Čestná zmínka

Čestná zmínka: Arthur Chaimov (zastavení teroristy v Beersheba)

Arthur Chaimov 22. března 2022 kolem 16:10 jako každý jiný pracovní den řídil autobus městské hromadné dopravy v Beershaba, dvousettisícovém správním středisku Jižního okresu, největší a nejméně obydlené oblasti Izraele, jehož velkou část tvoří Negevská poušť. Na cestě kolem obchodního domu BIG se plně soustředil na řízení. Viděl na kruhovém objezdu autonehodu a přemýšlel, jakým způsobem ji objede. Po přiblížení si všiml, že kousek od vozu leží na zemi evidentně zraněný muž. Neváhal a vystoupil z autobusu s cílem zraněnému poskytnout první pomoc.

Vražedné běsnění odsouzeného člena ISIS

Chaimov v té chvíli netušil, že v místě již poměrně dlouho probíhá teroristický útok. Pachatel, který dříve strávil tři roky za mřížemi kvůli verbování nezletilých do řad ISIS (propuštěn 2019), nejprve zaútočil na blízké benzínce. Zde ubodal náhodnou ženu. Nastoupil do automobilu, srazil a přejel náhodného cyklistu. Vystoupil z vozu a vběhl do obchodního centra, kde ubodal další ženu v obchodě s oblečením a dvě osoby zranil. Vyběhl ven a poblíž kruhového objezdu ubodal dalšího muže.

Útok v té chvíli trval asi sedm minut. Samotný adrenalinový nával by při takové délce útoku musel být pro útočníka vyčerpávající sám o sobě, nemluvě o pobíhání mezi místy útoku a vražedném běsnění – pachatel oběti pobodal nesčetněkrát. A policie stále nikde.

Jednalo se již o několikátý teroristický útok v Izraeli v posledních týdnech. Byť se ty ostatní odehrály v jiných částech země, v předchozích desetiletích došlo k několika útokům i přímo v samotném obchodním centru. Oblasti kolem Negevské pouště dlouhodobě trápí vysoká míra násilí zejména mezi Araby navzájem, pašování nelegálních zbraní a vydírání “za ochranu” jako z učebnic italské mafie.

Na pozadí této situace, a také v souvislosti s blížícími se svátky pesachu a ramadánu, se bezpečnostní složky nechaly slyšet, že výrazně navýší svou přítomnost v ulicích.

V průběhu útoku celá řada svědků volala policii. Lze si dost dobře představit, že naprosto nechápali, proč pachatele ještě žádný policista nezastavil. Je možné, že i samotný pachatel musel být překvapen, jak dlouho mu jeho vraždění prochází.

O to nečekanější byl fakt, že první uniformovaný člověk se zbraní, který útočníka vyzval k odhození nože, na sobě měl uniformu řidiče dopravní společnosti.

Arthur Chaimov a jeho ohleduplný postup

Sotva Chaimov učinil několik kroků od autobusu, došlo mu, že nejde o dopravní nehodu. Před nabouraným SUV stal muž s velkým zakrváceným nožem v ruce. Chaimov okamžitě tasil svou legálně drženou pistoli a vyzval útočníka, aby odhodil nůž.

Útočník na výzvu reagoval pomalým ústupem po kruhovém objezdu. Chaimov se ho snažil uklidnit a opakovaně na něj volal: “odhoď nůž, nezastřelím tě.” Chaimov se snažil od útočníka, který pomalu ustupoval, držet bezpečnou vzdálenost. Pistoli držel před sebou, spíše pudově, než že by na pachatele cílil skrz mířidla.

Několikrát jsem mu řekl, aby odložil nůž. Že na něj nebudu střílet. A on odpovídal, že ne. Je to člověk, ne zvíře, které byste měli zabít. Byl to taky člověk… Jsme lidé, ne zvířata. Nejsem zvyklý na takové situace, střílet na člověka. Lituji toho, ale přivodil si to sám.

 

Po chvíli útočník vyrazil vpřed proti Chaimovi ve zjevné snaze jej bodnou. Chaimov instinktivně uskočil, přičemž od boku pudově vystřelil. Měl obrovské štěstí – navzdory nemířenému výstřelu byl útočník zasažen takovým způsobem, že okamžitě padnul k zemi.

V té chvíli ještě na útočníka dvakrát vystřelil další ozbrojený civilista (jeho jméno nebylo zveřejněno), na což osoby z davu reagovaly křikem “přestaň střílet, přestaň střílet.” Útočník zraněním podlehl.

Než byl osm minut po začátku útoku zastaven, stačil pachatel zavraždit čtyři osoby a další dvě zranit. Jednalo se o nejhorší útok v Izraeli od roku 2017. Onen útok shodou okolností také zastavil ozbrojený civilista, jak je podrobně popsáno v článku Čestná zmínka: Eitan Rund (zastavení teroristy v Jeruzalému).

Zabavení zbraní a bezohledný přístup policie

Bezpečnostní složky v souvislosti s útokem čelily vlně kritiky, kterou se snažily odvrátit hlavně ukazováním prstu na soudnictví.

V souladu se standardními vyšetřovacími postupy policie zabavila obě zbraně ozbrojených samaritánů k provedení balistické analýzy.

Izraelská zbraňová legislativa je výrazně restriktivnější než česká, a to zejména co se týče počtu držených zbraní i nábojů. Nepojmenovaný ozbrojený samaritán tak zabavení své zbraně nesl dosti těžce: “Všichni na videích vidí můj obličej, co když si mě teď teroristé najdou doma.” Odmítal opustit policejní stanici, dokud mu nebude vrácena zbraň, nebo poskytnuta policejní ochrana.

Reakce policejního velitele, který muži sdělil, že policie nikomu bodyguardy dělat nebude, a navíc mu pohrozil zatčením, pokud ze stanice neodejde, se dostalo široké medializace. V návaznosti na to úřady přijaly nová pravidla, podle nichž v obdobných případech budou držitelé zabavených zbraní dostávat náhradní pistole pro svou ochranu.

Policie zásah ozbrojených samaritánů veřejně ocenila až po mediální kritice. Informace ohledně zvažování případného extenzivního excesu druhého střelce, tolik oblíbeného českými státními zástupci, izraelská média nepřinesla.

Zdroje: Jewish News, Times of Israel, Jerusalem Post, Jerusalem Post, ynet.news, Zionist Federation of Australia

Civilní držení zbraní v Izraeli

Podrobně: Izrael: vývoj legislativy upravující civilní držení zbraní

V kontextu Izraele lze hovořit spíše o pseudo-civilním držení zbraní. Hlavní politickou linií od atentátu na Jicchaka Rabina bylo odzbrojování civilistů a snižování počtu zbraní ve společnosti. Zatímco na konci 80. let během 1. intifády zbraně v Izraeli legálně drželo na 300.000 osob, tak do roku 2015 tento počet poklesl k 143.000. Trend poklesu se změnil až v posledních několika letech v souvislosti s nárůstem počtu útoků “osamělých vlků” proti měkkým cílům a úpravami legislativy.

Zbraňová legislativa prošla dvěma výraznými vlnami uvolňování restrikcí v letech 2015 a 2018 s cílem umožnit více lidem nošení zbraní pro sebeobranu. Díky těmto novelizacím se licence k držení a nošení zbraní pro sebeobranu staly dostupné výrazně větší části obyvatelstva než dříve.

Před uvolněním legislativy v roce 2015 mělo v Izraeli povolení k nošení zbraně 1,6% populace, tedy přibližně dvě třetiny oproti České republice.

Další 1,4% civilní populace bylo oprávněno nosit zbraň v rámci činnosti soukromých bezpečnostních agentur.


Příklady zásahů ozbrojených civilistů:

Příklady teroristických útoků, při nichž proti pachatelům zasáhli ozbrojení civilisté:

Příklady útoků ve školách, při nichž proti pachatelům zasáhli ozbrojení civilisté:

Příklady útoků v modlitebnách, při nichž proti pachatelům zasáhli ozbrojení civilisté:

Příklady útoků v nákupních centrech, restauracích a jiných veřejných místech, při nichž proti pachatelům zasáhli ozbrojení civilisté:

Příklady zásahů ozbrojených civilistů k záchraně členů bezpečnostních složek:

Příklady zásahů ozbrojených civilistů při násilném přepadení v obydlí

6 Replies to “Čestná zmínka: Arthur Chaimov (zastavení teroristy v Beersheba)

  1. Jen pro pořádek – řidič chlapa s nožem pronásledoval, asi ve snaze ho občansky zadržet.
    Je otázka, jak by se k takovému postupu postavil náš systém – co odhadujete?

    1. Útočník se nacházel na místě útoku se zakrváceným nožem v ruce, a to v zemi, kde dochází k obdobným útokům poměrně často.

      Ozbrojený samaritán se choval velmi zdrženlivě, do chvíle výpadu útočníka pouze vyzýval, aby nůž odhodil (ani po něm nechtěl, aby se vzdal, lehnul si, atp.).

      K problematice mezí občanského zadržení: Monitoring nutné obrany #16 – Praha 3, 2018 [prodavač provádí občanské zadržení zákazníka, který rozbil dveře]

      K problematice mezí občanské svépomoci: Monitoring nutné obrany #14 – Písek, 2018 [vybočení z mezí dovolené svépomoci vyhazovačem klubu Canal la Manche]

      K riziku špatného zhodnocení situace na místě: Střelba v Chomutově dle rozsudku vrchního soudu

      1. Jelikož vidíme scénu přímo na videu, zajímal mě váš odhad, jak by se k tomu stavěly naše orgány, kdyby taková situace nastala.
        Tím, že to přímo vidíme, odpadá fabulace a nutnost si domýšlet a interpretovat.

        1. V Česku by se ze strany řidiče jednalo o postup souladný se zákonem.

          Jak by se k tomu postavila policie, státní zastupitelství a soudy, to radši odhadovat nechci.

        2. řidič by svůj zákrok asi obhájil před 7 z 10 soudců
          pokud by měl veliké štěstí, tak by se ani k soudu dostat nemusel
          toho druhého by v čechách 11 z 10 soudců odsoudilo pro vraždu. zejména za tu druhou ránu

  2. odvážný a profesionální zásah civilistů
    Je zcela jiné v akci o život být nebo ji sledovat v pohodě na videu!
    Ten zbabělý terorista (s tou kudlou) mohl mít další zbraň
    kterou třeba neodpálil, nemohl vytáhnout ale udělal by to po prvním zásahu.

    Jasně, že po bitvě každý generál

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *