Zahraničí

Kansas: rok se zbraněmi na univerzitách

Před rokem v Kansasu padl zákaz nošení zbraní na půdě univerzit. Od roku 2015 navíc v Kansasu pro skryté nošení zbraně není potřeba mít zvláštní povolení – stačí jen být starší 21 let a mít čistý trestní rejstřík.

Kansas State University. Foto: KSU

Univerzity mohou zbraně zakázat jedině za předpokladu, že přijmou dostatečná bezpečnostní opatření – bezpečnostní rámy, kontroly na vstupu a ozbrojená ochranka. Vzhledem k nákladům ale k tomu žádná nepřistoupila.

Byť proti zákonu před rokem protestovala řada profesorů a studentů, tak první školní rok s legální možností nosit zbraně na školní půdě vlastně nepřinesl nic, co by stálo za zmínku. Snad kromě profesora, který pokračuje v protestu tím, že do školy chodí v neprůstřelné vestě, nebo několika málo případů, kdy byly zbraně omylem zapomenuty na toaletě.

Na Kansaské univerzitě došlo k poklesu zaznamenané trestné činnosti o 13%, což nicméně podle šéfa bezpečnosti představuje obvyklé meziroční kolísání a nemůže být připsáno na vrub přítomnosti zbraní mezi studenty.

Šéf bezpečnosti na Emporia State University prohlásil: “Dělám tuhle práci skoro 20 let a upřímně, nevšiml jsem si [v posledním roce] žádné změny.”

Přesto, odpůrci umožnění skrytého nošení zbraní na univerzitě stále setrvávají na svém názoru. Pro svůj odpor poukazují na příklady školních střeleb a v souvislosti s novou úpravou mají za to, že se toto může stát kdykoliv.

Mezitím jiní studenti jsou ozbrojeni právě proto, že vědí, že masoví vrazi si v naprosté většině případů vybírají za cíl gun free zóny.

Zdroj: KMUW, The Kansas City Star


Související:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *