Zahraničí

USA: Významný nárůst členských přihlášek zbraňových organizací

Pokud sledujete média, tak jste jistě i v českých novinách zaznamenali zprávy o tom, že „firmy ruší spolupráci s držiteli zbraní“. Každý, kdo si v posledních týdnech otevřel americká média, pak musel nutně nabýt dojmu, že americké organizace sdružující zastánce práva držení zbraní jsou zločinnými spolky podporující páchání vražd, což konečně došlo také uvědomělým držitelům zbraní, kteří začali své pušky rozřezávat a odevzdávat policii.

Po dvou týdnech mediální štvanice proti organizacím sdružujícím zastánce práva držení zbraní NRA zbýval poslední velký korporátní partner poskytující jejich členům slevy na své služby – FedEx.

Extrémní mediální masáž ale měla také další doprovodný efekt – velký nárůst přihlášek o členství v těchto organizacích – a to nejen v NRA. Zatímco ty největší organizace přesný počet svých členů nezveřejňují a pouze připouštějí jejich růst, tak například i relativně malá organizace Georgia Gun Owners za poslední dva týdny nabrala 1.000 nových členů ke svým dřívějším 13.000.

K nárůstu počtu členů v těchto organizacích dochází vždy, když se v USA začínají debatovat omezení držení zbraní – zejména v souvislosti s předchozími masovými vraždami. Současný nárůst je ale co do jeho výše údajně naprosto výjimečný.

Don Turner k tomu pro time.com vysvětlil, že „[po střelbě v Las Vegas] nebyli demonizováni samotní držitelé zbraní a NRA tak, jak jsme toho svědky nyní po útoku na Floridě.“

Cleta Mitchle k tomu pro time.com dodala, že neexistuje nikdo, kdo by se k NRA přidával proto, aby dostal slevu v půjčovně automobilů (ukončení spolupráce půjčovny Hertz bylo mezi prvními s velkou mediální odezvou), s tím, že nárůst přihlášek souvisí také s odporem proti podobným reklamním akcím. „Můžete si být jisti, že NRA kvůli tomu neztratí jediného člena. Jediné, k čemu to povede, je, že se k organizaci přidají noví členové, kteří tím budou chtít dát najevo, že se nenechají zastrašit bohatými korporacemi.“

Nejsou to ale pouze prozbraňové organizace, ke kterým se nyní přidávají statisíce nových členů. Stejně tak protizbraňová organizace Everytown for Gun Safety zaznamenala přihlášky více jak 125.000 nových dobrovolníků.

Zatímco obě strany se snaží být co nejvíc slyšet, tak věcná debata o opravdových příčinách a možných řešeních hromadných vražd zapadá v Americe do pozadí.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *