Krátce

Pachatel útoku na FF UK byl studentem školy. Nejmenujte ho, neukazujte jeho tvář, nepomáhejte jeho proslulosti.

Podle neověřených informací dnešní útok na Filosofické fakultě Univerzity Karlovy provedl pachatel, který je studentem této školy. Před útokem měl zavraždit svého otce a měl údajně užít otcovu zbraň; případně dle jiného zdroje svou vlastní legálně drženou zbraň. Údajně se jednalo o pušku typu AR 10 v ráži .308 WIN, jejíž cena s optikou výrazně přesahuje 100.000,- Kč.

Slova nedokáží vyjádřit rozsah této tragédie, přesto: upřímnou soustrast všem pozůstalým a zasaženým.

V návaznosti na útoky tohoto typu pachatelů jsou zásadní následující poznatky:

Doplnění: Pachatel měl údajně mít na síti Telegram účet, kde v ruském jazyce popisoval připravovaný útok. Bližší podrobnosti o obsahu účtu zde nebudou uváděny, plyne z něj nicméně, že pachatel odpovídá obvyklému profilu školního aktivního útočníka.

17 Replies to “Pachatel útoku na FF UK byl studentem školy. Nejmenujte ho, neukazujte jeho tvář, nepomáhejte jeho proslulosti.

  1. Původně jsem chtěl napsat ke klánovickému článku, že čekám nějaký další problém související se zbraněmi (po Klánovicích a revolverovém incidentu v pražské tramvaji, možná bylo ještě neco dalšího, ale média moc nesleduji), po kterém se rozjede typická protizbraňová emocionální manipulativní kampaň. A ta bude ve smyslu musíme zpřísňovat a zakazovat, atd.
    Něco jako toto jsem, ale opravdu nečekal.
    Přeci jen ČR byla v tomto ohledu příklad bezpečné země, kde byly (palné) zbraně relativně dostupně v porovnání s podobnými státy a toto se tu nedělo. Příklad který nějak zahraniční média prakticky vždy asi nějakým omylem opomenula uvést.
    Média neměla snad s výjimkou UB moc co lidem vnutit a petice proti zakazování ze strany EU a Vochov ukázaly spíš „pozitivní nezájem až mírný souhlas“ většiny společnosti s legálním držením zbraní.
    Toto je nyní pryč a všichni omezovači svobody mají svůj náboženský symbol. Lidé jako Miřejovský budou mít žně (a mnoho, mnoho dalších). A většina společnosti ve své typické stádovosti (a narovinu i v touze po bulváru) bude nadšeně kývat jakémukoliv zákazu (příp. ještě většímu zásahu i do jejich soukromí). Aneb „státe zachraň nás od problému, který by bez tebe asi ani neexistoval.“ Většina lidí má mizerné faktické znalosti mimo svůj obor a ani se nechce vzdělávat, takže emoční manipulace na ně velmi snadno funguje.
    Vzhledem k tomu jak to v západní společnosti bohužel funguje (jakpak asi dopadne nový zákon o zbraních), bych tedy nevyloučil zapojení systému mající zájem na zakazování do celé situace (přeci jen pro zákazy se vždy umělo vytvořit příznivější prostředí např. teroristické útoky ve Francii).
    To jací „experti“ resp. jakého názoru nyní budou kolovat v mainstreamových médiích je asi zřejmé. Nyní čekám typickou mediální hysterii. Na české wikipedii (a nejen tam) už se bohužel rozjel klasický bulvár jehož součástí je i p. Orlický, který svoje protizbraňové zaměření vyjevil v dřívejších komentářích na tomto webu)
    Nihil novi sub sole. Stalo se to jinde a stane se to i zde. OC to možná asi okomentuje trefněji.
    Škoda, že kvůli něčí touze po moci (a slávě) musí neustále trpět ostatní.

    1. Já obecně na ty konspirační teorie moc nejsem, nicméně tohle je poměrně zajímavé (a je-li to pravda, což v tuto chvíli nevíme, pak asi v libovolné možné interpretaci nemálo děsivé): „ Policie … byla na místě ještě před střelbou … od rana, vcetne tajnych … informace o možné hrozbě zhruba hodinu před útokem“ https://www.okoun.cz/boards/aktuality?rootId=1072965190#article-1072965209

      Jinak mohu jen zopakovat to, co už jsem psal minule: kdyby i jen nějakých 50 % studentů (neřkuli teoreticky ideálních cca 90 %) té fildy běžně nosilo zbraň, je prakticky jisté, že by mrtvých i zraněných bylo _mnohem_ méně; možná dokonce jen ten vrah.

      Analogických příkladů máme spoustu; a zrovna tady, kde pobíhají po Netu fotografie zabarikádovaných dveří místo toho, aby se tři-čtyři ozbrojení studenti domluvili a pro toho vraha si došli… … … eh, darmo mluvit. Nazval bych to „syndromem Utøya“ nejspíše asi, a namísto toho zhovadilého rozebírání mládí a školních let toho mizerného vraha, jejž jsou ta vražedná média v současnosti plná, bych do všech novin psal a ve všech televisích a jiných podcastech rozebíral právě toto: jak sebevražedné je nebýt připraven a nebránit se a také ostatní 🙁

  2. Aby 50 % studentů fildy nosilo zbraň je sice hezké přání, taky by to skončilo možná jinak, ale je to za současné situace nereálné. Ostatně proto se pro neozbrojené civilisty razí zásada “run – hide – fight”, což je asi tak jediná univerzální rada, jak minimalizovat škody.

    K tomu “domluvit se a dojít si pro něj” vyžaduje koordinaci, v podstatě výcvik, který civilista zpravidla nemá, protože i když náhodou má zbraň, tak navrhovaná reakce vyžaduje taktickou přípravu, musí mít nadrilovaný postup, aby se při první “plnotučné” ráně nepodělal. To dokáže až po hodinách tréninku taktiky zákroku, a to se při přípravě na získání ZP neučí.

    K těm konspiračním teoriím – on byl totiž pachatel už nějakou dobu v pátrání, kvůli vraždě jeho otce v té obci u Kladna, a vědělo se, že je to stufent FF UK, měl být na přednášce v nedaleké budově, kterou policie před střelbou evakuovala, ale tam ho nenašli, až o půlhodinu později byla hlášena střelba na jiném místě (https://www.novinky.cz/clanek/krimi-minutu-po-minute-jak-policie-zasahovala-proti-strelci-v-praze-40455108).

    1. Ty výše odkazované informace výslovně (zajisté, patrně nepravdivě) uváděly, že policie byla na fildě na nábřeží už od rána. Kdyby tomu tak skutečně bylo, pak by konspirační teorie byly velmi na místě. Pokud — jak se zdá nyní — byli ve skutečnosti až od oběda v Celetné a na nábřeží zamířili teprve po prvních výstřelech, pak je to samozřejmě jiná.

      Výcvik je bezpochyby žádoucí a čím více lidí jej má, tím lépe, o tom vůbec není ani nejmenšího sporu. Nicméně hypotéza, že k úspěšnému zastavení vraha je podmínkou nutnou, je prokazatelně nepravdivá. Doporučuji projít si podrobně články na tomto webu věnované civilistům, již to dokázali — především, ale zdaleka nejen, https://zbrojnice.com/2022/12/24/analyza-zasahu-54-ozbrojenych-civilistu-proti-aktivnim-vrahum/

  3. Vzhledem k tomu, že FF UK je podle vzoru západních univerzit posledních pár let vlajkovou lodí libtardů, nedivím se, že z toho někomu hráblo. Indoktrinace dosáhla nečekaného úspěchu. Směs LGBT, zelené ideologie, odsuzování vlastní rasy a národa, ideologie nerůstu, podpora Hamásu a připrchlíků – to jsou jen “drobnosti” šířené touto fakultou. A teď máme výsledek – někdo to vzal za své a jednal podle toho. Prý měl vynikající bakalářku o osvobozeneckých hnutích v Haliči, tedy do značné míry o počátcích ukrajinského nacionalismu. To se v kombinaci se současnou situací a propagandou mohlo na pachateli také výrazně podepsat.
    Jinak je tu jedna zajímavost – najednou všichni vědí, že byl psychicky labilní. Odkud? Pokud na to měl vyšetření, selhaly státní orgány – minimálně doktor, který to neřešil s policií. A pokud to řešil, pak selhala policie – někdo měl asi času dost a pak bylo pozdě. Navíc musel být hoch z bohaté rodiny….
    Stejně ale zůstává spousta otazníků.

  4. Předně je třeba vyslovit soustrast všem pozůstalým a všem zraněným popřát brzké uzdravení, pokud možno bez následků, ačkoli tuším, že mé přání je hodně optimistické.

    Takovým útokům narušených jednotlivců nelze nikdy spolehlivě zabránit, zejména ne plošnými restrikcemi, dopadajícími na řádné držitele zbraní.

    Se zdroji, kterými patrně vrah disponoval, mohl úspěšně nakupovat na černém trhu (vz. 58, AKM…).

    Pokud někdo disponuje dostatečnou inteligencí, zdroji a odhodláním, lze ho zastavit prakticky pouze tehdy, když v přípravě svého útoku udělá skutečně velkou hrubou chybu, a tím na sebe včas upozorní. Takto se podařilo včas zatknout “lesního vraha” Kalivodu, neb dále plánoval obdobný masakr. V tomto, mj. podobném případě prý chybělo jen několik dnů…

    Zavraždění dvouměsíčního kojence dokazuje, o jakou lidskou zrůdu v daném případě už šlo.

    V médiích je nyní hodně démonizovaná puška AR 10, údajně mělo jít o ZEV 308W (viz odkaz). Novináři a různí experti se vyjadřují ve smyslu, jak mohl čerstvý držitel ZP legálně pořídit tak výkonnou a nebezpečnou zbraň…

    https://www.zevtechnologies.com/ZEV-Large-Frame-Billet-Rifle-308-Win-16-Bronze-Barrel_5

    Ačkoli tato zbraň vykazuje velmi solidní, resp. silně nadstandardní výkony, je pro použití v budovách na kratší vzdálenosti nevhodná.

    Z dalších informací nepřímo vyplývá, že tato “super zbraň” patrně nebyla oním vraženým nástrojem (patrně tři postřelení z ochozu budovy), ale většina zavražděných byla zastřelena jen “obyčejnými” zbraněmi běžných ráží (9×19). A tak to v reálném životě i chodí, obvykle vás nikdo nepobodá značkovým nožem za mnoho tisíc, ale obyčejným no-name produktem v ceně max. stovek Kč…

    Věřím, že se záležitosti bude zbrojnice.com ještě věnovat, neb zdejší analýzy jsou, na rozdíl od blábolů v mainstreamu, skutečně kvalitní.

    1. Určitě se k tomu vyjádřím, ale až budou známy podrobnosti. Zejména, jaká zbraň byla použita v budově, neb jak jste sám poznamenal, AR 10 v .308 s dlouhou hlavní je pro užití uvnitř budovy … značně nešikovná.

      Na videu z ochozu je vidět, že s ní neuměl příliš zacházet (střelba byla více pudová než mířená, špatně zvládal zpětný ráz v jehož důsledku opakovaný výstřel již byl spíše pouze směrový), nadto měl na zbrani patrně závady (moment novináři identifikovaný jako přebití, domnívám se, že šlo spíše o FTF/FTE).

      Zajímavé je, že jsem v uplynulých dnech odmítal zahraniční interview (např. BBC), případně odpovídal emaily (Francie), ale z českých médií se na mne neobrátil vůbec nikdo. Asi jsem v rámci Fact Checků pošlapal příliš mnoho eg.

      Mimochodem při “chození kolem televize” jsem zaznamenal, že na ČT hovořili o “riziku psychologické nákazy”. Neuvěřitelný newspeak v situaci, kdy autority a autoritativní výzkumy hovoří o “mediální nákaze”.

      1. Nu, v zásadě mají pravdu, jen zapomněli na takovou malou drobnost — reálným problémem je psychologická nákaza _zaviněná médii_.

        Samozřejmě, že se na fundovaný článek velice těšíme, ale teď se všichni soustřeďme na jiné věci: krásný, šťastný a veselý Štědrý den i vánoční svátky, příjemné mezi svátky, veselého Silvestra a krásný Nový rok jakož i celý nový rok všem, kdo sem chodívají (a i těm ostatním)!

      2. Pro informaci – Seznam Zprávy, které přes vyjádření šéfredaktora Kubíka také mocně přiživují hysterii hoplofobů, zverejnili v posledním článku úvodní forografii odsud, a tvrdí, že jsou autory fotografie. Autorem článku je redaktor Gazdík. Nějak jim to nevěřím, přihlaste se případně o autorská práva.
        Článek se spornou fotografií: https://www.seznamzpravy.cz/clanek/domaci-kauzy-strelec-byl-po-zuby-ozbrojen-pouzil-vysoce-presnou-pusku-242418

        1. Fotografie kolovala mezi členy bezpečnostních složek zapojených do řešení incidentu, konkrétního autora sám neznám, s ohledem na veřejný zájem jsem se ji rozhodl uveřejnit navzdory neošetřeným autorským právům v rámci zpravodajské licence.

  5. Tuž,smrdí to,hafo smrdí…..Čim je to delši čas,je více otázek,než odpovědi -1)Čemu si vybral zrovna to datum..? -2)Kaj zebral 24 lety student taku “vatu”..? – 3)Čemu PČR nezasáhla hafo spiše,když měla jasné info,že vali do Prahy na přednašku…? – 4)Čemu PČR nenasadila ostřelovače a neprovaděla alespoň krycí střelbu z krátkých…? – 5)Šef galerie pravil,že jasni viděl,jak střelec odhazuje zbraň z ochozu před fakultu,za cca 2 min PČR hlásila,že střelec spáchal sebevraždu….- 6)Čemu nebyly zveřejněny snímky těla pachatele….? – 7)Výtok Gestapošan okamžitě pochválil PČR za její výkon(už to fest smrdí) – 8)Následná tiskovka PČR byla kupa výmluv,mlženi,koktání,atd,nic konkrétního…..- 9)Okamžitě se strhla masaž systémových médií,sorosjugent a 5Demolice proti legálnímu drženi zbrani+petice,atd…..- 10)Jasná snaha zneužit tragédii k politickým cílům…..- 11)______ si v temto roku zaregistroval 7 zbraní a nikemu to nebylo divne…..Tuž,za mě “false flag” jak cyp,jasni,konspiračka,ale tych už tu bylo několik,naposledy u korooooooňi.

    1. 7 za rok divne neni. Bylo by, kdyby treba slo o 7 kalachu. A to, co mel, se k tomu ucelu moc nehodilo.

    1. Zrovna v tomto se nic nemění. Každý nákup je v CRZ okamžitě.
      Mimoto když si někdo hned po získání ZP koupí několik málo různých zbraní, není na tom nic divného.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *