Helsinki, Finland
Zahraničí

Finsko: Výstavba 300 nových střelnic ve snaze posílit zájem civilistů o zbraně a střelbu

Finsko plánuje podpořit výstavbu 300 nových střelnic ve snaze o podnícení zájmu veřejnosti o zbraně a střelbu. A to za účelem posílení obranyschopnosti země. V současnosti je ve Finsku 670 střelnic, což představuje markantní redukci oproti přibližně 2.000 střelnic na přelomu tisíciletí.

Nové střelnice ve Finsku

Finská vláda již dříve přijala programové prohlášení, v němž se zavázala mj. k snížení příliš přísných hygienických a enviromentálních standardů, které v předešlých dekádách vedly k uzavírání střelnic a znemožňovaly otevření nových.

Přímou podporou výstavby střelnic tak jde Finsko v polských stopách. Polsko přistoupilo ke stejnému kroku již v roce 2019. V rámci programu nazvaného “střelnic v každém okrese” Poláci podporují vznik a renovace střelnic především s délkou 300 a více metrů. Lze předpokládat, že obdobně bude zaměřen také program podpory střelnic ve Finsku.

Srovnání finského a českého směřování

Delší střelnice jsou zásadní pro nácvik dovedností, které jsou vhodné také pro obranyschopnost země. Bohužel v České republice je těchto střelnic jen pár a lze konstatovat, že zde citelně chybí.

Česká vláda v současnosti obranyschopnost země v obdobném směru jako Finsko, Pobaltí a Polsko nepodporuje, spíše naopak:

  • Přestože se v programovém prohlášení vlády z ledna 2020 zavázala k zavedení systému střelecké přípravy pro plnění úkolů při zajišťování obrany ČR (v souladu s dříve přijatým zákonem č. 14/2021 Sb.), tento svůj závazek se rozhodla nesplnit.
  • Nejenže není zaváděn praktický program střelecké přípravy pro účely obrany, ale zákon č. 14/2021 Sb. není využit ani pro zpřístupnění vojenských střelnic civilistům se zájmem o věc (například v rámci již běžícího programu střelecké přípravy pro účely vnitřní bezpečnosti).
  • Vláda je naprosto pasivní v oblasti blížícího se unijního zákazu olova, který by měl v dlouhodobém horizontu naprosto likvidační následky pro výrobu střeliva v zemi.
  • Nejméně jedna strana současné vládní koalice v rámci přípravy na příští předvolební kampaně nyní potichu testuje možnosti předložení restrikcí moderních sportovních pušek jakožto volebního tématu. Zatímco v řadě zemí pracují na tom, jak dostat co nejvíce těchto zbraní mezi obyvatele (např. ve Finsku dokonce plánují i daňové odpočty na koupi těchto zbraní, v Polsku rozvolnění legislativy), u nás se řeší přesný opak.

Český zákon 14/21 (číslem odkazující na symbolický počátek civilního držení zbraní v zemi) byl přitom přijímán výslovně v rámci inspirace Finskem a Pobaltím. Například ve Finsku v rámci dobrovolného civilního výcviku loni státní organizace MPK poskytla celkem 116.000 člověkodní střeleckého výcviku, což představuje nárůst z přibližně 50.000 ročně v letech před ruskou válkou proti Ukrajině.

Mezitím české Ministerstvo obrany si poměrně švejkovsky pochvaluje institut tzv. dobrovolného předurčení. Ten nemá žádný tvar ani smysluplný obsah, čemuž odpovídá, že se k němu zapsalo méně než 100 osob.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *