Krátce

Útočníci v Moskvě prošli detektory kovů, nečelili žádnému odporu

Pachatelé pátečního útoku v Moskvě dle svědeckých výpovědí se zbraněmi v rukou prošli skrz detektory kovů umístěné u vstupu do budovy. Bezpečnost u detektorů střežila soukromá ochranka, která je v souladu s ruskou legislativou zapovídající nošení zbraní civilisty bezbranná. Podle některých zpráv byli právě bezpečnostní pracovníci mezi prvními oběťmi útoku.

Útok je zachycen na nepřeberném množství videí. Většinu natočili svědci snažící se uniknout útočníkům. Na jednom z videí je vidět mj. uniformovaný psovod, který odchází pryč od směru, z nějž se ozývá střelba, spolu s utíkajícím davem (viz úvodní foto). Dle dostupných zpráv se útočníci nestřetli s bezpečnostními složkami, zásahová jednotka měla na místo dorazit až hodinu po začátku útoku. Útočníci místo měli opustit již po dvaceti minutách.

Útok byl zahájen v době plánovaného začátku koncertu ruské populární rockové skupiny. Někteří z diváků si proto mysleli, že blížící se zvuk střelby je součástí začátku hudebního představení.

Útok si na video natáčeli také samotní útočníci. Části videa zveřejnila zpravodajská agentura Islámského státu. Je na nich mimo jiné vidět podřezávání hrdla na zemi bezbranně ležícího střelbou zraněného muže. Na konci videa útočník arabsky prohlásil:

Nevěřící jsou poraženi z milosti Alláhovy. Alláh je veliký… Nevěřící jsou poraženi. Vyšli jsme kvůli Alláhovi a podporujeme jeho náboženství!

Bezpečnostní rámy a ochrana vstupu

V třetím dílu série článků k ochraně měkkých cílů v ČR jsem rozvedl shrnutí generálního tajemníka Interpolu Ronalda Nobla, podle nějž lze měkké cíle účinně chránit pouze buďto vytvořením enkláv s extrémními bezpečnostními opatřeními na vnějším perimetru, nebo prostřednictvím ozbrojeného občanstva.

“Extrémní bezpečnostní opatření” nutně vyžadují vysoce motivovanou, dobře ozbrojenou a vycvičenou ochranu vstupů, která má také poblíž připravenu stejně účinnou zálohu. Bez toho se ochranka u bezpečnostních rámů stává pouze prvním cílem útoku.

Ani ozbrojená ochranka u vstupu ale mnohdy odhodlané útočníky nedokáže zastavit, viz útok v Riverside, kde se právě v místě velmi účinně vybudovaných bezpečnostních opatření odpálil sebevrah, čímž vytvořil cestu ostatním útočníkům.

Ruská zbraňová legislativa

Rusko zapovídá nošení zbraně pro osobní ochranu civilisty. Ruské zbraňové legislativě se podrobně věnuje závěrečná část článku Souhrn faktů k masové vraždě v Kazani v republice Tatarstán.

Útočníci měli údajně použít plně automatické útočné pušky typu AK-12 a AK-100, jejichž držení civilisty ruská zbraňová legislativa zakazuje. Podle jisker, které lze vidět na videích, měly patrně značně opotřebné či korodované hlavně, což je typické pro zbraně užité ve válečném konfliktu s vysokým počtem výstřelů, případně zbraně delší dobu uschovávané ve skrýši bez potřebného zabezpečením proti korozi. Pachatelé měli mít u sebe 15 zásobníků na osobu, tedy 450 nábojů každý.

2 Replies to “Útočníci v Moskvě prošli detektory kovů, nečelili žádnému odporu

  1. Ono to bude asi rozsáhlejší – přece jen 4 mamlasové těžko mohli všehno zařídit sami. Už jen vyřadit zabezpečovací systémy např. ty protipožární. Nebo tam vůbec nebyly?
    Bude to jak z pizzou.. my vidíme kurýra, ale za ním je ještě spousta pilných lidí a funkční organizace.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *