Zahraničí Zbraně

Nelegální zbraně – ilegální manufaktury mimo Evropu

Zatímco v předchozích dílech jsem se věnoval modelům ilegálních zbraní dostupných na evropském černém trhu, tak v tomto díle přinesu několik zajímavých modelů používaných zločinci především v zemích mimo Evropu.

Podobně jako u Agramu nebo nebo Luty’s SMG jde o zbraně, které jsou navrženy a upraveny pro co nejjednodušší výrobní proces. Pokud by ceny zbraní na černém trhu v Evropě v budoucnu vzrostly například v souvislosti s účinným potlačením pašování zbraní a vyřešením “slovenského problému”, tak lze očekávat, že by se tyto nebo podobné modely začaly vyrábět v nelegálních dílnách i zde.

Brazilská “Made in Israel”

Úřady v Brazílii již delší dobu narážely na 9mm Luger samopaly, které se podobaly místnímu modelu Mekanika Uru, ale nepocházely od žádného oficiálního výrobce. Některé zbraně na sobě měly napsáno “Made in Israel”, a dokonce i sériové číslo.

V roce 2017 se ale na policisty usmálo štěstí a v São Paulo se jim podařilo odhalit nelegální továrnu vyrábějící tyto zbraně.


Brazílie: uvolnění zbraňové legislativy předmětem volební kampaně


Dříve zabavená zbraň. Foto: The Firearm Blog

Zbraně zabavené v továrně. Foto: The Firearm Blog

Made in Israel a sériové číslo. Foto: The Firearm Blog

Ukrajinský cyberpunk

V lednu 2018 se policie v Oděse dostala do přestřelky s místními zločinci. Jakkoliv by se mohlo na první pohled zdát, že při více než pěti milionech nelegálních zbraní jich bude pro každého dost, tak to, co policisté na místě nalezli, ukazuje, že tomu tak zdaleka není. Což může do značné míry vysvětlovat, proč zatím z Ukrajiny nebyly zaznamenány zásadní toky ilegálních zbraní do Evropské unie, ba naopak, na Ukrajinu míří nelegálně upravené plynovky z Bulharska a Rumunska.


Ukrajina: snaha o reformu restriktivní zbraňové legislativy


Co to je, nikdo neví, každopádně to funguje. Foto: Armament Research Service

Jakkoliv to může vypadat divně, tak tímto byli zasaženi dva ukrajinští policisté. Jeden zraněním podlehl. Foto: Armament Research Service

Palestinské Carlo

Řada dílen vyrábějících nelegální zbraně funguje v Palestině. Těmto podomácku vyráběným zbraním se přezdívá “Carlo”, protože převažují zbraně inspirované modelem Carl Gustav m/45, které používají střelivo 9mm. Tyto zbraně často používají buďto zásobníky UZI, nebo podomácku upravené STANAG zásobníky, které mají uvnitř vložku pro použití nábojů 9mm.

Jde o zbraně, které izraelské bezpečnostní síly nalézají poměrně často, a navzdory svému rudimentálnímu vzhledu mají pověst účinného zabijáka izraelských policistů a vojáků.

Palestinské Carlo. Foto: Armament Research Service.

Palestinské Carlo. Foto: Armament Research Service.


Nelegální zbraně:


 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *