Zahraničí

Filadelfie: Nelegálně ozbrojený recidivista postřelil 6 policistů, starosta volá po zpřísnění zbraňové legislativy

Pokus o vykonání rutinní domovní prohlídky se pro skupinu policistů ve Filadelfii stal doslova noční můrou. Když se 14.8. kolem 16:30 pokoušeli zajistit důkazy související s vyšetřováním drogové kriminality, pachatel ukrytý v domě zahájil palbu z pušky typu AK-47 a šest jich utržilo zranění.

Nekonečné obklíčení

Zatímco policisté vyskakovali ze dveří a oken, včetně šesti zraněných, dva muži zákona zůstali v pasti v patře, podobně jako několik nezúčastněných civilistů.

Po přestřelce, během níž pachatel vystřelil více než 100 ran, následovalo sedmihodinové obklíčení. Policie se pokoušela megafony přimět pachatele, aby se vzdal. Nakonec jej úspěšně zatkla zásahová jednotka.

Pachatel má trestní rejstřík jako obrázek

Trestní rejstřík pachatele zabírá celkem 12 stran, přičemž obvinění a odsouzení začal sbírat již od 18 let (možná dříve, ale tyto záznamy nejsou veřejně přístupné). Vedle drogové kriminality zaujme také řada obvinění z násilných trestných činů včetně pokusu o vraždu, která byla stažena, a také odsouzení za nelegální držení zbraně již v roce 2008.

V trestním rejstříku pachatele na první pohled zaujme vysoký počet obvinění, která nevyústila v odsouzení. Několik dní po přestřelce vyšlo najevo, že pachatel dlouhodobě pracoval jako informátor pro federální úřady, což dává tušit, jak se mu dařilo sbírat zatčení, ale vyhýbat se odsouzením.

Starosta Filadelfie chce zpřísnit zbraňovou legislativu.

Jakožto zločinec odsouzený za trestný čin se sazbou odnětí svobody delší než 1 rok podle americké legislativy pachatel nesměl doživotně držet žádné zbraně. Nejenže pachatel nedbal toho, že mu zákon zakazuje mít zbraně, dokonce na policisty pálil z AK-47, byť automatické zbraně byly v zemi zakázány již v roce 1986 (pozn. některé zdroje hovoří o plně automatické AK-47, jiné o “nejméně samonabíjecí”, všechny se shodují na velmi rychlé kadenci palby).

Startosta Jim Kenney má jasno. Za střelbu nelegálně ozbrojeného informátora federálních úřadů, který byl až podezřele často obviňován, avšak neodsuzován za trestnou činnost, může NRA: “Pokud se státní a federální úřady nechtějí postavit NRA (…), pak musíme být schopni přijmout vlastní legislativu. Jenže oni nám zakazují přijmout spoustu legislativních opatření.”

Jaká přesně opatření by mohla zabránit tomu, aby se pachatel s doživotním zákazem držení zbraní mohl ozbrojit puškou zakázanou v roce 1986, starosta neupřesnil.

Zranění policisté budou v pořádku, ostatní čelili hněvu ulice

Zatímco šest zraněných policistů již bylo propuštěno z nemocnice, místní obyvatelé se poměrně nevybíravě postavili proti zbytku zasahujících členů ozbrojených složek. Ještě v průběhu přestřelky na ně mířily posměšky, později museli čelit také nadávkám a urážkám.

Svůj názor na toto jednání místních obyvatel starosta neuvedl.

Zdroje: Guardian, CNN, Appeal, Heavy.com


Související:

2 Replies to “Filadelfie: Nelegálně ozbrojený recidivista postřelil 6 policistů, starosta volá po zpřísnění zbraňové legislativy

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *