Zahraničí

Německo: demonstroval proti Merkelové, přišel o zbraně

Padesátisedmiletému Němci byly zabaveny legálně držené zbraně po té, co se zúčastnil demonstrace proti Angele Merkelové v Hamburku.

Demonstrace “Merkel muss weg” v Hamburku, 26.3.2018. Zdroj: news-photo.de

Dotčený lovec a sportovní střelec legálně vlastnil celkem 12 zbraní. Po účasti na demonstraci 26.3.2018 proti německé kanceléřce přišel jak o zbraně, tak i o své zaměstnání u policie (nebyl policistou, ale zaměstnancem řešícím špatné parkování).

Podle policie bylo s dotčeným mužem již dříve vedeno na téma jeho politických názorů několik pohovorů, avšak tyto byly zjevně neúspěšné. Policie tvrdí, že muž měl názorově blízko k Reichsbürge, tzv. “Říšským občanům”, kteří neuznávají současné německé ústavní zřízení.

Reichsbürge, podobně jako některé další skupiny německých obyvatel (kromě Reichsbürge např. členové řady motocyklových klubů), jsou na seznamu nespolehlivých občanů, vůči nimž Německo v posledních letech výrazně přitvrdilo, v rámci čehož jsou jim mimo jiné také hromadně odebírány zbrojní průkazy.

Zdroj: Hamburger Morgenposten


Souvislosti: Vydávání povolení k držení zbraní je v Německu založeno na správním uvážení rozhodujícího úředníka. To umožňuje německé vládě určovat, které skupiny obyvatel jsou pro držení zbraní považovány za nespolehlivé. Zavedení správního uvážení navrhuje Ministerstvo vnitra ČR pro držení nově zakázaných zbraní v rámci implementace zákazové směrnice, blíže v článku Implementace, díl 1. Nově zakázané zbraně.


Německo

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *