Domácí

Forenzní balistika jako důkazně defektní věda

Jižní Afrika zvažuje zpřísnění místní zbraňové legislativy. Kromě omezení počtu zbraní a zpřísnění předpokladů pro udělení licencí pro vícero zbraní návrh nové legislativy počítá také se zavedením registru obsahujícího forenzní data, podle kterých by na základě vystřelené nábojnice a střely mělo být možno identifikovat nově vyráběné a dovážené zbraně.

Kromě významného zvýšení ceny nových zbraní (lze očekávat, že by se náklady přenesly na kupující) v souvislosti s tím vyvstala také otázka spolehlivosti takové databáze. Dr. David Klatzow k tomu v listopadu 2017 vydal 111 stránkovou studii, podle které je forenzní balistika, která spojuje vystřelené střely a nábojnice, značně nespolehlivá.

Foto: Breitbart

K hlavním závěrům D. Klatzowa patří:

  • všechny zbraně nezanechávají unikátní stopy na vystřelené munici
  • praktické postupy balistické analýzy jsou značně subjektivní a ponechávají velký prostor pro předpojatost
  • stopy zanechávané zbraní mohou být změněny použitím jednoduchých postupů a dostupných materiálů
  • v průběhu času dochází ke změně toho, jaké stopy zbraň zanechává na vystřelených nábojnicích a střelách
  • případná databáze by nemohla být spolehlivá, protože množství proměnných faktorů je příliš velké
  • pravděpodobnost mylné identifikace narůstá s velikostí databáze, což zvyšuje možnost justičních omylů
  • poměr ceny a výnosu národní balistické databáze je příliš vysoký – příliš mnoho prostředků by muselo být vynaloženo k velmi malému prospěchu.

Celou analýzu D. Klatzowa si můžete přečíst zde.


Zastánci omezování civilního držení zbraní se snažili podobné programy prosadit v USA po roce 2000. Povedlo se jim to především v New Yorku a v Marylandu – oba státy na databáze “balistických otisků” nových zbraní vydávaly po 5 milionech dolarů ročně.

Již po pěti letech Marylandská policejní divize forenzních věd označila databázi za “drahou a neefektivní”. Přesto, databáze fungovala dále a plnila se novými záznamy.

Nakonec nicméně New York v roce 2012 a Maryland v roce 2015 tyto databáze zrušily. Počet vyřešených zločinů za období jejich fungování? Nula. (zdroj)

Zatímco lidské otisky prstů nebo DNA se v průběhu času nemění, stopy, které zbraň zanechává na střelách a nábojnicích se více podobají otiskům pneumatik: nové otisky na pneumatikách stejné značky jsou téměř stejné, ale v průběhu času se používáním mění. Zatímco úřady utrácejí miliony, tak zločinci stačí trocha hrubé práce se šroubovákem, aby dostatečně pozměnil stopy zanechávané zbraní.


Small Arms Survey ve své zprávě o nelegálním trhu se zbraněmi v Evropě poukázala na specifický problém spojený s nelegálními konverzemi původně plynových zbraní na ostré: především upravené turecké zbraně na střelách a nábojnicích zanechávají nekonzistentní stopy, tj. je obtížné vystřelené náboje nalezené na místě trestného činu spojit s konkrétní zbraní, případně propojit více zločinů navzájem.

Více v článku Nelegální zbraně V – upravené plynovky, flobertky a poplašňáky

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *