Zahraničí

Richard Childress: zbraňový aktivista zahnal ozbrojené lupiče

Hoplofobové často držitele zbraní obviňují z paranoie, zejména v souvislosti s problematikou skrytého nošení zbraní na veřejnosti. Přitom však netuší, že jedním z témat ve zbraňové komunitě je také otázka rychlé dostupnosti zbraní v rámci vlastní domácnosti. Přesněji nejen jejich snadné dostupnosti pro případ násilného vloupání, ale přímo nošení zbraně doma.

Ovšem to, že jste paranoidní, ještě neznamená, že po Vás nejdou. Richard Childress se o tom mohl přesvědčit 17. prosince 2017 .

Richard Childers. Foto: NRA.
Richard Childers. Foto: NRA.

Předvánoční vloupání

Richard Childress patří k legendám NASCAR a je také členem nejstarší americké lidskoprávní organizace NRA (zaměřené na právo držet a nosit zbraně), v níž zastává mimo jiné post místopředsedy odnože zaměřené na otázky související s lovem.

V průběhu podzimu roku 2017 Childress začal nosit pistoli Smith & Wesson M&P 40 Shield také ve svém domě. Manželce se to zdálo trochu divné: “Proč prosímtě nosíš zbraň úplně všude, i když jsi doma?” Childresse ale neobměkčila: “Miláčku, nevíš, v tuhle roční dobu se může stát cokoliv. Lidi jsou schopni dost šílených věcí.

To ještě nevěděl, že v tu dobu si už jejich dům vyčíhla trojice nelegálně ozbrojených lupičů, kteří si velmi detailně naplánovali násilné vloupání.

17. prosince 2017 večer Childressovi zapli domácí alarm a odebrali se ke spánku. Tři lupiči mezitím přelezli přes plot, rozbili bezpečnostní kameru a uklidnili hlídacího psa. Oblečeni v černém a s maskami na obličejích se uvelebili na zahradě a čekali, až jejich oběti usnou. Pak patnáct minut obcházeli dům a nakukovali dovnitř okny.

Zločinci nelegálně ozbrojení dlouhými zbraněmi (včetně brokovnice a pušky ráže .308, které ukradli při jiném vloupání) rozbili okno v přízemí, které nebylo napojené na alarm, a následně vstoupili dovnitř. Tam se připojili na bezpečnostní systém a pokusili se alarm odpojit. Jakkoliv vše detailně naplánovali, netušili, že Childress o pár týdnů dříve do bezpečnostního systému nainstaloval nový firewall, přes který se jim nepodařilo dostat.

Foto: NRA.
Foto: NRA.

Childress zasahuje

Hluk, který způsobila snaha zločinců o vyražení vnitřních dveří, probudil Childresse. Přestože měl v místnosti připravenu také AR 15, v polospánku automaticky sáhnul po pistoli S&W a jal se zjistit, co se děje. Při opuštění ložnice spustil alarm a vyběhl ven.

Trojice zločinců se mezitím také dostala ven a byla od Childresse přibližně 50 metrů daleko. Jakmile si Childress všiml zbraní v jejich rukou, vyprázdnil jejich směrem rovnou celý zásobník. Následně zaběhl zpět dovnitř, vzal revolver S&W .45 a vystřelil další dva varovné výstřely, ponechávaje si 4 náboje ve válci pro případ, že by zločinců bylo v domě více.

Pachatelé byli zatčeni o několik dní později, když se pokoušeli prodat věci ukradené při jiném vloupání. Během řízení přiznali, že vloupání k Childressům pečlivě plánovali. Chtěli je zajmout a donutit k vydání peněz. Childress k tomu dodává:

Všichni dobře vědí, že po podobných násilných vloupáních nezůstávají svědci. Takže je jasné, že mě a ženě přišli opravdu ublížit.

Ve vězení si pachatelé posedí nejméně do roku 2023.

Zdroj: NRA


Související:

One Reply to “Richard Childress: zbraňový aktivista zahnal ozbrojené lupiče

  1. U nás už by se po nich střílet nemohlo, byli totiž na útěku a obránce by čelil možná horšímu soudnímu verdiktu, než zločinci.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *