Krátce

Izrael: 260.000 žádostí o zbrojní průkazy, více než za předchozích 20 let dohromady

Za dva měsíce od ofenzívy Hamasu 7. října 2023, při níž představitelé palestinské samosprávy v Gaze pronikli hluboko do izraelského území, kde zavraždili přes 1.400 civilistů, 3.890 zranili, na mnoha místech oběti hromadně mučili a znásilňovali a řadu unesli zpět do Gazy jako rukojmí, podalo žádost o vydání zbrojního průkazu na 260.000 Izraelců.

To je vyšší počet žádostí než za 20 předchozích let dohromady. Úřady vyřizují přibližně 1.700 žádostí denně, oproti 42 denně o dva roky dříve. K dnešnímu dni úřady stačily vyřídit pouze kolem 40.000 žádostí.

Ne všichni úspěšní žadatelé se stačí dostat ke zbraním, k půlce října si zbraň pořídilo pouze kolem 60% nových držitelů zbrojních průkazů. Při takto masivních nárůstech lze očekávat, že poptávka po zbraních na civilním trhu velmi rychle převýší nabídku, a tedy procento neozbrojených držitelů zbrojních průkazů se bude v krátkodobém a střednědobém horizontu spíše zvyšovat.

Zjednodušení vydávání zbrojních průkazů prosadil ministr vnitra Itamar Ben Gvir. 4.12.2023 na svůj post rezignoval vedoucí národního úřadu pro vydávání zbrojních průkazů, a to s odůvodněním, že nesouhlasí se současnými změnami. Gvir na to reagoval:

Ten, kdo nepokračuje v provádění politiky podle pokynů ministra… a je pod tlakem útoků levice v různých výborech, nemůže pokračovat ve funkci vedoucího oddělení střelných zbraní.

Zbraně zachraňují životy a ministrova zbraňová politika se bude rozšiřovat, nikoliv omezovat.

Podrobně:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *