Zahraničí

Kanada: zákaz samonabíjecí vz.58

Kanadská vláda představila plánované úpravy zbraňové legislativy. Ve srovnání s českou legislativou ta kanadská v řadě míst připomíná spíše ementál – například co do rozsahu prověření kriminální minulosti zájemce o zbrojní průkaz, nebo v tom, že prodejce zbraně nemá povinnost ověřit, zda-li je kupující stále držitelem průkazu. V jiných je zase extrémně restriktivní – pro obyčejné občany je prakticky nemožné získat povolení k nošení zbraně za účelem ochrany života a zdraví, zásobníky do pušek jsou omezeny na 5 nábojů, a dále také zahrnuje třeba rozsáhlý seznam zakázaných zbraní – přičemž výběr mezi povolenými a zakázanými nemá žádnou logiku. Nově se na seznam zakázaných dostane i samonabíjecí vz.58, která doposud byla v Kanadě velmi populární.

CZ 958, zdroj: Calibre

REGISTR DLOUHÝCH ZBRANÍ

Vláda se rozhodla nezavádět univerzální registr dlouhých zbraní (zatím jsou registrovány pouze zakázané zbraně držené na základě grandfatheringu), který je zde politicky ožehavým tématem. Příklady řady zemí světa ukazují, že registrace je krokem předcházejícím konfiskaci (například nacistické Německo, nebo současná Brazílie).

Místo registrace budou mít obchodníci se zbraněmi povinnost vést seznamy kupujících a jimi koupených zbraní po dobu dvaceti let. Tyto seznamy budou muset případně zpřístupnit policii. Jde tedy o zbraňový registr v jiném hávu.

 

OVĚŘENÍ ZÁJEMCE O ZBRANĚ

Background check zájemce o zbrojní průkaz se doposud omezoval pouze na předcházejících 5 let. Nově by se podmínky pro vydání průkazu neměly změnit, ale prověrka (kriminální a psychologická) by se měla rozšířit dále do minulosti.

Při prodeji zbraně bude muset prodávající nově ověřit on-line, zda-li je kupující držitelem zbrojního průkazu.

 

OMEZENÍ TRANSPORTU ZBRANÍ

Pro běžné občany je v Kanadě prakticky nemožné získat povolení ke skrytému nošení zbraně. I pro převážení zbraně například na střelnici potřebují zvláštní povolení. Nově bude povolení k transportu platit pouze pro:

  • Převoz koupené zbraně z obchodu domů,
  • převoz zbraně z domova na střelnici a zpátky.

Dříve platné čtyři jiné možnosti budou zrušeny, konkrétně již Kanaďané nebudou moci bez zvláštního ad hoc povolení:

  • převážet zbraň k zbrojíři,
  • převážet zbraň z/do obchodu na ocenění nebo prodej,
  • převážet zbraň z/na hranici,
  • převážet zbraň z/na zbraňovou výstavu.

 

SIG 550

GUN BAN

V Kanadě jsou zbraně rozděleny na „prohibited“ (odpovídající co do předpokladů držení naší kategorii A), „restricted“ (naše B) a „non-restricted“ (nejmenší administrativní překážky nabytí a držení – naše C). Kanadský trestní zákon stanoví základní předpoklady toho, jaké zbraně jsou zakázány („prohibited“), a současně stanoví, že další zbraně mohou být zakázány nařízením vlády.

Toto nařízení má číslo SOR/98-462 a velmi doporučuji se na něj podívat. S jakou logikou jsou rozděleny zbraně konstrukce AK (prohibited), samonabíjecí AR 15 (restricted) nebo samonabíjecí vz.58 (non-restricted), nedokáže vysvětlit ani sebelépe se v problematice orientující Kanaďan.

Konkrétně samonabíjecí zbraně vedené v nařízení jako CZ 858 a SAN Swiss Arms Model Classic v případě, že jsou vybaveny hlavní delší než 470mm, byly doposud zařazeny mezi „non-restricted“, tj. k jejich koupi nebylo potřeba zvláštní povolení. A Kanaďané je kupovali po tisících.

Novelou zákona budou tyto zbraně přeřazeny rovnou do kategorie „prohibited“. Kanadský grandfathering je taky docela zvláštní – vlastníci dostanou tři roky času na to, aby se pokusili pro své nově zakázané zbraně získat povolení, a pak si je mohou nechat doma… a nesmí z nich střílet ani na střelnici.

Snažit se najít v kanadském rozdělení zbraní logiku je marné. Arbitrárnost jejich rozdělení pak situaci vlastníků zbraní ještě dále zhoršuje v tom, že politikům umožňuje populisticky ukázat prstem na kteroukoliv zbraň, a prostě ji přeřadit do jiného šuplíku.

Podobnost se zákazovou směrnicí v tomto ohledu určitě není náhodná.

 

Zdroje: The Star, Canadian Gun Blog, SOR/98-462, Firearms Act S.C. 1995, c. 39


Kanada:


Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *