Fact check

Fact check: Češi vyzbrojují zločince v západní Evropě, Blisty/Guardian

18. listopadu vyšla v Britských listech noticka “Jak se vraždí v západní Evropě zbraněmi prodávanými z Hlučína“, která byla shrnutím článku z téhož dne zveřejněného v britském deníku The Guardian. Zprávu následně převzala ČTK a většina mainstreamových médií. Podle článku Guardianu se západoevropské gangy vyzbrojují původně tureckými plynovkami a flobertkami, které nelegálně upravují na “smrtící automatické zbraně” po té, co si je nechají zaslat poštou z České republiky. Podívejme se, jak se věci opravdu mají.

Foto: Mirror
Foto: Mirror

1. Charlie Hebdo

Nepodepsaný autor BL neodolal tomu, aby hned do druhého odstavce převzal v původním článku hluboko utopenou větu ohledně užití “takovýchto zbraní” při útoku v Charlie Hebdo.

Toto opakované lživé tvrzení je příkladem až neuvěřitelné novinářské nekompetence, jehož původ jsem popsal ve zvláštních článcích: Fact check: zbraně teroristů v Charlie Hebdo a Fact check: české zbraně v rukou teroristů.

Ve zkratce: francouzská policie potvrdila, že při útoku v židovském hypermarketu Hypercacher byly použity pušky vz.58, které se skrz policejní operaci zaměřenou na sledování černého trhu se zbraněmi k pachateli dostaly úpravou nedostatečně znehodnocených slovenských zbraní. Novinářským kolečkem se z toho staly zbraně postupně použité “v Paříži”, a následně také “v Charlie Hebdo”, kde byly ve skutečnosti použity původně jugoslávské zbraně Zastava M70. Jejich cestu do Francie žádný zdroj autoritativně nedoložil, přičemž se předpokládá, že jde o zbraně propašované z Balkánu.


Související: Původ zbraní použitých teroristy v Evropské unii


2. Nelegální rekonverze a nelegální konverze jsou naprosto odlišné problémy

Co se týče problematiky nelegálních konverzí, je nutné vnímat tyto odlišné zdroje:

  • A) Původně ostré zbraně, které byly nedostatečně přeměněny na znehodnocené, expanzní či flobertové zbraně. Jejich zpětnou úpravou kriminální prostředí získává plně funkční zbraň mající charakteristiky vojenského originálu. K tomu blíže v článku: Nelegální zbraně III – nedostatečné konverze
  • B) Originální plynovky, poplašňáky a flobertky, které nikdy nebyly navrženy pro ostrou střelbu (tj. jejich výrobní materiály pro ni nejsou uzpůsobeny). Jejich úpravy pro ostrou střelbu z podstaty představují nebezpečí zásadního selhání zbraně se zraněním i pro samotného střelce. K tomu blíže v článku: Nelegální zbraně V – upravené plynovky, flobertky a poplašňáky

Zbraně uvedené výše ad. A) především slovenského původu byly v ČR vždy považovány za ostré a jejich koupí ze Slovenska by se Čech vystavil nebezpečí trestního stíhání. K tomu blíže v článku Fact check: české zbraně v rukou teroristů.

3. V ČR s těmito zbraněmi nejsou problémy v jejich původní podobě

“Zbraně” ad. B) jsou dle české legislativy zbraněmi kategorie D, tj. jediným předpokladem pro jejich držení je plnoletost (nevyžadují zbrojní průkaz).

Toto zařazení vychází z poznání, že tyto “zbraně” nepředstavují větší bezpečnostní riziko než průměrné kladivo. Tj. jejich největší nebezpečí spočívá v tom, že by se jimi někdo mohl pokusit někoho umlátit, jen by se přitom nadřel více, než třeba s válečkem na těsto.

Jejich snadná dostupnost pro kriminální element v České republice má naopak velmi pozitivní efekt. Grázlové, ať už chtějí vyloupit banku, přepadnout benzinovou pumpu, nebo si zvýšit sebevědomí při střílení pistolí z okna na řidiče, jejichž styl jízdy se jim nelíbí, právě po těchto zbraních nejčastěji sahají pro jejich snadnou dostupnost. To má dva blahodárné dopady: nevzniká poptávka po nelegálních ostrých zbraních u těch, kteří je drží jako placebo gangsterský statusový symbol. Další, pro které jde čistě o nástroj k činu, a na vzhledu pistole jim záleží méně, díky jejich dostupnosti nesahají po nožích.

Srovnejme si totiž nejhorší možný dopad jejich standardního použití při přepadení:

  • plynovka – nepříjemné štípání očí a výtok hlenu z nosu,
  • expanzní zbraň – pískání v uších, možné poškození sluchu,
  • flobertka – povrchové zranění na úrovni odpovídající zásahu kuličkou z praku (ve všech třech případech také možné poškození zraku při použití přímo proti oční bulvě),
  • nůž – krvácivé zranění, potenciálně smrtelné.

4. V ČR neexistuje problém s nelegálními konverzemi

Na rozdíl od zemí západní Evropy v ČR nemáme výraznější problém s nelegálními konverzemi těchto zbraní na ostré.

Jak je popsáno v článkuNelegální zbraně V – upravené plynovky, flobertky a poplašňáky, tak v zásadě existuje několik cest:

  • úprava výměnou hlavně na 9mm Browning – nejslabší náboj ještě doporučovaný pro sebeobranu (tj. nejnebezpečnější z možných konverzí)
  • úprava převrtáním hlavně a vložením kovové vložky ze silnějšího kovu, a to na 7,65mm Browning nebo 6,35mm Browning
  • úprava flobertek na náboje .22 LR
  • jednoduchá úprava odstraněním přepážky v hlavni a upravením slepé munice na vystřelení ložiskové kuličky

Podle zdroje z bezpečnostních složek byly podobné konverze dříve českými policisty zajišťovány ve vietnamském kriminálním prostředí, což se dnes již neděje.

Podobné nelegální konverze tak zůstávájí doménou domácích kutilů nemajících zbrojní průkaz a policie na ně přijde v souvislosti se zraněními, která si sami způsobí při pokusu vystřelit ostrý náboj. Jak je uvedeno v bodě 2B výše, zbraně jsou vyráběny z kovů, které nejsou připraveny pro tlaky vznikající při výstřelu ostrého náboje.

Foto: Evening Standard
Foto: Evening Standard

5. Jak velký je to problém v Británii?

Zajímavým prvkem článku v Guardianu je mlžení. Tu zmínka o Charlie Hebdo, tam zmínka o tom, že “flobertka je potenciálně letální i ve své původní podobě” (nezmiňují, zda-li mají na mysli při použití místo kladiva, či při střelbě, takže to nebudu zpochybňovat).

Při existenci 750 organizovaných gangů a faktu, že tyto “zbraně” jsou v Británii nelegální i ve své původní podobě, je zřejmé, že z hlediska policie půjde o problém. O to větší, když naprostá většina místních policistů zbraně nemá, a pokud na ně někdo střílí na ulici, tak jednak nemohou tušit, že jejich směrem nelítají střely, a současně ani nemají jak palbu opětovat. Nezbývá jim než utéct nebo se v rizikové čtvrti vůbec neukázat, což kriminálníci jistě vědí a zneužívají, jako je popsáno například v článku: Zimbo: střelba v Birminghamu každý den.

Jak velkou hrozbu ale reálně představují tyto konverze? Je zřejmé, že ani v “našem” světě, kde se po ulicích dennodenně pohybují desetitisíce civilistů legálně ozbrojených zbraněmi mnohem výkonnějších ráží, by nikdo z nás nechtěl čelit možnosti setkání se zločincem střílejícím byť i jen ložiskovou kuličku, neřku-li nejtypičtější “konverzní” střelu 7,65mm Browning.

Článek z Guardianu nicméně obsahuje odstavec, podle nějž

Mezi květnem 2017 a květnem 2018 byly nelegální konverze slepých nebo flobertových zbraní [v Británii] použity při 99 zločinech, včetně jedné vraždy.

Aha! Tak proto ona lživá zmínka o Charlie Hebdo! V Anglii a Walesu mají 6.375 “zbraňových” trestných činů ročně, 709 vražd ročně. Ale Češi jsou ten problém! Protože teroristi!

Píšou to přece v Guardianu, tak to musí být pravda…

6. Řešení – tureckou plynovku už si jen tak nekoupíte

Podle dobře obeznámeného zdroje z prostředí bezpečnostních složek se jako nejrychlejší řešení situace s přeprodejem tureckých plynovek, poplašňáků a flobertek nyní připravuje zpřísnění jejich dovozu ze zemí mimo EU. Nepůjde o úplný zákaz, ale o významný nárůst byrokracie, což bude mít za následek nárůst ceny a výrazně sníženou ochotu českých prodejců je zasílat dále do zahraničí, včetně Velké Británie.

Výhledově se předpokládá povinná registrace těchto “zbraní” a de facto znemožnění jejich bezformálního přeprodávání do zemí EU.

7. A zase ta Evropská komise!

Jak jsem psal v řadě dřívějších článků (např. Implementace zbraňové směrnice nemá nic společného s bojem proti terorismu), tento problém je na evropské úrovni znám velmi dlouho. Bohužel Evropská komise se soustředila na boj proti legálním držitelům zbraní, namísto omezování černého trhu s nelegálními zbraněmi a podobnými nelegálními konverzemi.

Nezbývá tedy než dodat, že podle zákazové směrnice měla Evropská komise uloženo za úkol přijmout pravidla týkající se plynovek a poplašných pistolí do 14. září 2018, avšak do dnešního dne tak neučinila (k tomu blíže v článku: Nařízení o expanzních zbraních a potřeba nové věznice pro reenactery).

8. A co to má společného s legálním držením (ostrých) zbraní v ČR?

Nic.

Ale stejně tomu dávám den, maximálně pět, než nějaký český novinář onu spojitost najde a napíše článek, že problém je důkazem o potřebě omezit legální držení zbraní v Česku.


Velká Británie:

One Reply to “Fact check: Češi vyzbrojují zločince v západní Evropě, Blisty/Guardian

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *