.

V návaznosti na protirežimní protesty začal Assad po roce 2010 vyzbrojovat také svou verzi vládních milic zvaných “lidové výbory”.

Zápisem do lidového výboru člen získal pravidelný měsíční plat, kalašnikov s několika zásobníky a de facto imunitu. Podobně jako ve Venezuele se od členů výborů očekává “řešení” problémů s opozicí. Výměnou za to státní orgány přivírají oči například před loupežemi prováděnými na běžných – odzbrojených – občanech.

Zvláštní situace dnes panuje v oblastech, které byly dříve pod kontrolou ISIS, a kde často informace o blížících se vládních vojscích vedly k lidovým protiislamistickým povstáním. Kombinace zkušeností s bezmocí života v okupovaném území, slabé centrální vlády a existence kriminálních gangů živících se únosy a loupežemi vedly k vzniku velmi dobře vyzbrojené civilní společnosti. Zbraně se zde dostávají i do rukou školáků. Míra vyzbrojení zde pak vyvolává obavy z vzniku místních konfliktů. Prosadit syrskou legislativu a konfiskovat zbraně lidem, kteří si “monopol státu na násilí” vyzkoušeli za vlády ISIS a nyní žijí v každodenních obavách z ozbrojených kriminálních gangů, se zde ale zatím nikdo neodvážil.

Zdroje: Arutz Sheva, Asharq Al-Awsat, TRT World, Gun Policy, Reuters


Související:

One Reply to “Sýrie: Svobodná syrská armáda na svém území zavádí licence pro prodejce zbraní

  1. Poněkud mi uniká vaše dělní na ISIS a SSA. Podle toho, co jsem sledoval v době horké fáze konfliktu, byla SSA jakási proxy organizace, prostřednictvím které některé státy vyzbrojovaly ISIS v jeho boji proti Syrské vládě. Podobný vztah měly tzv. Bílé přilby -jakási PR odnož Daeše resp. Al Kajdy.
    Do Idlíbu se dostávaly ty formace, které se odmítly vzdát na území osvobozovaném od ISIS a odporující Syrské vládě … tj. bylo na výběr mezi Asadem a Daešem.
    Celý problém byl v tom, že SSA a Daeš jsou v podstatě totéž, pouze s jiným PR nátěrem. Proto také USA nikdy nebyly schopny rozlišit jednotky Daeše a tzv. SSA. Do Idlibu se tedy svážely tyhle uskupení dohromady a opět vyvstala ta otázka, kterou měly USA a Turecko zodpovědět …. kdo je jejich spojenec a kdo je stoupenec ISIS, o kterém USA tvrdí, že proti němu bojují. Pokud by SSA byly odlišitelné od Daeše a USA s Tureckem měly zájem Daeš nepodporovat, byl by celý syrský konflikt poměrně rychle vyřešený.
    Daeš samozřejmě také svého času spravoval velké území jako svého druhu stát. Jak tam řešili vlastnictví zbraní, to těžko říci.

    Podle Vašich informací .. Idlíb byl a je ovládán SSA nebo Daešem?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *