Zahraničí Zbraně

Nelegální zbraně – Agram 2000

Předchozí díly tohoto seriálu se věnovaly hlavním zdrojům nelegálních zbraní na evropském černém trhu. Vedle zbraní, které v určité chvíli přejdou do nelegální sféry, také existují ty, které nikdy neměly legální původ.

Zbraně pocházející přímo z nelegálních manufaktur představují malý, ale o to zajímavější fenomén. Například v Nizozemí tyto zbraně zahrnují 5% z celkového objemu policií zadržných nelegálních zbraní. Kromě řady podomácku vytvořených brokovnic nebo pistolí se na černém trhu objevují i zdařilé výtvory, které mají svou vlastní značku a kvalitou se vyrovnají produkci předních evropských zbrojovek.

V tomto díle si představíme zbraň Agram 2000 (Agram je jméno Záhřebu v němčině.)


Agram 2000 se standardním tlumičem. Foto: xdforum.

Vývoj a výroba

Agram 2000 vyvinul v průběhu balkánských válek Ivan Vugrek ve své vlastní domácí dílně v Novi Golubovec úpravou modelu dříve vyvíjeného jeho otcem Mirko Vugrekem. Vycházel přitom z italského modelu Beretta PM12 představeného v roce 1959. Číslo 2000 údajně znamená počet hodin, které Vugrek potřeboval k navržení zbraně.

Agram 2000 byl navržen s cílem umožnit co nejjednodušší výrobu během válečných podmínek a poskytnout jednoduchou, levnou a na údržbu nenáročnou zbraň především pro chorvatské milice. Zbraň byla vyráběna v řadě rodinných strojních dílen.


Rozložená zbraň. Foto:xdforum

Přestože zbraň nebyla nikdy určena pro řadové vojenské jednotky, byla v průběhu války používána také speciálními jednotkami při průzkumných a sabotážních misích. Nasazena byla během chorvatské, bosenské i kosovské války.

Zbraň je vyrobena z lisovaného plechu, přičemž méně namáhané části jsou vyrobeny z plastu. Jednoduchost designu a výroby dokládá to, že celkově zbraň obsahuje pouze 56 kovových součástek.


Agram 2002 použitý při řadě vražd v Londýně, a zajištěný policií v roce 2010. Foto: Vice.

Technické vlastnosti

Agram 2000 byl navržen pro použití náboje 9mm Luger v zásobnících UZI na 15, 22 nebo 32 nábojů. Nenabitá zbraň váží 1,8 Kg a má délku 482mm (délka hlavně 200mm).

Ovladač střelby umožňuje zajištění zbraně, střelbu jednotlivými náboji a dávkou s kadencí 800 ran za minutu. Stabilitě zbraně významně pomáhá úchyt vepředu u hlavně, i tak nicméně trpí v důsledku chybějící ramenní opěrky. Mířidla jsou odstupňovaná pro 50 a 150 metrů.

Zbraň je od počátku připravena na připevnění tlumiče. S tlumičem je její chod výrazně lepší a střelba přesnější díky sníženému zvedání hlavně.

Kvalita výroby pochopitelně kolísá v závislosti na datu a výrobci. Pro válečné kousky je typické, že zbraň po pouhých 1.000 – 1.200 výstřelech výrazně zchátrává a stává se značně nespolehlivou. Díky značné jednoduchosti nicméně jen trochu zdatný majitel dokáže poškozené součástky sám vyrobit a nahradit.


Varianty samopalu Agram. Foto: xdforum

Varianty

Kromě základní varianty 2000 se na černém trhu ještě objevuje varianta 2002, která nemá přední úchyt a má přemístěnou natahovací páku, takže může být natažena kteroukoliv rukou. Dále má jinak umístěná zadní mířidla, která jsou odstupňovaná na 50, 100 a 150 metrů.

Výroba pro černý trh

Po skončení balkánského konfliktu žádný z výrobců této zbraně nezískal licenci pro jejich výrobu, která přesto dále pokračovala. Policie zavřela ilegální výrobnu Vugreků, nicméně na Balkáně zřejmě funguje ještě několik menších manufaktur.

S ohledem na jednoduchost výroby si lze představit založení manufaktury také jinde v Evropě (podobně, jako si v posledních letech zahraniční gangy najímají české vařiče pervitinu), ale v tomto směru se mi žádný zdroj naznačující původ zbraní mimo Balkán nepodařilo nalézt.


Člen gangu v Birminghamu střílející na policejní helikoptéru. Foto: Vice

Rozšíření

Agram 2000 je v kriminálních kruzích oblíbený ze stejných důvodů jako vz.61 Škorpion – jednoduché ovládání, při použití tlumiče nízký zpětný ráz a nenáročnost umožňující užití i osobou jinak zbraní neznalou. Kromě kriminálních gangů se zbraň rozšířila také mezi islamistické extremisty. Zaznamenána byla nejen v bojích mezi drogovými gangy v Evropě, ale také na válečném poli v Iráku.

V ČR byla tato zbraň použita například při přestřelce v Praze v roce 2001.

Zdroje: xdforum, Military Factory, Military Today, Tactical Small Arms of the 21st Century, Small Arms Review.


Nelegální zbraně:




Pod čarou:

Designer původního prototypu zbraně známého jako Agram 1995, Mirko Vugrek, zemřel v roce 2006 ve věku 80 let na infarkt krátce po té, co byl policií zatčen v rámci šetření případu pašování zbraní.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *