Zahraničí

Slovensko: Ruský dealer ze slovenských “flobertek” uvařil 737 ostrých zbraní pro berlínské podsvětí

Slovensko se po roce 2012 stalo masivním zdrojem zbraní na černém trhu v Evropské unii. Zločinci využívali místních nedostatečných standardů úpravy ostrých zbraní na znehodnocené nebo plynové. Legálně si je koupili na Slovensku a následně je poměrně jednoduše uváděli zpět do plně funkčního stavu. Použití jedné takové zbraně při teroristickém útoku v Hypercacher se následně stalo záminkou Evropské komise pro návrh novely výrazně omezující legální civilní držení zbraní.

Slovenská tradice nyní pokračuje prostřednictvím konverzí na náboje typu flobert.

Slovenský standard

Tématu konverzí užívaných zločinci jsem se věnoval v několika článcích. V prvé řadě je nutné porozumět tomu, že existují dvě naprosto odlišné problematiky konverzí:

  1. Zbraně, které byly původně vyrobeny jako expanzní (makety střelných zbraní) a zločinci si je upravují pro střelbu méně výkonnými ostrými náboji. Typicky jde o výbavu “nižších” zločinců (dealerů, členů gangů, apod.) v západoevropských městech. Jelikož plynovky nejsou konstruovány na tlaky vznikající při výstřelu ostrého náboje, u těchto konverzí vždy hrozí katastrofální selhání zbraně ohrožující jejich držitele.
  2. Původně ostré zbraně, které byly upraveny tak, aby ztratily původní funkčnost, ať už znehodnocením nebo úpravou na střelbu poplašnými náboji či náboji flobert. Nedostatečně upravené zbraně pak zločinci jednoduše nelegálně upravují zpět do funkčního stavu. V rukou pak mají plnohodnotnou střelnou zbraň. Problémy v tomto směru měli v 70. letech v Německu, v 90. letech v Británii, po roce 2005 v Rakousku a po roce 2012 skrze Slovensko v celé Evropské unii.

Současně je dobré vědět, že:

  • Častou novinářskou lží je tvrzení, že tyto zbraně byly použity při teroristických útocích v Charlie Hebdo a v Bataclanu. Ve skutečnosti byly při téměř všech útocích použity zbraně propašované z Balkánu, které v EU nikdy nebyly na legálním trhu. Výjimku představuje útok v Hypercacher.
  • Není to tak dávno, co někteří novináři bili na poplach ohledně tureckých plynovek, které jeden bristký zločinec koupil v ČR a následně je upravoval na ostrou střelbu. Samozřejmě přitom novináři křičeli “Bataclan” a “Charlie Hebdo”. Kromě bodu výše k tomu lze doplnit, že šlo o konverze prvého typu, tedy při střelbě ohrožující i samotné zločince.

Ruský zbrojíř na trase Slovensko – Berlín

Padesátiletého ruského občana jménem Ruslan Dzhabrail A. znalo německé podsvětí pod přezdívkou “bouchačkový král”. V současnosti sedí ve vazbě a odmítá vypovídat v případu, ve kterém měl podle státního zastupitelství berlinským zločincům prodat nejméně 737 nelegálních zbraní.

V období po dubnu 2016 měl obviněný uskutečnit nejméně 40 cest do slovenského města Nitra, kde nakupoval především pistole značky Glock upravené “slovenskou cestou” na flobertky. Výroba a prodej těchto flobertek se staly živobytím řady Slováků po té, co došlo k změně legislativy týkající se plynovek a znehodnocených zbraní.

Původně standardní pistole Glock vyžadující držení zbrojního průkazu byly na Slovensku upraveny na střelbu náboji flobert. Jako takové byly prodávány komukoliv staršímu 18 let, včetně ruského občana, který je kupoval po desítkách a následně v automobilu – zřejmě skrz Českou republiku – převážel do Berlína. Zatímco slovenský úpravce měl u těchto zbraní marži v řádu několika stovek euro, bouchačkový král pistole, které jinak jako legální stojí kolem € 700 (viz standardní ceny ostrých Glocků) po zpětné úpravě na ostrou střelbu prodával za € 2.700.

Zdroj: Bild.de, Welt.de

Stačí trochu povařit a z flobertky máte Glocka nebo Grandpowera

Některé zbraně jsou přitom údajně na střelbu náboji flobert upravovány způsobem, že pro uschopnění v původním režimu je stačí pouze povařit v hrnci. Fungují totiž na bázi vložných redukcí, které jsou do originální zbraně vlepeny. A toto lepidlo se při povaření uvolní. “Bouchačkový král” se tak hlavně musel umět točit kolem plotny.

Některé typy konverzí sice vyžadovaly výměnu i celých součástek (převodník středového zápalu na okrajový), nejen “rozlepení”. Náročnost výměny ale německá policie přirovnala k “legu pro šesti až osmileté děti”, což jistě pro padesátiletého ruského nelegálního zbrojíře nepředstavovalo zásadní problém. Přiznám se, že jsem žádnou takovou zbraň nerozebíral ani nevařil, v souvislosti s čímž odkazuji na komentáře celé řady naštvaných Slováků k loňskému článku.

Slovensko, zase to Slovensko

K vyřešení reálného problému konverzí nedostatečně znehodnocených zbraní a plynovek (nikoliv “flobertek”) se slovenské úřady rozhoupaly po letech vědomé pasivity, až když se po zneužití teroristou v Hypercacher staly tématem pro Evropskou komisi.

V souvislosti s flobertkami mezi slovenskými držiteli legálních zbraní kolují konspirační teorie o tom, že úřady v tomto ohledu nic nedělají cíleně (2020 se blíží). Slovenský zbraňový aktivista, který si nepřeje být jmenován, k tomu pro zbrojnice.com dodal: “Policie a úřady o tom vědí, ale je jim to jedno.

České souvislosti

Také u nás jste se v minulosti mohli setkat se snahami o zavedení podobných “flobertek” na trh. To mělo být mimochodem jedním z témat rozhovoru, který pro zbrojnice.com přislíbil v dubnu současný ministr vnitra Jan Hamáček a který doposud nebyl poskytnut (k dalším palčivým tématům patří pravidla užití granátometů ve výzbroji PČR proti českým občanům).

Původně tento problém mělo řešit vládní nařízení, kolem něhož někteří neznalí aktivisté uspořádali loni v září bezprecedentní povyk. Po té, co byl návrh nařízení stažen, problém přetrvává, byť zdaleka ne v rozsahu, který lze sledovat na Slovensku.

Nadšení Českého úřadu pro zkoušení zbraní a střeliva kategorizovat potenciálně nebezpečné konverze jako “D” zbraně totiž usilovně brzdí policie. Zda-li tato ne zcela spolehlivá administrativní přetahovaná přinese kýžený výsledek, zatím není známo. Koncepční řešení je každopádně po stažení návrhu vládního nařízení v nedohlednu.


Originální flobertky

Kromě profesionálních konverzí jsou nyní na trh uváděny také originální flobertkové verze ostrých zbraní (např. Chiappa Little Badger) a také plynovek. U těch by ale úprava na výkonné střelivo bez úplného nahrazení hlavních částí zbraně, které nejsou volně prodejné, neměla přicházet v úvahu.


Nelegální zbraně:

One Reply to “Slovensko: Ruský dealer ze slovenských “flobertek” uvařil 737 ostrých zbraní pro berlínské podsvětí

  1. Takže konverze glocků na flobertky, u kterých je původní hlaveň netknutá. Jsem to jen já, nebo vám to taky příjde spíš jako nepraktický flobertkový adaptér pro zbraň kat.B, než jako konverze?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *