Zahraničí

Izrael urychleně rozvolňuje pravidla vydávání zbrojních průkazů civilistům

V návaznosti na ofenzívu teroristického hnutí Hamas Operace Bouře Al Aksa, při níž palestinští teroristé 7. října 2023 překonali hranice pásma Gazy a pronikli hluboko do izraelského území, kde zavraždili přes 1.400 civilistů, 3.890 zranili, na mnoha místech oběti hromadně mučili a znásilňovali a řadu unesli zpět do Gazy jako rukojmí, izraelské úřady přistoupily k urychlenému rozvolnění pravidel vydávání zbrojních průkazů civilistům. Změna se týká pouze procesu vydávání, samotné podmínky se zatím nemění a zůstávají stejně restriktivní, jako dříve.

Současná zbraňová legislativa Izraele

Současné zbraňové legislativě Izraele se podrobně věnuje článek Izrael: Legislativa upravující civilní držení zbraní a liberalizace nošení pro sebeobranu v letech 2015-18. Pro podrobnosti odkazuji čtenáře na něj, zde pouze krátké shrnutí:

  • V souvislosti s Izraelem je na místě hovořit spíše o pseudo-civilním držení zbraní. Mimo výjimky je vydávání povolení civilistům vázáno na předchozí službu v ozbrojených složkách.
  • Základní povolení k držení zbraně pro sebeobranu opravňuje pouze k držení jediné pistole a 50 nábojů, což je přísně kontrolováno. Zvláštní povolení (např. pro sportovní střelbu) se pojí s relativně vysokými nároky jak na získání, tak i na udržení.
  • Současná restriktivní legislativa má kořeny v atentátu radikálního sionisty na Jicchaka Rabina v roce 1995. Od té doby došlo k poklesu osob držících zbrojní průkazy z více než 300 tisíc na pouhých 143.000, přičemž kvalita jejich vyzbrojení se také zásadním způsobem snížila (viz bod výše).
  • K částečnému, spíše kosmetickému uvolnění došlo v roce 2015, kdy mohli povolení získat bývalí důstojníci a také příslušníci ozbrojených složek pro nošení zbraně mimo službu.
  • K většímu uvolnění legislativy došlo v roce 2018. Od té doby mohou o licenci požádat všichni občané, kteří byli zařazeni u bojových jednotek armády a prošli sedmiměsíčním tréninkem “puška – úroveň 07”. Nové podmínky udělení licence splňuje přibližně 600.000 Izraelců.
    • Tuto změnu prosadil dlouhodobý bojovník za občanská práva v oblasti civilního držení zbraní Amir Ohana.
  • Zvláštností Izraele je vydání 120.000 licencí pro pracovníky soukromých bezpečnostních agentur.

Zásahy ozbrojených civilistů proti teroristům

Navzdory relativně nízkému počtu osob s povolením k nošení zbraně pro sebeobranu (přibližně o třetinu nižším, než v ČR), s ohledem na specifickou bezpečnostní situaci lze v Izraeli předpokládat vyšší míru reálného nošení zbraně držiteli zbrojních průkazů. V důsledku vysoké frekvence teroristických útoků zde také v minulosti došlo k řadě úspěšných zásahů ozbrojených civilistů proti aktivním útočníkům. K známým příkladům patří:

  • Eitan Rund, který střelbou zastavil útočníka vraždícího vojáky nákladním vozem v Jeruzalému. Přestože na místě byla celá řada vojáků, Rund měl nejrychlejší reakci.
  • Yitzhak Dadon, který společně s vojákem mimo službu Davidem Shapirou, střelbou zastavil útočníka ve škole v Jeruzalému.
  • Yehoshua Sherman, který útočníka v Nablusu zastřelil dříve, než stačil kohokoliv poranit.
  • Arthur Chaimov, který zastavil osm minut dlouhé běsnění útočníka v Beershebě.
  • Ari Fuld, který se stal první náhodně vybranou obětí teroristy v Gush Etzion, ale než sám zemřel, se se svou pistolí postaral o to, že zůstal také obětí poslední.

Aktuální rozvolnění

Základ současné zbraňové legislativy vychází ze zákona z roku 1949, většinu praktických aspektů ale upravuje vyhláška Ministerstva vnitra (přístup známý také například z Ukrajiny). Ministr vnitra Itamar Ben Gvir v návaznosti na ofenzivu Hamásu započatou 7. října 2023 následující den oznámil rozvolnění procedur vydávání zbrojních průkazů. Změny jsou následující:

  • Žadatel nebude muset absolvovat osobní pohovor s úředníkem, bude postačovat telefonický pohovor.
  • Úřady musí o žádosti rozhodnout do jednoho týdne.
  • Držitel povolení již není omezen limitem 50 nábojů, ale může jich mít celkem 100.

Dále:

  • Dochází k pozastavení požadavků týkajících se obnovení zbrojních povolení. Díky tomu si bude moci zbraně vyzvednout přibližně 1.800 osob, které o ně v posledních 6 měsících přišly, protože nesplnily požadavky na absolvování pravidelného výcviku.

Zdroje: zbrojnice.com, The Reload, The Federalist, Michael Decker


Komentář zbrojnice.com

Závěry rozsáhlé víkendové teroristické ofenzívy jsou šokující v řadě směrů. Z hlediska civilního držení zbraní dokazují pravdivost slov Roberta Nobla, bývalého šéfa Interpolu:

Jak můžete ochránit měkké cíle? To je opravdová výzva. Nemůžete mít ozbrojenou policii úplně všude. (…) Jedna cesta je mít ozbrojené občanstvo; snad je vám jasné, proč. Druhá je vytvořit enklávy, které jsou tak chráněny, že předtím, než se kdokoliv dostane k měkkým cílům, tak bude muset projít extrémními bezpečnostními opatřeními.

Izrael si principiálně zvolil druhou cestu spoléhání na vysokou míru přítomnosti ozbrojených složek, doplněných o vysokou míru přítomnosti soukromých bezpečnostních agentur. V důsledku veřejného tlaku také alespoň částečně umožnil části veřejnosti držet a nosit pistole, což se projevilo jako velmi účinný způsob zastavování útoků osamělých teroristů.

Rozsáhlá teroristická ofenzíva ukázala absolutní neschopnost takového systému chránit občany. V tomto ohledu lze bezpečně konstatovat, že miliční systém všeobecného držení účinných samonabíjecích pušek, jako je tomu ve Švýcarsku nebo Finsku, by na řadě míst jistě vedl k výraznému snížení počtu obětí teroristů.

Izraelský přístup byl částečnou inspirací i pro změny v české legislativě přijímané v návaznosti na džihád v Evropské unii po roce 2014. Dnes lze naopak zejména při pohledu na úspěšné zavádění systému střelecké přípravy dle zákona č. 14/21 konstatovat, že by česká legislativa civilního držení zbraní mohla být v řadě směrů inspirací pro Izrael.

2 Replies to “Izrael urychleně rozvolňuje pravidla vydávání zbrojních průkazů civilistům

  1. Jak vidno EU opět nezklamala.Není třeba zavírat penězovod z EU.Daleko účinnější bude kontrola toku financí, protože z případné pokuty za nedodržení účelu vynaložených finančních prostředků,budou mít teroristé z hamásu přímo hrůzu.Ješte chybí pokárání Izraele že vyzbrojování civilistů nic neřeší.Naopak civilní držení zbraní je třeba urychleně zakázat, a všichni v Izraeli by si měli uvědomit že tento zákaz má význam i kdyby to zachránilo byť i jeden jediný lidský život.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *