Zahraničí

Židé by v evropských městech měli nosit pistole

Dne 24.4.2018 vyšel na novinky.cz článek s názvem “Židé by v německých městech neměli nosit jarmulku, radí židovská obec“. Možná se můj názor může zdát jako extrémní, ale domnívám se, že v době, kdy jsou Židé v Evropě pro své vyznání nejen lynčováni na ulici, ale také například vyhazováni z oken bytu, přejížděni automobily, stříleni či upalováni zaživa, nepředstavuje nenošení jarmulky dostatečné opatření.

Připomeňme si tedy dopis rabího Menachema Margolina, předsedy evropské židovské asociace z roku 2015, adresovaný Evropské komisi.

Rabín Menachem Margolin. Foto: i24news

Rabín Margolin po sérii teroristických útoků v Evropě, přičemž řada z nich byla vedena proti židovským cílům, v lednu 2015 vyzval Evropskou komisi k tomu, aby umožnila židovským komunitám a institucím držet a nosit zbraně na ochranu před antisemitismem, rasismem a netolerancí. Rabín dále pokračuje s tím, že je nutné přestat pouze mluvit a začít konat.

O devět měsíců později Evropská komise představila svůj návrh změny evropské zbraňové směrnice, přičemž v prvním draftu (dále vylepšeném nizozemským předsednictvím Rady) jako reakci na teroristické útoky páchané nelegálními zbraněmi a automobily navrhovala konfiskaci a zničení většiny legálně držených zbraní, včetně muzejních sbírek. (To se české vládě podařilo zmírnit, ale ne zcela.)

Mezi státy, které novou směrnici silně prosazovaly a také velmi rychle implementovaly, patří také Francie, ze které pochází rabín Margolin, a která nevydala povolení ke skrytému nošení zbraně ani Charbovi, šéfredaktorovi Charlie Hebdo. Charb byl přitom sportovní střelec a dle francouzských zákonů své dvě pistole mohl nosit pouze na střelnici a domů, uzamčené a nenabité v kufříku. Současně byl velmi vysoko na “kill listu” Al Kájdy a byl již několikrát terčem útoků.

Civilisté, ať už jsou nebo nejsou na kill listu místních extrémistů, ve Francii prakticky nemají možnosti získat povolení ke skrytému nošení zbraně pro sebeobranu.

Situace je naprosto stejná ve většině zemí Evropy.

Například v Německu má povolení k nošení zbraně pro sebeobranu jen 1.951 osob (oproti 245.000 v ČR). Předpokladem udělení povolení v Německu je prokázání hrozícího nebezpečí – což je pro většinu občanů nemožné (musí prokázat konkrétní výhrůžku, její relevanci, a že je autor výhrůžky opravdu potenciálně nebezpečný, a trvání hrozby, což je co tři roky přezkoumáváno). V posledních letech jsou povolení odnímána i jejich dlouhodobým držitelům.


Související:


Pozn. Nadpis je reakcí na nadpis novinky.cz. Samozřejmě, že právo nosit zbraně by měli mít všichni.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *