Domácí

Vychází nová kniha: ‘Nutná obrana v právní praxi’

Dnes byl zahájen online prodej nové knihy Nutná obrana v právní praxi (318 s., 490 Kč), jejíž tisk započne v následujících dnech.

Zaměření knihy

Jedná se o publikaci zaměřenou především na aplikační praxi. Tedy praxi obhájců, vyšetřovatelů, státních zástupců a soudců. Současně však kniha nepředstavuje teoretické vědecké dílo.

Jak uvedl recenzent Mgr. Miloslav Jančík:

Kniha “Nutná obrana v právní praxi” pojednává na naše poměry komplexně o institutu nutné obrany způsobem, který je využitelný nejen pro právnickou veřejnost, ale vysvětluje problematiku nutné obrany způsobem srozumitelným i pro orgány činné v trestním řízení, zejména pak řadové policisty i laickou veřejnost.

Poděkování

Za řadu poznatků z dlouholeté praxe obhájce se zaměřením na nutnou obranu a také za připomínky k pracovní verzi textu děkuji advokátovi Mgr. Miloslavu Jančíkovi (kapitoly 1–19). Dále děkuji za připomínky k pracovní verzi textu soudci Mgr. Jindřichu Rajmanovi (kapitola 20) a znalci Ing. Zdeňkovi Maláníkovi, Ph.D. (kapitola 21).

Zvláštní poděkování patří spolku Lex a společnosti Proarms, které vydání knihy podpořily umístěním inzerce, díky čemuž může být konečná prodejní cena poměrně příznivá. Velmi si vážím toho, že inzerci spolku Lex osobními příspěvky v nemalé výši podpořili někteří konkrétní členové, což potvrzuje význam grass rootové podpory obecně (obzvlášť při výslovném nezájmu “velkého průmyslu”).

Shrnutí

Trestněprávní úprava nutné obrany doznala poslední zásadní změny před 30 lety (zákon č. 290/1993 Sb.). Platí tedy již po celou jednu generaci. Základní prvky právní úpravy, jako například absence subsidiarity jednání v nutné obraně, zůstávají v jádru stejné od 19. století. Avšak jak plyne z řady rozhodnutí odvolacích soudů i Nejvyššího soudu, jsou tyto principy orgány činnými v trestním řízení i některými soudy namnoze ignorovány.

Jeden paragraf, dva odstavce, 30 slov. Zdánlivě jednoduché ustanovení, jehož korektní aplikace ale vyžaduje orientaci v přibližně stovce zásadních judikovaných právních vět. V typickém případu nutné obrany se obvykle prolíná tři až pět více či méně samostatných rovin právního hodnocení, přičemž pro každou z nich je nezbytné správně vymezit rozhodná skutková východiska při dokazování.

Publikace Nutná obrana v právní praxi je rozdělená na jednotlivé kapitoly odpovídající pomyslné časové ose řešení právních otázek sebeobranné situace. Poskytuje tak co nejrychlejší orientaci pro praktické použití. Vedle toho podrobně rozvádí závěry současné doktríny a judikatury a ukotvuje je v rámci historicko-legislativních souvislostí a vývoje, čímž umožňuje hlubší porozumění jejich východisek.

Ambicí publikace je stát se spolehlivou pomůckou obhájců, policistů, státních zástupců i soudců v případech aplikace ustanovení o nutné obraně.

Knihu můžete objednávat zde.

 


Recenze prof. Jaroslava Fenyka

V souladu se shora uvedeným hodnocením obsahu knihy lze jistě dospět k závěru, že monografie „NUTNÁ OBRANA v právní praxi“ nejen, že vyplňuje citelnou mezeru v odborné literatuře, ale jistě bude i významným příspěvkem oživujícím diskuse o právní úpravě nutné obrany. Lze ji vřele doporučit pozornosti nejen praktiků, ale všem, kdo se o okolnosti vylučující protiprávnost v trestním právu zajímají.

Celé znění recenze: Prof. JUDr. Jaroslav Fenyk, Ph.D., DSc., Advokátní deník, 24.1.2024

6 Replies to “Vychází nová kniha: ‘Nutná obrana v právní praxi’

  1. Díky! Raději bych ale knihu koupil v nějaké e-podobně, protože fysická knihovna mi už opravdu nehezky praská ve švech. Bude i tato možnost?

    Mnohokrát děkuji (opět jednou také za naprosto excelentní stránky).

    1. Jsem rád, že to dnes odešlo do tisku, takže krůček po krůčku, v této chvíli nechci předbíhat a odkazovat do budoucna.

      Za chválu stránek děkuji, nicméně jen v posledních dvou týdnech jsem s ohledem na nedostatek času nechal uplavat ca 5 velmi zajímavých témat, takže sám spokojen moc nejsem 🙁

  2. Já si radši zase počkám na tu papírovou. To je přece jen jistota a klasika. Kromě jiného se na knihu vztahuje dědictví, což u digitálního obsahu bývá nejisté.
    Takže když to půjde podle očekávání, najdou moji vnuci po letech tuto knihu a v ní se dočtou, jaké to bývalo v prvních dekádách 21. století z pohledu bezpečnosti a možnosti sebeobrany. Asi budou ve škole učit, že to bylo úplně jinak a kniha může být proto desinformačním médiem, ale v naší rodině je i toto již dlouholetou tradicí.
    Počkám si na papírovou a těším se na ni. Dejte pak prosím vědět, až bude v prodeji.

    1. Nakolik tomu rozumím (pan TG mne jistě opraví, pokud něco chápu špatně), papírovou si můžete přes alescenek.cz objednat již nyní (jste-li v LEXu, pak dokonce i s nějakou slevou :)), a jakmile bude hotova, automaticky Vám přijde, ne?

      Stran dědictví apod., nu, to záleží hlavně na tom, jak moc zásadně se během příštích desetiletí zhroutí civilisace. Pokud jen málo, pak budou PDF a jiné EPUby bez DRM stále bez problémů čitelné a vnoučata se z nich budou moci poučit neméně snadno.

      (A DRM mi samozřejmě na disk, resp. do baráku, nesmí.)

      That all said, já osobně také papír většinou preferuji, ostatně ještě Ecce (http://ocs.cz/EHA/) jsem schválně na papíře vydal. Ale už mám opravdu tu knihovnu ukrutně narvanou; právě nyní vymýšlím, jak a kam do ní docpat Ackleyho „Handbook for Shooters and Reloaders“, jejž se mi podařilo čirou náhodou nedávno sehnat, a ještě jsem to nevymyslel 🙁

      1. Kniha je v distribuci a kupující z předobjednávek by ji už měli mít doma.

        Pokud budete chtít mít na dotisk Ecce banner na zbrojnici, dejte vědět.

        1. Mnohokrát děkuji, kdyžtak se rozhodně ozvu. Ale hnedtak to nebude, nějak je pořád moc jiné práce, a ukrutně málo času na psaní* 🙁 Letos to nebude už zcela stoprocentně, a Bůh sám ví, zda to zvládnu napřesrok…
          ___
          * Neplánuji dotisk, ale nové rozšířené vydání, přec jen původní Ecce vyšlo dost dávno.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *