Zahraničí

Německo: Další zbraňové restrikce na obzoru, tentokrát zaměřené na plynovky

Uběhl sotva měsíc, co Německo schválilo vlastní verzi implementace zbraňové směrnice. Restrikce vyplývající ze směrnice Německo poměrně široce doplnilo o celou řadu dalších omezení čistě domácího původu. Novela, kterou německý Spolkový sněm stačil schválit již dva dny po předložení vládou, ale zjevně opomenula plynovky. Ty v zemi, kde občané nemohou držet ostré zbraně pro sebeobranu, v posledních letech velmi nabraly na oblibě. Další nárůst jejich počtu by měla upravit změna pravidel nabývání a držení.

Plynovky jako sebeobranné placebo

Plynovky nepředstavují vhodný prostředek sebeobrany. Útok lze za jejich pomoci zastavit pouze prostřednictvím ztráty odhodlání útočníka, nikoliv dosažením ztráty schopnosti pachatele vést útok.

Obzvlášť v zemi, kde se pachatel může spolehnout na statistickou pravděpodobnost 300:1, že zbraň v ruce zamýšlené oběti není ostrá, plynovky představují obranné placebo s velmi pochybnou přidanou hodnotou. Jejich rámus nicméně může přivodit zájem okolí o probíhající situaci, o což většina pachatelů nestojí, takže úplně k ničemu také nejsou.

Německá legislativa ale hlavně občanům co do obranných nástrojů mnoho možností nedává. Miliony Němců si v posledních letech tedy pořídilo alespoň plynovky, pro jejichž nabytí a držení je vyžadována pouze plnoletost.

Plynovky v Německu nepodléhají registraci. Podle odhadů policie Němci nyní drží 15-20 milionů plynovek, což odpovídá přibližně čtvrtině populace.

Povolení k nošení plynovek – “malý zbrojní průkaz”

Pokud Němci chtějí mít plynovku nejen doma, ale legálně u sebe při pohybu na místech přístupných veřejnosti, musí získat tzv. “malý zbrojní průkaz”. Podmínkou vydání je bezúhonnost (včetně politické spolehlivosti) a uhrazení poplatku € 90.

K září 2019 bylo v Německu vydáno přibližně 650.000 těchto oprávnění, což je nárůst na více než dvojnásobek během pěti let.

Bude držení plynovek také podléhat “malému zbrojnímu průkazu”?

Otázka přísnější regulace plynovek se v Německu objevuje od roku 2015 pravidelně. Doposud podobné návrhy převažovaly na úrovni jednotlivých států a většinou neměly ani příliš konkrétní podobu cílového stavu.

To se nyní změnilo, neboť restrikce na držení plynovek nyní začíná ve spolkovém sněmu prosazovat strana Zelených za podpory policejních odborů a berlínské SPD.

Narozdíl od dřívějšíka mají Zelení také představu o konkrétní podobě nových restrikcí: nabývání a držení plynovek by mělo být povoleno pouze držitelům malých zbrojních průkazů.

Bude zajímavé sledovat, jak se k návrhu postaví zbytek německé politické scény. Přece jen naštvat čtvrtinu populace je trochu jiné kafe, než přijmout implementaci dopadající na pouhé 1% občanů, kteří drží ostré zbraně.

Zdroje: BZ Berlin, MDR, MDR, Sueddeutsche Zeitung


Německo

2 Replies to “Německo: Další zbraňové restrikce na obzoru, tentokrát zaměřené na plynovky

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *