Čestná zmínka

Čestná zmínka: Inyat Kassam & Peter Bonde (boj proti teroristům ve Westgate VIII)

Inyat Kassam byl 21. září 2013 zrovna na střelecké soutěži v Nairobi, Keni, když mu kolem poledne zazvonil telefon. Od volajícího, který prosil o pomoc, se dozvěděl, že v obchodním centru Westgate probíhá střelba. Kassam se ptal na podrobnosti, ale bylo mu jen řečeno, že je slyšet mohutná palba a volající se příliš bojí, než aby ze svého úkrytu zjišťoval podrobnosti.

Útok ve Westgate

Kassam zavěsil a přítomným střelcům řekl, že ve Westgate nejspíš probíhá teroristický útok. V té chvíli si většina myslela, že jde pouze o loupežné přepadení. Kassam ale dal na svou intuici, že věc je mnohem vážnější. Neměl čas vysvětlovat podrobnosti, vyzval ostatní, ať se k němu přidají a rozběhl se k autu. Do auta s ním nastoupil další střelec Peter Bonde.

Zatímco Kassam řídil, Bonde po telefonu získal další informace. Po celou dobu se jim oběma snažili dovolat známí, kteří se schovávali na různých místech uvnitř Westgate. Když bylo jasné, že jde o teroristický útok, začal Bonde obvolávat policejní stanice a taky nemocnice v okolí, aby bezpečnostní složky na situaci adekvátně zareagovaly.

Po příjezdu na místo Kassam zůstával v telefonickém kontaktu s jedním z civilistů chycených v pasti obchodního domu. Na prostranství před Westagate bylo ticho a žádný pohyb. Lidé schovávající se v autech a za auty se neodvažovali pohnout, protože nikdo přesně nevěděl, kde se nacházejí teroristé.

Policisté s rozkazem čekat na zásahovou jednotku

Další civilisté a několik policistů pomohli evakuovat osoby schovávající se mezi automobily před obchodním domem. Mezitím policejní velitel, který byl stále v domnění, že jde pouze o loupežné přepadení, vydal rozkaz vytvořit koridor kolem Westgate, nevstupovat dovnitř a vyčkat na příjezd zásahové jednotky.

U vchodu do centra potkávali první zraněné, kterým pomáhali dostat se ven. Zevnitř létaly střely, tak se stáhli a pokoušeli se před vchod zaparkovat několik aut, aby jimi zaclonili výhled na projíždějící sanitní vozy.

Kassam křičel na policisty, aby šli dovnitř, a když nereagovali, chtěl vyrazit sám. Další ozbrojený civilista, který se k nim na místě přidal, ho chytil za rukáv a zastavil: “Nemůžeš tam jen tak vběhnout. Musíme vymyslet plán, zastav se na chvíli!

Zatímco většina policistů se držela rozkazu, Kassam se rozeběhl po nájezdové rampě do druhého patra parkoviště. Bonde a třetí muž jej následovali.

Na parkovišti se jim zjevila pekelná scéna. Když tam dříve vtrhli teroristé, zrovna zde probíhala dětská kuchařská soutěž. Oběti ležely v kalužích krve všude kolem.

Když prošli parkovištěm, tak se zastavili u vchodu dovnitř centra.

Kassam si uvědomil, že ten den nejspíš zemře. Jeho odhodlání nepolevilo.

Zásah uvnitř centra

Kassam, Bonde a třetí muž společně vešli do centra, kam se již dříve i po nich dostalo několik dalších ozbrojených civilistů a policistů ignorujících rozkazy.

Postupně procházeli obchody, kavárny, kino a další místnosti a vyzývali schovávající se osoby, aby pod jejich ochranou urychleně zamířily k východu.

Při vstupu člověk nikoho neviděl, všichni se schovávali. Vždycky jsem řekl v angličtině a swahilštině a případně i dalších jazycích, že jsme přišli pomoct, ať se nebojí ukázat, že jim pomůžeme utéct. (I. Kassam)

Nevěděli, jestli se mezi civilisty nesnaží skrýt teroristé. Pokud to šlo, tak je rychle prohledali, jinak je instruovali, aby utíkali pryč s rukama nahoře.

U jednoho z obchodů došlo k absurdní scéně. Zatímco se kolem střílelo, tak se osoby zpoza zamčených skleněných dveří dožadovaly, aby jim Kassam ukázal svou občanku či zbrojní průkaz. Kassam na ně nejprve zakřičel, že přece musí vidět, že jim nepřišel ublížit, vždyť by přece mohl prostě projít sklem. To je neobměkčilo, takže Kassam musel rychle hledat průkazku, kterou jim pak ukazoval přes sklo.

Bezpečí bylo středobodem celého dne. Cokoliv jsme udělali, jsme dělali s rozmyslem. Pohybovali jsme se pomalu a dávali pozor na bezpečí evakuovaných osob. Proto jsme je taky vedli podél zdí, které byly mimo výhled teroristů. (P. Bonde)

Proud zachraňovaných nebral konce

Pokaždé, když jsme pomohli utéct lidem z obchodu, tak jsme se vrátili k následujícímu obchodu a tím se dostávali blíž a blíž teroristům. Pořád jsem si říkal: Už jen jeden obchod. Už jen jeden. To je co nás hnalo vpřed. Ještě zachráníme jeden život. A další život. A ten počet se pořád jen zvyšoval. Dokud jsme neskončili. Ani nevím, kolik bylo hodin. Westgate jsme opustili kolem deváté. (I. Kassam)

Inyat Kassam, Peter Bonde, další nejméně půltucet ozbrojených civilistů a podobný počet policistů ignorujících rozkazy, toho dne pomohli utéct stovkám osob snažících se různě po centru schovat před teroristy. Podle pozdějších odhadů takto zachránili na 600 životů.

Zachránění lidé, kteří marně čekali na zásah policie, ještě dlouho poté odmítali uvěřit, že žijí jen díky zásahu několika civilistů legálně držících zbraně. Mysleli si, že je zachránilo tajné elitní komando z Izraele či nějaké západoevropské země.

Zásah policie

První koordinovaná policejní akce v centru začala až v 15 hodin, když do něj vstoupila zásahová jednotka o deseti mužích.Teroristé z islamistické organizace Aš-Šabáb ale byli extrémně těžce vyzbrojeni (kromě útočných pušek měli také bezzákluzové dělo) a boje s nimi trvaly další dva dny. Teroristé byli poraženi až po té, co se na místo podařilo letecky dostat elitní vojenskou jednotku, která se v té době nacházela v Somálsku. Při finální bitvě došlo k tak masivnímu poškození části obchodního centra, že se celá tato sekce zřítila.

Než byli vyhnáni, stačili pachatelé zavraždit 67 a zranit 175 osob.

Zdroj: citizen.co.ke

Inyat Kassam

Inyat Kassam je původem z Izraele. Je střeleckým instruktorem a učí také boj zblízka v rámci své společnosti Elite Defense. Nechal se slyšet, že se soustředí na to, aby další lidé měli v podobné situaci možnost se bránit a zachránit co nejvíce životů.

Kassam podobně zasáhl také při teroristickém útoku v Nairobi v roce 2019, kdy se opět vyznamenal záchranou celé řady životů. Tomuto zásahu se v sekci čestná zmínka bude věnovat zvláštní článek.


Související: Teroristický útok v Bataclanu představuje argument pro legální civilní držení zbraní, ne proti němu


Seriál článků: Hrdinové z Westagate:

Zásahy ozbrojených civilistů:

Příklady teroristických útoků, při nichž proti pachatelům zasáhli ozbrojení civilisté:

Příklady útoků ve školách, při nichž proti pachatelům zasáhli ozbrojení civilisté:

Příklady útoků v modlitebnách, při nichž proti pachatelům zasáhli ozbrojení civilisté:

Příklady útoků v nákupních centrech, restauracích a jiných veřejných místech, při nichž proti pachatelům zasáhli ozbrojení civilisté:

Příklady zásahů ozbrojených civilistů k záchraně členů bezpečnostních složek:

Příklady zásahů ozbrojených civilistů při násilném přepadení v obydlí

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *