Zahraničí

Polsko: V rámci programu “střelnice v každém okrese” stát hradí až 80% nákladů stavby či obnovy střelnic

Polsko je nejvíce odzbrojenou zemí v Evropské unii. Absence civilního držení zbraní má negativní dopad i na míru vojenské připravenosti země, která v návaznosti na ruskou agresi na Ukrajině začala mohutně obnovovat své obranné síly. Armáda má ambici od roku 2020 vycvičit každoročně na 30.000 nových příslušníků záloh, přičemž v současnosti jsou nábory desetkrát menší.

V roce 2018 vláda vyhlásila program “střelnice do každého okresu” s cílem rozšířit střelecké dovednosti mezi širší veřejností. Díky tomu se má nejen zlepšit úroveň připravenosti osob nastupujících k výcviku vojenských záloh, ale především má dojít k zvýšení zájmu občanů o zapojení se do přípravy k ochraně země.

Stát proplatí 80% nákladů, až 7,2 milionů korun

V rámci původního programu mohly místní samosprávy žádat o dotace na výstavbu nebo obnovu střelnic v délce 100 nebo 200 metrů a šířce nejméně 45 metrů. Počet žadatelů nicméně nesplnil očekávání státních úřadů, a program byl tedy nyní vyhlášen opětovně.

Žadatelé se musí zavázat k úhradě 20% nákladů, přičemž zbytek až do výše v přepočtu 7,2 milionů korun zaplatí polské ministerstvo obrany.

Polsko přišlo o vojenské střelnice

V Polsku v posledních desetiletích došlo k snížení počtu vojenských střelnic z 200 na polovinu. Kromě zvýšení dostupnosti možnosti střílet pro veřejnost tedy program cílí také na zlepšení přístupu ozbrojených složek ke střelnicím. V případě přijetí dotace se vlastníci střelnic zavazují k umožnění bezplatného užívání střelnice ozbrojenými složkami v rozsahu 160 člověkohodin měsíčně.

Byť je hlavním cílem rozšíření počtu střelnic s délkou do 200 metrů, financující ministerstvo obrany chce také dosáhnout stavu, kdy bude vždy alespoň jedna 300 metrová střelnice pro oblast 4-5 okresů.

Kromě preference delších střelnic jsou také upřednostňovány projekty, které v okolí střelnic plánují vybudovat větší “survival” zážitkové a výcvikové prostory. Vláda doufá, že toto v kombinaci s podporou domobranných útvarů armády a myslivosti ke střelbě přivede co nejvíce mladých lidí, což zvýší míru obranné připravenosti jednotlivců i země jako celku.

Inspirace civilním držením zbraní v České republice

Někteří polští novináři si v článcích o programu “střelnice do každého okresu” všímají praxe a legislativy civilního držení zbraní v České republice. V tomto ohledu například upozorňují na nemožnost běžných Poláků se účinně bránit zločincům nebo porovnávají extrémní odzbrojenost polské populace s tím, že “Češi brzy budou mít právo držet zbraně dokonce zaručené Ústavou”. Že by věděli něco víc než my?

Zdroje: MON 1, MON 2, MON3, Portal Samorzadowy, PCH24.pl


Polsko - nejvíce odzbrojený národ v EvropěPoláci jsou nejvíce odzbrojeným národem v Evropské unii.


Související:

5 Replies to “Polsko: V rámci programu “střelnice v každém okrese” stát hradí až 80% nákladů stavby či obnovy střelnic

  1. Jakkoli jakákoli podpora je samozřejmě dobrá, osobně dotace považuji za špatné, byť i byly určeny na věc samu o sobě správnou.

    Spíše by se stát měl snažit snižovat legislativní bariéry pro vznik střelnic; speciálně jsem pevně přesvědčen, že by mělo platit, že na vlastním pozemku smí střílet kdokoli, z čehokoli a kdykoli, s jediným omezením „zajistit bezpečnost a neobtěžovat okolí zejména nadměrným hlukem“.

  2. Vidim to stejne. Na svem pozemku… jenze bohuzel taky vidim to, ze by to nedopadlo dobre. Asi bych to videl na nejaky kompromis, jako je malorazka apod.
    Tak jako tak, myslim, ze neni potreba dotace, ale hlavne nehazet klacky pod nohy.

  3. Výborně!
    Bydlím kousek od hranice a už se těším, jak přibude nabídka střelnic.
    Jenom nevím, co přesně je potřeba pro převoz zbraně přes hranici, resp. pro její používání na území jiného státu.

    1. V současnosti evropský ZP a zároveň explicitní pozvání na soutěž či lov. Nejsem si vědom, že by existovala zákonná možnost vzít si zbraň, a jet si přes čáru jen tak zastřílet na střelnici.

      (Samozřejmě je možné, že něco přehlížím; kdyžtak mne někdo prosím opravte v diskusi.)

  4. Zákonná možnost existuje, totiž stát se členem tamního střeleckého spolku.
    Ačkoliv i to by někdo mohl považovat za “obcházení” či “zneužívání” zákonné úpravy.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *