Zahraničí

Británie: další zbraňové zákazy

Británie v současnosti čelí obrovskému nárůstu kriminality. Mezi již „standardními“ nárůsty znásilnění, loupeží a vloupání vyčnívá trestná činnost se střelnými zbraněmi (především těmi již zakázanými), útoky noži (které jsou již také zakázané) a v poslední době také útoky kyselinou.

Britský zákonodárce však nezahálí, a již připravuje řešení. A když už se bude zase zakazovat, tak při jednom plánuje vzít ještě pár nyní legálních zbraní, které vypadají nebezpečně, a na které dříve zapomenul.

NOŽE

Nožům se v Británii věnuje celá řada zákonů. Ty především zakazují dovoz, prodej, půjčení či darování 19 druhů nožů a bodnořezných nástrojů, jejichž seznam můžete najít zde.

Nošení jakéhokoliv nože je zakázáno, ledaže jde o otevírací nůž s čepelí kratší než 7,62cm (a současně jej nelze otevřít jednoručně nebo švihem). Jiné nože lze nosit pouze, pokud má jejich držitel „dobrý důvod“, mezi které patří přenášení nože z pracovních důvodů, do galerie nebo muzea za účelem vystavení, za účelem televizního natáčení, reenactmentu nebo z náboženských důvodů (Sikhové), nebo pokud má být užit k výcviku zacházení s nožem.

Web vlády k tomu uklidňuje, že v případě obvinění o tom, zda-li Váš důvod byl dostatečně dobrý, rozhodne soud. Maximální doba odnětí svobody je 4 roky (+ pokuta bez horní hranice), v případě opakovaného ilegálního nošení nože je uložení nepodmíněného odnětí svobody povinné.


Čepel 8 cm? Až 4 roky vězení.

Nic naplat, počty trestných činů spáchaných s použitím chladných zbraní v Británii narůstají způsobem, že se v současnosti hovoří o „knife crime epidemic“.

Řešení je tedy nasnadě – zákaz online prodeje nožů. Ty si nově půjde koupit pouze po předložení průkazu totožnosti – aby se ověřila plnoletost kupujícího.

 

ŽÍRAVINY

Británie patří k zemím s nejvyšším počtem útoků kyselinou a jinými žíravinami. Těch se loni jen v samotném Londýně odehrálo 456 (!!!), přičemž počet útoků má výrazně stoupající tendenci.

V tomto směru je plánována změna důkazního břemene. Doposud v případě, když byl někdo lapen s žíravinou, musela policie prokazovat, že s ní chtěl spáchat trestný čin. Nově, podobně jako u nožů, bude na osobě přistižené s žíravinou, aby prokázala, že k jejímu držení má zákonný důvod.

Aniž bych chtěl podceňovat odhodlání odzbrojených bobíků konfrontovat žíravinové útočníky, tak nějak tuším, že po této změně statistiky vymazlí spousta babiček nesoucích si domů z drogerie Savo, ale se statistikami útoků to nijak nepohne.

 

ZBRANĚ

V Británii jsou od roku 1988 zakázány všechny dlouhé zbraně se středovým zápalem fungující na principu pumpy a samonabíjecím. Od roku 1997 jsou zde zakázány všechny krátké zbraně. Černý trh s nelegálními zbraněmi vzkvétá a k užití zbraně při trestném činu dochází v Británii 8x častěji, než v České republice.

Související: Británie: vysoký nárůst trestné činnosti páchané se zbraněmi

Stejně, jako Evropská komise pod značku boje s terorismem zabalila omezování legálního držení zbraní, byť při teroristických útocích v EU nebyla použita žádná legálně držená zbraň, tak britská vláda plánuje využít utahování šroubů k zákazu některých zbraní, na které dříve zřejmě zapomenula.

Nově by měly být zakázány:

  • zbraně s kalibrem .50 a větším (mířeno zejména na .50 BMG pušky)
  • zbraně schopné vystřelit projektil s úsťovou energií vyšší než 13.500 J (10.000 fl lbs)
  • opakovací pušky fungující na principu Manually Actuated Release System (MARS)

Že se tyto legálně držené zbraně nijak nepodílejí na otřesných kriminálních stratistikách? Ale mohly by! A vůbec, podívejte se, jak hrozné škody útoky kyselinou páchají, pokud jste proti novele, tak podporujete žíravinový zločin! A konečně, civilisté zbraně nepotřebují, monopol síly přece patří státu!

Na přelomu roku skončila konzultační fáze k navrhované novele. Jaké bude finální znění, se britští držitelé zbraní dozví již brzy.

A Vy se aspoň podívejte, jak funguje VZ.58 MARS od Czech Small Arms z Jablůnky.

One Reply to “Británie: další zbraňové zákazy

  1. V roce 2012 jsem byl v Anglii na sluzebni ceste. Vubec mi nenapadlo ze “demokracie” je tam tak masivni. Od malicka mi deda ucil nosit v kapse kudlu: ” Kazdy spravny muz nosi v kase nuz.” Rikanku jsem se naucil tak v
    5 letech. A tak, kdyz jsem o svacine na krajeni syra vytahl z kapsy muj poctivy 14cm bocni vystrelovak, kolegove se tvarili poplasene. Stejne tak kdyz jsem jej pouzil pri skoleni, vytahnu kudlu vycvaknu cepel, povolim sroubek, schovam kudlu a pokracuji ve praci. A kokam kolekove se nejak rozprchli. Pak jsem zacal patrat jako proc… . Take bylo stesti ze mne nesacovali na letisti, pac ho nosim porad sebe. Vubec mi nedoslo ze delam neco zakazaneho.
    Demokracie pokrocila a dnes aby se clovek bal vyjit z domu mimo povolenou vychazku a bez statem certifikovaneho nahubku. Mohl bych nekoho pokusat.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *