Zahraničí

Nelegální zbraně V – upravené plynovky, flobertky a poplašňáky

Specifickou kategorii na černém trhu v Evropě představují nelegálně upravené flobertky, expanzky a plynovky. Narozdíl od zbraní uvedených ve třetím díle, které byly původně vyrobeny jako ostré, následně byla provedena konverze nebo znehodnocení, a pak zase zpět zprovozněny jako plnohodnotné zbraně, jde o úpravy zbraní, které výrobci nikdy nenavrhovali pro střelbu ostrých nábojů. Úprava tímto směrem tedy s sebou často nese významné nebezpečí katastrofického selhání zbraně. Nepovedená úprava je může činit skoro stejně nebezpečnými pro pachatele, jako pro zamýšlenou oběť.

Upravené plynovky dnes patří k základní výbavě drogových dealerů v západoevropských městech. Foto: Inside Moray.

Pro většinu těchto typů zbraní je typické využití kovů, které svou pevností neplní požadavky na střelbu ostré munice. Některé konkrétní modely se ale ukázaly jako vhodné pro úpravu na ostré zbraně, a došlo k jejich velkému rozšíření na černém trhu. V kriminálních kruzích ve většině Evropy se přitom jedná o zbraně pro ty, kdo se nemohou dostat k čemukoliv “lepšímu”, především řadové drogové dealery a začínající kriminálníky. Kromě “nižších zločinců” jsou pak tyto zbraně velmi rozšířeny v zemích s přísnou zbraňovou legislativou, kde pro jinak zákonadbalé občany existují jen velmi omezené možnosti legálního ozbrojení se.

Způsob úpravy

Nejčastější technikou úpravy poplašných zbraní je vložení kovové objímky do hlavně zbraně. Tím dojde k zesílení hlavně a také zmenšení jejího průměru. Takto jsou typicky upraveny zbraně 9mm PAK na 7,65 Browning a 8mm PAK na 6,35 Browning.

Další způsob úpravy zahrnuje kompletní výměnu hlavně. Tak dochází například k úpravě 9mm PAK pistole pro střelbu nábojů 9mm Browning.

Poslední, “zoufalou” úpravu představuje odstranění překážky v hlavni a upravení slepé munice na vystřelení projektilu, typicky ložiskové kuličky. Byť se to na první pohled může zdát jako šílené, tak testy potvrdily potenciální letálnost i takovýchto zbraní.

V případě flobertek pak jde často o převrtání průměru hlavně za účelem použití náboje .22lr.

Zločinci preferují upravené plynovky, které jsou k nerozeznání od ostrého originálu. Umarex Walther P99. Foto:armed.cz.

Upravované zbraně

Typickým představitelem těchto zbraní bývalo Tanfoglio GT 28, poplašná pistole ráže 8 mm PAK. Tato se typicky upravuje pro střelbu nábojem 6,35 Browning. Úprava těchto zbraní na ostré a jejich využití zločinci bylo tak časté, že se výrobce rozhodl zastavit jejich výrobu. Na tu ale navázaly turecké firmy, které začaly produkovat její klony – se stejným výsledkem.

Kromě toho turečtí výrobci přišli s vlastními poplašnými pistolemi jako je například Zoraki 914 a 925. Tyto zbraně, původně určené pro poplašné náboje kalibru 9mm PAK, jsou často upravovány pro ostré střelivo kalibru 7,65 Browning. Zoraki 925 se ve zločineckých kruzích stala velmi oblíbenou také díky schopnosti plně automatické střelby.

V Evropě je nejvíce těchto tureckých plynovek ve svém legálním provedení importováno do České republiky (druhé je Německo). Proč tomu tak je, a kde tyto zbraně končí, se mi nepodařilo zjistit.

Z bezpečnostního hlediska je zajímavé, že upravené turecké zbraně na střelách a nábojnicích zanechávají nekonzistentní stopy, tj. je obtížné vystřelené náboje nalezené na místě trestného činu spojit s konkrétní zbraní, případně propojit více zločinů navzájem.

“Welcome to London”. Výbava zajištěná u britského člena pouličního gangu: (1) propašovaná samonabíjecí brokovnice (v zemi jinak zcela zakázaná). (2) Ilegálně vyrobená Agram 2000 (v příštím díle). (3) Reaktivovaný Mac 10 (popsán v předchozím díle). (4) Umarex Walther P99 – upravená plynovka (v Británii zakázána i v původní podobě) (5) Upravený poplašňák Olympic (v zemi zakázaný také v původní podobě). Foto: Daily Mail.

Nejčastěji upravované zbraně dle země výrobce:

  • Německo:
    • Umarex Walther P99
    • Röhm Vektor CP1
  • Itálie
    • Bruni Olympic .380 BBM
    • Chiappa Firearms Kimar
    • Tanfoglio GT 28
  • Rusko
    • Baikal IZH-79-8
  • Turecko
    • Voltran AV Silahlari
      • Ekol Tuna
      • Special 99
      • Volga
      • Jackal Dual
    • Atak Arms
      • Zoraki 914
      • Zoraki 917
      • Zoraki 918
      • Zoraki 925
      • M2906
      • Zoraki R1

Zoraki 925 full auto plynovka s tlumičem. Foto: Atak Arms.

Fenomén konvertovaných plynovek a flobertek je přitom typický pro země s přísnou zbraňovou legislativou, kde existuje také vysoká poptávka od jinak zákonadbalých občanů, pro které je prakticky nemožné legálně se dostat ke zbrani pro osobní ochranu. Současně zde představují lehce dostupnou a levnou alternativu nelegálních “ostrých” zbraní.

Kromě západní a severní Evropy jsou takto upravené zbraně rozšířené především v Rumunsku, Bulharsku a na Ukrajině, a dále také v afrických zemích. Paradoxem je, že lehce upravitelné plynovky a expanzky se nesmějí prodávat v Turecku, které je jejich hlavním výrobcem, takže na černý trh do Turecka pronikají jako upravené pašováním z Evropy.

Z bezpečnostního hlediska tyto upravené zbraně představují riziko především pro jejich všudypřítomnost a lehkou dostupnost i bez potřeby zvláštních konexí v kriminálním světě.

V dalších dílech tohoto seriálu se podíváme na některé výrobce nelegálních ostrých zbraní, které lze koupit na černém trhu v Evropské unii.


Zdroj: Nicolas Florquin & Benjamin King, From legal to lethal: Converted firearms in Europe, Small Arms Survey, Graduate Institute of International and Development Studies, Geneva, 2018


Nelegální zbraně:


One Reply to “Nelegální zbraně V – upravené plynovky, flobertky a poplašňáky

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *