Zahraničí

Souhrn faktů k masové vraždě v Iževsku v republice Udmurtsko

Dne 26.09.2022 v dopoledních hodinách vtrhl do jedné ze škol ve městě Iževsk, (Udmurtská republika, Ruská federace) mladý muž oblečený v černém a s černou kuklou na hlavě. Muž byl ozbrojen dvěma pistolemi, kterými zaútočil nejprve na ochranku, a posléze i na žáky, učitele a zaměstnance školy. Přes prvotní chaos, kdy se spekulovalo o dvou pachatelích, se složkám podařilo poměrně rychle zasáhnout a lokalizovat pachatele v jedné ze tříd, záchranné složky zahájily evakuaci a první pomoc zraněným.

Oběti a zásah bezpečnostních složek

Bohužel i přes rychlou reakci policie a záchranných složek stihl útočník střelbou usmrtit 17 osob, z toho 11 dětí. Jako první zahynul jeden ze členů ochranky, později pachatel dostihl a zastřelil i jeho kolegu. 23 osob bylo zraněno, z toho 21 dětí. Zranění různého stupně závažnosti byla způsobena jak střelbou, tak v důsledku pádu z oken při pokusu o útěk.

Pachatel po činu údajně chvíli vedl přestřelku s policií a posléze spáchal sebevraždu výstřelem do hlavy. Muž u sebe neměl doklady, později se jej podařilo identifikovat jako bývalého žáka školy, který odmaturoval v roce 2005. V době, kdy byl tento článek sepsán, se na zpravodajském serveru TASS a Vesti zveřejnila informace, že dotyčný byl evidován na psychiatrii jako pacient s poruchou osobnosti.

Samotný průběh tragédie se nelišil od přechozích masových střeleb ve školách (nejen) v Rusku, pachatel přišel během vyučování, kdy škola byla plná, zaútočil na neozbrojenou ochranku a poté se pohyboval po škole a náhodně střílel na děti i dospělé. Žáci se s učiteli zamkli ve třídách a zavolali policii. Mnozí se pokoušeli utéct skokem z oken tříd, a způsobili si tak různá zranění pádem z výšky. Pachatel se po příjezdu policie zabarikádoval v jedné ze tříd ve 4 patře a po krátké konfrontaci spáchal sebevraždu. Pachatel bydlel 2 minuty chůze od školy.

Již nyní se objevují svědectví o hrdinství některých učitelů, na zpravodajských Telegram kanálech MASH a 112 se objevují videa, kde i přes zvuk střelby, učitelka v zamčené třídě s dětmi na podlaze pokračuje ve výuce, aby zabránila panice a děti chlácholí, že jde o cvičný poplach a že mají zachovat klid. Další pedagožka zvládla zatáhnout zraněného žáka do kabinetu, zamknout se před pachatelem a vyčkat příjezdu policie. Těmto pedagogům se díky zachování klidu podařilo zabránit panice a dalším zraněním dětí.

Pachatelovy nelegální zbraně

Související: Nelegální zbraně V – upravené plynovky, flobertky a poplašňáky

Pachatel ke svému činu použil dvou tzv. “traumatických” pistolí určených pro střelbu gumovými projektily, které byly nelegálně upravené na střelbu ostrými náboji ráže 9×18 mm Makarov. Pistole které použil byly na bázi pistole PM (Makarov). U sebe měl přes 20 zásobníků s kapacitou 8 ran, které byly popsány červenými nápisy “nenávist”. Tento nápis zřejmě odkazuje na pachatele z Kerči, který měl stejné slovo na tričku, které měl během vraždění na sobě.

Na obou pistolích byly červené přívěsky se s nápisy “Columbine” a jmény obou pachatelů z této školy. Na tričku měl na prsou znázorněnou svastiku v rudém kruhu.

Vše zatím nasvědčuje tomu, že zbraně držel pachatel nelegálně. Zákon o zbraních v RF neumožňuje civilistům vlastnit krátké palné zbraně. Sportovní střelci mohou pistole, revolvery  a střelivo k nim vlastnit pouze jako členové klubu a uložené musí být v klubovém trezoru. Další výjimkou jsou pistole přidělené jako vyznamenání, to se ovšem týká jen vysoce postavených osob ze silových složek a běžný civilista na ně nedosáhne. Civilisté mohou za účelem sebeobrany na povolení vlastnit krátké palné zbraně na neletální gumové projektily, které se na trhu nabízejí jako novovýroba (v Evropě tyto zbraně vyrábí slovenský výrobce Grand Power) nebo jako konverze ostrých zbraní sovětské provenience: pistole TT, Makarov nebo revolvery Nagant. Konverze se obvykle dělá výměnou hlavně, nebo převrtáním hlavně na průměr 10mm a více, s tím, že v hlavni je zúžení, které neumožňuje výstřel tvrdým (jiným než gumovým) projektilem bez destrukce zbraně.

Pachatel měl k dispozici dvě pistole Makarov, které byly nelegálně upravené na střelbu ostrými náboji, tedy zjevně technická opatření proti úpravě nějakým způsobem obešel. Ovšem ani držení neupravených “gumostřelů” by v případě pachatele nebylo ze zákona možné, protože byl veden jako pacient s psychiatrickou poruchou, tedy už samotné držení neletálních “gumostřelů” bylo protizákonné. I toto opatření pachatel nějakým způsobem obešel. Ani držení ostrého pistolového střeliva nebylo v tomto případě legální, tyto náboje může držet pouze civilista s povolením na pistolovou karabinu s drážkovanou hlavní, které je možné získat po 5 letech bezúhonného držení povolení na zbraně s hladkým vývrtem. Vzhledem k psychiatrické diagnóze pachatele lze pochybovat, že by takovým držitelem byl.

Opět zde vidíme, že legislativní omezení tragédii nezabránila, pachatel veškerá zákonná omezení obešel. Na rozdíl od pachatelů předchozích masových střeleb v Rusku nešel cestou legálního nabytí opakovací brokovnice ihned po dovršení plnoletosti, ale opatřil si své nástroje nezákonně. Co ovšem tragédii zabránit mohlo, byla ozbrojená ochranná služba, protože její členové byli první, koho pachatel konfrontoval. Bohužel nebyli vybaveni střelnými zbraněmi a sami se stali obětmi pachatele.

Aktualizace 26.9.2022: Pachatel byl v roce 2011 diagnostikován se schizofrenií. Poslední kontrolu psychiatra absolvoval týden před útokem.

Aktualizace 27.9.2022: Policie při domovní prohlídce zajistila 5 mobilních telefonů a notebook, ve kterém je podrobný popis nelegální koupě pistolí a přípravy útoku. Pachatel čin podrobně připravoval déle po dobu přibližně jednoho roku. Vyhlížel přitom školy, školky, náborová zařízení ad. V dopise na rozloučenou uvádí, že je apolitický, ateista a jeho motivací je čirá nenávist k lidem.


Rusko

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *