Citát dne

Citát dne – R. Noble: jen dvě cesty, jak chránit měkké cíle (Westgate VII)

Ronald Noble, generální tajemník Interpolu, v návaznosti na teroristický útok na obchodní dům Westgate v Nairobi, Keňa, kde pachatelé z organizace Aš-Šabáb (odnože Al-Kájdy) zavraždili 67 a zranili 175 osob, v interview pro ABC News 21.10.2013:

Jak můžete ochránit měkké cíle? To je opravdová výzva. Nemůžete mít ozbrojenou policii úplně všude. (…) Jedna cesta je mít ozbrojené občanstvo; snad je vám jasné, proč. Druhá je vytvořit enklávy, které jsou tak chráněny, že předtím, než se kdokoliv dostane k měkkým cílům, tak bude muset projít extrémními bezpečnostními opatřeními.

Ronald Noble. Foto: US Department of Justice Press Release, Wikimedia

Zdroj: ABC News


Souvislosti: Zatímco bezpečnostní experti po útoku na Westgate vyzývali k zásadním změnám v ochraně měkkých cílů, tak Evropská komise se v roce 2013 pod vedením komisařsky Cecilie Malmström snažila o zavedení nových restrikcí na držení legálních zbraní. Tyto jejich snahy byly odmítnuty a uloženy k ledu, odkud je Komise spěšně vytáhla dříve, než stačila zaschnout krev na chodnících v Paříží po útocích v 2015. Byť žádná ze střelných zbraní použitých při teroristických útocích v EU nebyla držena legálně, tak Evropská komise navázala na ten islamistický svým vlastním Jihádem proti legálním držitelům zbraní.


Obětí útoku na střešním parkovišti Westgate, kde zrovna probíhala dětská kuchařská soutěž. Foto: BuzzFeed / Goran Tomasevic.


Hrdinové z Westgate


Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *