Čestná zmínka

Čestná zmínka: Joseph Robert Wilcox † (odpor proti pachateli útoku v obchodním centru v Las Vegas)

Joseph Robert Wilcox 8. června 2014 před polednem s kamarádem vracel rozbitý modem ve Wallmartu v Las Vegas, když do obchodu vrazil muž s pistolí, který vystřelil do stropu a začal křičet “tohle je revoluce“.

Joseph Robert Wilcox

31letý Wilcox byl tou dobou nezaměstnaný a přemýšlel, že by se mohl přidat k policii. Matka mu to vymlouvala: “Je to nebezpečná profese, nechci, aby ke dveřím přišli dva příslušníci oznámit, že jsi padl ve službě.

Wilcox byl spíše tiché povahy a dokázal se odvázat pouze v úzkém rodinném kruhu a jakožto odhodlaný zastánce civilního držení zbraní také při častých návštěvách střelnice se svým bratrem.

Již delší dobu držel povolení ke skrytému nošení zbraně, ale rozhodně nepatřil k pravidelným nosičům. Zbraň, kterou si pořídil na obranu, s sebou mimo domov většinou nebral. Podle jakého klíče se rozhodoval, kdy si zbraň vzít, se už nedozvíme. Ten den ji každopádně měl u sebe.

Perfektní taktický postup doplatil na skrytou přítomnost pachatelova komplice

Wilcox svému kamarádovi přikázal, aby co nejrychleji opustil obchod. Sám tasil zbraň z pouzdra a opatrně se mezi stojany začal přibližovat k pachateli. Vyhlédl zpoza rohu, vyšel pachateli do zad a s namířenou zbraní mu přikázal, aby se vzdal.

Netušil, že několik chvil po pachateli do obchodu vešla také jeho manželka. Zatímco pachatel na sebe střelbou a křikem přilákal veškerou pozornost, manželka poblíž nenápadně tlačila nákupní vozík.

Ve chvíli, kdy Wilcox konfrontoval pachatele a přikázal mu odložit zbraň, pachatelova manželka, kolem které Wilcox prošel, vytáhla zpoza opasku zbraň a střelila jej do zad. Wilcox padl na zem a vzápětí zraněním podlehl.

Nelegálně ozbrojení nacisté vraždící policisty

Dvojice pachatelů svůj útok začala o několik chvil dříve v přilehlé restauraci. Zde zavraždili dva policisty, kteří zrovna obědvali. Na jejich těla položili vlajky se svastikami.

Při následujícím vyšetřování vyšlo najevo, že pachatelé byli v místě svého bydliště známí šířením neonacistické propagandy a obdivem k vrahům z Columbine. Více ke copycat efektu v článku: Masové vraždy 3-5 – vražedná subkultura a intervence. 

Zatímco pachatel byl několikrát odsouzeným recidivistou a byl ozbrojen nelegálně, jeho manželka neměla záznam v trestním rejstříku.

Zásah policie

Zasahující policisté pachatele obklíčili, přičemž během přestřelky ženu postřelili do zad. Ve chvíli, kdy policie čekala na příjezd zásahové jednotky, pachatelka zastřelila manžela a následně spáchala sebevraždu.

Než byli zastaveni, stačili pachatelé zavraždit tři osoby. Nikdo další nebyl zraněn.

Zdroj: USA Today, NBC News, Heavy.com, Review Journal, LA Times, KTVN

Výjimečná situace

Z 250 případů aktivních střelců, které FBI vede ve svých statistikách mezi lety 2000 a 2017, bylo vícero pachatelů pouze ve čtyřech incidentech.

Zbraňová legislativa v Nevadě

Ústavní zakotvení

Článek 1 odst. 2 nevadské ústavy stanoví: “Každý občan má právo držet a nosit zbraně pro bezpečnost a obranu, k oprávněnému lovu a pro rekreační účely a pro další zákonné účely.

Skryté nošení zbraní

Nevada prošla poměrně dynamickým vývojem pokud jde o možnost zákonadbalých občanů skrytě nosit zbraně pro sebeobranu:

  • Do roku 1867 toto legislativa neomezovala.
  • V letech 1867 – 1871 bylo skryté nošení zbraní zakázáno.
  • V roce 1903 byl opět přijat zákaz skrytého nošení, přičemž od roku 1973 občané mohli nabýt povolení k skrytému nošení zbraně. Povolení byla nenároková a zcela v diskreci místních úřadů.
  • V roce 1995 Nevada zavedla systém nárokových povolení ke skrytému nošení zbraně.
  • V roce 2019 byl předložen návrh zákona umožňujícího nošení zbraně všem legálním držitelům, aniž by museli získat zvláštní povolení. Zákon doposud nebyl přijat.

Aktualizace 6.6.2020: Článek doplněn a komplexně přepsán.


Příklady zásahů ozbrojených civilistů:

Příklady teroristických útoků, při nichž proti pachatelům zasáhli ozbrojení civilisté:

Příklady útoků ve školách, při nichž proti pachatelům zasáhli ozbrojení civilisté:

Příklady útoků v modlitebnách, při nichž proti pachatelům zasáhli ozbrojení civilisté:

Příklady útoků v nákupních centrech, restauracích a jiných veřejných místech, při nichž proti pachatelům zasáhli ozbrojení civilisté:

Příklady zásahů ozbrojených civilistů k záchraně členů bezpečnostních složek:

Příklady zásahů ozbrojených civilistů při násilném přepadení v obydlí

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *