Zahraničí

Heckler & Koch: vršící se problémy výrobce nad propastí

Sotva pro Heckler & Koch skončila sága týkající se stížností německých vojáků na útočné pušky G36, díky které firma získala přezdívku “výrobce nejhorší armádní zbraně současnosti“, objevily se pro těžce zadluženou společnost další problémy. Kromě již známých potíží s kulometem MG5 si nyní na nízkou kvalitu a nespolehlivost nových pistolí začali stěžovat němečtí policisté. K tomu přibylo stíhání několika zaměstnanců včetně vysokých manažerů ve spojitosti s nelegálním vývozem zbraní H&K do Mexika, načež společnost přijala nový etický kodex, který jí zakazuje vývoz zbraní například do Izraele.

Heckler & Koch G36. Foto: Sgt. Keith A. Stevenson, Wikimedia

Dluhy Heckler & Koch

Heckler & Koch dlouhobě bojuje s vysokým zadlužením. To se prohlubuje: na ztráty v roce 2017 společnost navázala také ztrátovým první kvartálem 2018, když při poklesu obratu na € 46,2 milionu ztratila další € 2,5 milionu. Na konci března měla firma na kontě v hotovosti posledních € 11 milionů hotovosti. Podle auditorské firmy KPMG je přežití výrobce nyní závislé na tom, zda se podaří dosáhnout plánovaných výnosů, a především velmi rychlého dlouhodobého navýšení produkce.

Podle kreditní agentury Moody’s především prodeje nové pistole VP9SK v USA zaostávají za plány, což je o to větší problém, protože H&K v souvislosti s ní investoval do nové továrny v Americe.

Zatímco určitou naději dává vítězství H&K v tendru na dodávku nových zbraní pro francouzské ozbrojené složky a víra v to, že H&K dostane šanci nahradit “nejhorší pušku” G36 u německé armády, tak z Berlína se ozvaly stížnosti na SFP9 nově dodávané místní policii.

Zdroj: Die Welt

SFP9 kritizovaná policisty jako nepřesná a nespolehlivá

Instruktoři Berlínské policie shledali závažné vady u nově dodávaných pistolí Heckler & Koch SFP9. Pistole je podle nich nepřesná a trpí vypadáváním zásobníků během střelby. Celkem by měl H&K dodat jen policistům v Berlíně 24.000 těchto zbraní, přičemž společnost počítala také s budoucími dodávkami pro další spolkové země.

Předseda německých policejních odborů Bodo Pfalzgraf k tomu dodal, že je štěstím, že se podařilo nedostatky zbraně odhalit hned v počátku (narozdíl od armádních G36), protože jinak by policisté dostali vadné pistole. H&K se k problému pro německé noviny odmítl vyjádřit.

Zdroj: Focus Online

Heckler & Koch SFP9. Foto: ProductOfSpain, Wikimedia

Trestní řízení se šesti zaměstnanci

V květnu byl ve Stuttgartu zahájen soud se šesti zaměstnanci H&K, kteří jsou obviněni z nelegálního vývozu 4.500 pušek G36 a dalších střelných zbraní do částí Mexika zmítaných nepokoji. Zbraně měly být vyvezeny v letech 2006-2009 navzdory německému vládnímu zákazu vývozu.

Podle veřejnoprávního vysílatele SWR byly tyto zbraně mimo jiné použity k zavraždění 43 studentů při incidentu v roce 2014 (k tomu blíže v článku Mexiko I: nejvražednější rok v historii).

Zdroj: BBC

Nový etický kodex

Patrně také v souvislosti s “mexickou kauzu” Heckler & Koch přijal v průběhu roku 2017 nová etická pravidla, podle kterých se zavázal přestat vyvážet a licencovat zbraně do zemí s nízkým demokratickým standardem či vysokou korupcí. Společnost tak nově zbraně ani nenabízí potenciálním klientům například v Izraeli a dalších blízkovýchodních zemích. Zda-li toto opatření zvýší prestiž společnosti natolik, aby vyrovnalo výpadek prodejů, si můžeme jen domýšlet.

Zdroj: Guardian

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *