Čestná zmínka

Čestná zmínka: Robert Caleb Engle (zastavení pachatele v kostele v Burnette)

Kostelník Robert Caleb Engle (22) se 24. září 2017 účastnil bohoslužby v kostele v Burnette, Antioch, Tennessee, když se z parkoviště před kostelem ozvaly výstřely. Na parkovišti v té chvíli 26 letý sudánský imigrant a aktivní kulturista v lyžařské masce s klaunským úsměvem na obličeji střelil zezadu do hlavy ženu směřující ke kostelu. Následně ji na zemi obrátil a opětovně ji střelil do obličeje.

Engle, hluboce věřící křesťan a přesvědčený zastánce práva držet zbraně, je držitelem povolení ke skrytému nošení zbraně. Toho dne ale svou pistoli nechal v automobilu před kostelem.

Zatímco zvuky výstřelů vyvolaly v kostele zděšení, tak pachatel budovu obešel a vstoupil dovnitř zadním vchodem. Od dveří postupoval napříč kostelem a střílel do věřících. V té chvíli se na něj vrhnul kostelník Engle. Mezi oběma se strhnul brutální zápas, přičemž Engle se pokoušel vypáčit pistoli z pachatelovy ruky. V průběhu zápasu pachatel Engela opakovaně pažbou udeřil do hlavy. Navzdory silnému krvácení Engle neustával ve svém odhodlání a podařilo se mu ruku pachatele-kulturisty se zbraní zkroutit, přičemž došlo k výstřelu, kterým pachatel sám sebe zasáhl do hrudníku.

Engelův otec následně pistoli odhodil na druhý konec kostela a pachatele zaklekl. Engle zaběhl ke svému vozu pro pistoli, a s ní na pachatele mířil do příjezdu policie.

Než byl zastaven, stačil pachatel zavraždit jednu ženu a zranit sedm osob v kostele. Díky Engelovu zásahu jim mohlo být okamžitě zahájeno poskytování první pomoci, a všechny osoby zasažené uvnitř kostela přežily.

Robert Caleb Engle během nedělní bohoslužby týden po útoku.
Robert Caleb Engle během nedělní bohoslužby týden po útoku.

Zdroje: Defense Maven, Tennessean, Wtop,


Pachatel byl policii znám v souvislosti s domácím násilím. Napadená nicméně odmítla podat trestní oznámení a případ byl odložen. Tři měsíce před útokem policie pachatele řešila v souvislosti se sebevražednými sklony, kdy svému otci oznámil odhodlání se zastřelit.

Pachatel neměl ke kostelu žádný vztah, jeho motiv je nejasný. Federální úřady jako možnou motivaci vyšetřují rasismus nebo náboženské důvody.


Jeden z memů, které Robert Caleb Engle sdílel na své facebookové stránce:


Zásahy neozbrojených civilistů

V článku FBI Report: lepší zbraň u sebe než policistu na telefonu jsem shrnoval poznatky ze studie FBI týkající se útoků aktivních střelců v letech 2016-17. Pro úspěšný zásah je nezbytná přítomnost na místě útoku, odhodlání a efektivní nástroj. Chybějící efektivní nástroj (kterým za určitých okolností může být i automobil, viz Mark Pinnavaia) sebevětší odhodlání nahradit nedokáže.

Ve sledovaném období došlo k 50 incidentům. Byť lze předpokládat, že neozbrojení civilisté se pokoušeli bránit v celé řadě z nich, úspěšný byl jen Robert Caleb Engle.

Ze statistik FBI plyne, že v delším období let 2000-17 byly zásahy ozbrojených civilistů proti aktivním střelcům úspěšné z 94% (přičemž se na místě nacházeli v 15% případů). Úspěšné zásahy neozbrojených civilistů byly extrémně vzácné – došlo k nim v méně než 2% případů. Obvykle zahrnovaly velké štěstí zasahujících (např. John Shawchuk, který útočníkovi náhodou v rohu chodby vběhl do zad, nebo Jon Meis, kterému se podařilo využít momentu překvapení a útočníka vykasrovat).


Tennessee

Tennessee zavedlo nárokové vydávání povolení ke skrytému nošení zbraně pro sebeobranu v roce 1994. Kromě obecných podmínek legálního držení zbraně musí žadatel projít osmihodinovým kurzem bezpečného zacházení se zbraní (případně prokázat ekvivalentní znalosti např. ze služby v armádě). Povolení se obnovuje co 8 let.

V současnosti má povolení 12,35% dospělých obyvatel státu, tedy přibližně čtyřnásobek oproti ČR.


Další příklady útoků na kostely, při nichž proti pachatelům zasáhli ozbrojení civilisté:

Příklady teroristických útoků, při nichž proti pachatelům zasáhli ozbrojení civilisté:

Zásahy ozbrojených civilistů obecně

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *