Krátce

Armáda se ze zoufalství ohlíží po myslivcích, zatímco Ministerstvo obrany odmítá stanovené zálohy

Generál Zoltán Bubeník v rozhovoru pro Lidové noviny uvedl, že si v armádě dovede představit malý sbor myslivců. Což je zvláštní nejen proto, že se často lamentuje nad průměrným věkem vojáků, který se dnes blíží k 40 rokům, zatímco průměrný věk myslivců je kolem 60, ale především protože Ministerstvo obrany navzdory zákonnému pověření a slibu v programovém prohlášení vlády sveřepě odmítá zavést program stanovených záloh státu.

Přístupu Ministerstva obrany jsem se podrobně věnoval v článku ze srpna 2023: Vláda neplní programové prohlášení ohledně obrany a civilního držení zbraní.

Ve zkratce:

  • V lednu 2021 byl přijat zákon č. 14/2021 Sb., který zavádí programy střelecké přípravy a stanovené zálohy státu (a číslem 14/21 odkazuje na 600 leté výročí civilního držení palných zbraní u nás).
  • Zákon předpokládá existenci stanovených záloh pro oblast vnitřní bezpečnosti a oblast obrany.
  • Ministerstvo vnitra úspěšně zavedlo programy střelecké přípravy pro oblast vnitřní bezpečnosti. V současnosti bylo vydáno 1.257 aprobací, přičemž kurzy prošlo patrně kolem 7.000 osob. Rozdíl je z velké části důsledkem oddělení výcviku a zkoušky, proto se také připravuje změna směřující k větší přístupnosti zkoušek (budou součástí výcvikového dne a nikoliv samostatně).
  • Ministerstvo obrany žádný program střelecké přípravy, resp. stanovených záloh, za tři roky účinnosti zákona nezavedlo, a odmítá jej zavést do budoucna s tím, že je považuje za nadbytečné.

Závěrem si dovolím pouze zdůraznit, že oproti obvyklému mediálnímu obrazu “myslivci” nepředstavují typického civilního držitele zbraní v České republice. Z přibližně 320.000 českých držitelů zbraní tato převážně stařecká komunita čítá kolem 70.000 osob.

6 Replies to “Armáda se ze zoufalství ohlíží po myslivcích, zatímco Ministerstvo obrany odmítá stanovené zálohy

  1. Ten institut předběžného určení, do kterého se upsalo asi 20 lidí, to by měla být ta masa, ze které by se formovaly ty stanovené zálohy? Nebo si pletu pojmy a organizace?
    Spadají do toho nějak taky ty certifikáty typu armádního střelce nebo jak se to jmenuje?
    Přiznám se, že jsem v tom ztratil orientaci.

    1. Dobrovolné předurčení je v podstatě předání armádě svých kontaktních údajů, aby se vám ozvali jako prvnímu civilistovi k odvedení, pokud SHTF. Poslední zprávy hovořily o tom, že se k němu zapsalo kolem 80 osob. https://www.doarmady.cz/koho-hledame/vojak-v-zaloze/dobrovolne-predurceni

      Stanovené zálohy představují aprobovaný výcvik držitelů zbrojního průkazu. V oblasti vnitřní bezpečnosti je v jednotlivých úrovních zaměřen na (1) nutnou obranu, (2) zásah proti aktivnímu útočníkovi a (3) krizové stavy nevojenského typu. https://www.hardtask.cz/cze/clanky/stanovene-zalohy-statu

      1. Díky.. mají ty dvě věci něco společného? Z Vaší odpovědi soudím, že jsou to v podstatě na sobě nezávislé koncepty.

        Ještě byl nebo je POKOS .. to taky nějak usnulo?

        1. Jak píši v článku, v současnosti běží stanovené zálohy pouze po linii Ministerstva vnitra (vnitřní bezpečnost), takže tam překryv s dobrovolným předurčením není.

          Pokud by se otevřela linie MO, taky by šlo o nezávislé koncepty, nicméně mohly by se organicky doplňovat (jedno používat jako nábor/oslovení k druhému, a taky k aktivním zálohám).

          POKOS – než jsem se stáhl z Facebooku, viděl jsem, že pořádají ukázky v základních a středních školách. Nad rámec toho nevím nic, ani jsem nezjišťoval.

  2. Jak tak pozoruji aktivity EU a “naší” už nepokrytě protistátní vlády, cílem je patrně dotlačit Putina do role “osvoboditele evropského lidu od bruselské nadvlády”. A s pokračujícím grýndýlem na to Rusko nebude potřebovat armádu – bude mu stačit dostatek přepravní a distribuční kapacity na potraviny a “západní zboží”, které se stejně všechno dělá v Číně.
    Pro Západ jsme stejně jen jiný druh postradatelných Rusů, a podle toho to tady vypadá.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *